Witam, dostałem zepsuty kalkulator K-741M, siedziały w nim lampy DG8F i nie mogę znaleźć żadnej noty katalogowej tych lamp, każda z nich ma 12 wyprowadzeń, lecz są inaczej ułożone niż podaje ten rysunek: LINK
Wyprowadzenia to jest mały problem, większym jest napięcia zasilania.
Jeśli ktoś ma taką notę lub wie jakie napięcie jest odpowiednie niech poda te dane, będę bardzo wdzięczny.
Lampy DG8F z kalkulatora K-741M
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
-
- 2500...3124 posty
Re: Lampy DG8F z kalkulatora K-741M
Mam podobne lampki, nie pamiętam dokładnie typu, a nie mogę teraz spojrzeć. Napięcie żarzenia jest niewielkie, coś koło 1V. Z moich eksperymentów wynikło, że największa jasność wyświetlacza jest wtedy, gdy włókna żarzenia są na granicy widocznego świecenia. Wyprowadzenia żarnika znajdziesz omomierzem. Resztę wyprowadzeń podłączasz do 12V przez rezystory 10k. Potem podłączasz po jednym do masy, jak przestaną świecić wszystkie segmenty, to jest to wyprowadzenie siatki. W ten sposób zidentyfikujesz wszystkie wyprowadzenia. Przy 12V anodowego powinny ładnie świecić.
-
- 6250...9374 posty
W starszym numerze RiK był pełen opis odpalania przeróżnych wyświetlaczy, ja przy wyświetlaniu dynamicznym (tanie w jednej bańce wielomiejscowe) wyświetlaczy VFD stosuję (za tym opisem w RiK) zasilanie +30V, żarzenie jednym końcem na masę, każda elektroda podłączona do + przez rezystory 27k a sterowanie na elektrody (typowo tranzystory npn, kolektor na elektrodę, emiter na masę, baza do układu sterującego), działa niezawodnie. Napięcie żarzenia ustawiam tak jak podał kolega Einherjer.
-
- 625...1249 postów
Ja natomiast apeluję, aby stare kalkulatory i mierniki cyfrowe starać się reanimować, a nie rozbierać na wyświetlacze... 

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 1250...1874 posty
Zalecane jest aby wyświetlacze tego typu miały żarzenie z wyprowadzonym środkiem, dzieki czemu unika się nierównomiernej jasności swiecenia segmentów (od strony uziemionego końca zarzenia będzie jaśniej).
PS. Ciekawe dlaczego system nie chce wyświetlić tego obrazka w podglądzie? Za mała rodzielczość? (bo tylko to mi przychodzi do głowy - format jpg, RGB....inne zawsze wchodziły, ale były większe rozmiarem)
PS. Ciekawe dlaczego system nie chce wyświetlić tego obrazka w podglądzie? Za mała rodzielczość? (bo tylko to mi przychodzi do głowy - format jpg, RGB....inne zawsze wchodziły, ale były większe rozmiarem)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 100...124 posty
Masz rację, dlatego kupiłem jedną brakującą lampę i będę go reanimował.zjawisko pisze:Ja natomiast apeluję, aby stare kalkulatory i mierniki cyfrowe starać się reanimować, a nie rozbierać na wyświetlacze...