Moduł sprawdzania poprawności pisowni

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Moduł sprawdzania poprawności pisowni

Post autor: kotok »

Może celowe było by dodanie modułu sprawdzania pisowni tak jak na Elektrodzie ?.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Moduł sprawdzania poprawności pisowni

Post autor: tszczesn »

kotok pisze:Może celowe było by dodanie modułu sprawdzania pisowni tak jak na Elektrodzie ?.
Nie wiem jak to wygląda na Elektrodzie, ale IMO nie ma to sensu. Zwłaszcza że do każdej przeglądarki (nawet do IE) można taki modulik zainstalować. Bardzo miły jest tu Konqueror, który ma to w domyślnej instalacji, przynajmniej pod Debianem.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Panowie, gdzie taki "facio" co "wali" błędy ortograficzne w każdym wyrazie zainstaluje sobie moduł sprawdzania pisowni?
Na Elektrodzie jest moduł ale nikt się nim nie przejmuje - niektórzy tak piszą, że nie wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Też sądzę, że taki moduł nic nie da jeśli Użytkownicy popełniający błędy nie będą z niego korzystać. Każdy chętny ma wiele możliwości aby przed wysłaniem postu sprawdzić jego poprawność (od tradycyjnego słownika ortograficznego począwszy na wspomaganiu komputerowym skończywszy).
Na szczęście część błędów poprawiają nasi Moderatorzy - chwała im za to, bo nie jest to praca przyjemna (za to niezmiernie pożyteczna).
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Ja uważam ,że taki moduł przyda się tym ,którzy mimo woli popełnią błąd ortograficzny i go nie zauważą.Taki moduł podkreślając ów błąd sprawi ,że zostanie on zauważony i usunięty. :D

Maciek1
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hehehe chyba czas wprowadzić na forum regulamin... I jako pierwszy punkt "niechlujne pisanie grozi ostrzeżeniem" a dalej- ban ;)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam.
Litości !!!!!
Alku nie wiem czy zastosowanie takiego modułu do sprawdzania pisowni nie było by celowe ??? Po przeczytaniu postów z topika http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=3358
aż mnie oczy od tej czerwieni rozbolały :-(
Może jeśli już poprawiasz błędy nie rób tego tak natrętnym kolorem Chociaż celowość twoich działań całkowicie popieram i sądzę za może to zmobilizuje niektórych forumowiczów do przestrzegania zasad ortografii. Sam sposób jaki stosujesz jest uciążliwy dla czytających . Może jednak automat ????
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Alek

Post autor: Alek »

Skomentuję to pokrótce:
Wydaje mi się, że masz pretensje do niewłaściwych osób.
Moderatorzy poprawiają błędy (nie ja jeden) i w jakimś kolorze muszą to robić.
Było już podnoszone na forum, by czynić to czarnym-czyli niewidocznym. Taka korekta-rzecz jasna- byłaby pozbawiona 95% celowości, o czym już mówiłem. Dziwię się, że te argumenty do Ciebie nie przemówiły :? .
Dopuszczalne, a wręcz zalecane jest poprawianie błędów przez samych użytkowników. Gdyby owi użytkownicy poprawiali swoje błędy (na co nie zużyliby więcej czasu niż moderatorzy na ich zaznaczenie) nie raziłaby Cię czerwień.

Moduły sprawdzania pisowni-jak uczy praktyka- są przez użytkowników olewane (tak jest choćby na elektrodzie). Problemem nie jest rzekoma niedostępność modułów sprawdzania pisowni. Problemem jest w istocie rzeczy swego rodzaju analfabetyzm wtórny, złowieszczo krążący tu i ówdzie... Tego nie odmieni żaden automat.

Reasumując: Nie mogę spełnić tej prośby.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze: Moduły sprawdzania pisowni-jak uczy praktyka- są przez użytkowników olewane (tak jest choćby na elektrodzie). Problemem nie jest rzekoma niedostępność modułów sprawdzania pisowni. Problemem jest w istocie rzeczy swego rodzaju analfabetyzm wtórny, złowieszczo krążący tu i ówdzie... Tego nie odmieni żaden automat.
Proponuję dopuszczenie pisania na forum tylko spod Konquerora ;) - on sam z siebie w locie sprawdza pisownię wpisywaną do formularza :)
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Mam jedą propozycje odnośnie korekty a mianowicie podkreślić słowo z błędem . W czasie sprawdzania po prostu nie jestem w stanie wszystkiego zauwarzyć a jak zaczynam się zastanawiać czy które jest poprawne to potem sam nie wiem :cry: Jakbym miał zaznaczone , że błąd jest to sam musiałbym dojść jak powino być i więcej pozostałoby w mojej główce :wink: Poza tym moderator nie musiałby aż tyle czasu poświęcić na korektę tylko na zaznaczenie .

Pozdrawiam :D
Ostatnio zmieniony pn, 24 października 2005, 11:39 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Alek

Post autor: Alek »

Racja-przypiesza to korektę :). Będę przeto podkreślał, przynajmniej w twoich postach.