Ranking uzytkownikow

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ranking uzytkownikow

Post autor: TooL46_2 »

Czolem,

Zapisalem sie ostatnio na forum, gdzie mozna dawac 'thumbs-up' albo 'thumbs-down' uzytkownikom, ktorych posty sa pomocne lub tez nie (odpowiednio); cos na poglad YT. Ciezko ostatnio sie czyta wszelkie roznego rodzaju zaczepki i umizgi na forum totez tego typu mechanizm moglby pomoc w (czesciowej przynajmniej) identyfikacji uzytkownikow cos wnoszacych do dyskusji i tych, ktorzy tylko 'dymia'.

Zastanawiam sie, czy istnieje mozliwosc w mechanizmie forum? Jesli tak, to pytanie, czy takie cos mialoby uzasadnienie? Wydaje mi sie, ze tak i mysle, iz jest to temat wart dyskusji. Co o tym sadzicie?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Ranking uzytkownikow

Post autor: Thereminator »

Czyżbyś uważał, że przeciętny użytkownik jest głupi i bez tego systemu nie odróżni pomocnego w temacie posta od zwykłego bicia piany?
Z drugiej strony - jak ktoś jest tępy i nie potrafi wyciągnać wniosków z tego co czyta i wierzy we wszystko co wyczyta w necie, to nie pomoże mu i 1500 łapek...
Moim zdaniem to nie ma sensu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
klik

Post autor: klik »

Jestem za, a nawet ..... JESZCZE BARDZIEJ ZA :D
ANDY
PS Statystycznie rzecz biorąc, użytkownik nie jest głupi, ale, dzięki temu "patentowi",
dowie się, co myśli o nim "partia wewnętrzna" :lol: :lol: :lol:
bez połajanek czy inwektyw :!:
a.k.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No nie do konca tak...

Thereminator -- zwykle sie z Toba zgadzam w tym jednak wypadku jednak bede mial odrebne zdanie. Chodzi mi bardziej o to, ze jesli odpowiada ktos z 1500 lapek 'czerwonych' (nazwijmy to umownie -- choc taka syt nie powinna w ogole zaistniec o czym nizej) to od razu wiesz, ze nie warto sie takim postem zaprzatac. To tak, jak na innych forach (elektroda, EP) mozna kliknac: pomogl, tak tutaj moznaby kliknac pomogl/popsul ;)

Andy, nie chodzi o zadna partie wewnetrzna tylko w miare obiektywna ocene przez grono uczestnikow tego forum, czy dany post/osoba pomaga czy przeszkadza w zdobywaniu wiedzy. Jesli przeszkadza (powiedzmy, stosunek w/w lapek 'czerwonych' do lapek 'zielonych' przekracza pewien limit procentowy w jakis sposob znormalizowany o liczbe postow) to sie takiemu delikwentowi daje bana lub wywala*.

Mam pelna swiadomosc faktu, iz proponowane przeze mnie rozwiazanie nie jest idealne ale lepsze to chyba od niczego. Oczywiscie, moge sie mylic ;) Nie wiadomo takze, czy jest to w jakikolwiek sposob wykonalne z dostepnym silnikiem forum phpBB. Poddaje jedynie pomysl pod dyskusje i ocene. Glownie z powodu byc moze wlasnej frustracji, zauwazajac, ze 'cos ostatnio jest nie tak' :?

* znam watek o trollach i wiem, co to zmienne IP
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Czy zbadano jaką rolę w przyznawaniu tych kciuków w dół odgrywa zwyczajna złośliwość? Na forum jest co najmniej trzech użytkowników (nicki zachowam in pectore) o ogromnej, imponującej wiedzy i doświadczeniu, którzy jednocześnie mają bardzo wyraziste poglądy na temat pewnych, ze tak się wyrażę, nurtów naszego hobby (których precyzować też nie będę) i nie wahają się tego w sposób dobitny wyrażać.
Obawiam się że ci którzy biorą sobie, zgoła niepotrzebnie, ich wystąpienia do serca, mogliby w ramach cichej, gadziej pomsty klikać masowo czerwone kciuki.
No ładny interes!
Choć może niepotrzebnie się obawiam...
_
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Moim zdaniem to forum jest zbyt kameralne na takie rozwiązania, to się nie sprawdzi.
Znacznie lepsze byłoby niewdawanie się w głupie, ciągnące się w nieskończoność pyskówki, szczególnie przez doświadczonych userów oraz niereagowanie na zaczepki itd. A do tego nie jest potrzebny żaden system "łapek" tylko powściągliwość użytkowników, czego i Wam i sobie życzę :) .
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

TooL46_2 pisze:No nie do konca tak...
Chodzi mi bardziej o to, ze jesli odpowiada ktos z 1500 lapek 'czerwonych' (nazwijmy to umownie -- choc taka syt nie powinna w ogole zaistniec o czym nizej) to od razu wiesz, ze nie warto sie takim postem zaprzatac.
Post łatwo jest ocenić również na podstawie i innych elementów - jeśli ktoś robi koszmarne błędy ortograficzne, nie umie budować zdań, tak że trzeba domyślać się o co autorowi tak naprawdę chodziło, jest napastliwy w swoich wypowiedziach, używa wulgaryzmów, itd, itp - to sam sobie wystawia świadectwo w oczach innych.
I co gorsza - może nawet nie zdaje sobie sprawy, że te jego posty zostają na serwerach, bacup'ach, itp.... A google póżniej ładnie to indeksuje ;-) I później - nawet po latach można to wyciągnąć i poczytać sobie - ku uciesze.

Czytając takie posty łatwo jest sobie wyrobić zdanie o autorze i bez systemów łapek, i w razie czego stosowac "klauzulę ograniczonego zaufania" w stosunku do jego postów.
Z drugiej strony może nie warto takiego kogoś skreślać od razu na stałe, bo może jednak się ucywilizuje i poprawi, a 1000 czerwonych łapek dyskwalifikuje go permanentnie.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jestem na NIE gdyż wielu forumowiczów klikało by "łapka w dół" tylko i wyłącznie dlatego, że ktoś kogoś poprostu nie lubi. Jak ktoś napiszę głupotę (nawet nie świadomie) to zostanie to zaraz sprostowane przez bardziej doświadczonych forumowiczów więc nie ma potrzeby klikania na łapki. Każdy swój rozum ma i nikt nikogo w las specjalnie nie wprowadza :wink:
Więcej nie będę się rozpisywał bo nie ma po co. Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Łapki to mogą sobie na demotach egzystować, by poznać zdanie bezmyślnej masy przypadkowych klikaczy, co i tak reszta ma gdzieś.
Tutaj był by to jedynie bezsensowny wodotrysk, bardziej mogła by się sprawdzić opcja "pomógł" z elektrody.

Ale i to jest mało sensowne, jak ktoś siedzi tutaj długo to wie kto ma coś inteligentnego do powiedzenia, nawet jeśli rzuca przy tym mięsem.
A jak ktoś dopiero zaczyna to jak sobie poczyta archiwalne posty w danego działu, to też się dowie co kto wie.

Problemem są osoby pojawiające pierwszy raz, z brakami w podstawowej wiedzy, chcące rozwiązania już, tu i teraz. Im mogło by to coś pomóc, ale jak im się nie chce samym poszukać, bo prawie zawsze jest już na forum. Po kiego się dla nich starać i robić jakieś badziewia do segregowania ludzi?
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Ty i 666 osób dało czerwoną łapkę autorowi postu.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Rozumiem za (moje :P) i przeciw (Wasze). Wydawalo mi sie jedynie (bym moze naiwny jestem), ze mogloby to zmotywowac co poniektore osoby do sensowniejszych wypowiedzi. Na chwile obecna jest tak, ze ktos moze miec 1500 postow napisanych, z czego 50% nadaje sie jedynie do kosza.

Nie mam monopolu na wiedze ale jak widze, ze cos sie niedobrego dzieje to (juz taka mam nature) probuje roznych rzeczy. W wiekszosci wypadkow wyznaje, ze trzeba sprobowac, by sie przekonac o slusznosci (badz braku takowej) danego rozwiazania. Jesli natomiast admin i czlonkowie tego forum uznaja, ze rozwiazanie proponowane nie ma sensu -- coz mnie maluczkiemu ;) Wydaje sie, ze to koniec tematu :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Obawiam się, że nikogo to do niczego nie zmobilizuje. Co najwyżej ktoś, kto dostanie dużo "czerwonych łapek" obrazi się i opuści forum. A nie o to chodzi.
Owszem, działo i dzieje się coś niedobrego. Widać to szczególnie po przerzedzeniu w szeregach doświadczonych i zasłużonych użytkowników, którzy opuścili forum przez pieniactwo co poniektórych i wujową atmosferę. Ale na to łapki nie pomogą.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Ten pomysł już kiedyś upadł. co nie znaczy jednak, że sprawa nie jest warta przemyślenia :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Na razie widze, ze pomysl po raz wtory chyli sie ku upadkowi.

A gdyby tak, w ramach eksperymentu, wprowadzic probnie na 1/2/3 msc i zobaczyc, jak sie bedzie sprawdzac? Jesli sie sprawdzi -- ok, jesli nie -- oh well ;) Co Wy na to? Przeciez wiele kosztowac to nie powinno oprocz (chyba) pracy admina/gsmoka nad implementacja. Po okresie karencji moge sie zobowiazac do obiektywnego zanalizowania danych (jesli takowe bysmy zbierali) i proby oceny efektywnosci wprowadzonego rozwiazania -- za zgodna admina/czlonkow forum.

Odnosnie pytan o klikanie za/przeciw -- jakies oczywiscie limity mozna wprowadzic. W sensie, na dany post mozna kliknac tylko raz, lub w danym watku na konkretna osobe kliknac tylko raz etc. Zawsze da sie jakies sensowne obostrzenia wprowadzic, by nie umozliwiac vendetty. Wynik oczywiscie rowniez powinien uwzgledniac sytuacje, gdy ktos z duzym stazem kliknie 'zielona lapke' -- wynik idzie w gore szybciej niz gdyby zostal klikniety przez osobe z wieloma 'czerwonymi'; odwrotnie w wypadku klikniecia 'czerwonej lapki'. Stosowne formulki do implementacji moge (pomoc) opracowac i poddac pod glosowanie/osad czlonkow forum.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Może naklejki na szafkę jak niegdyś w przedszkolu u moich córek? Sprawności jak u "zuchów"?... Alek dostanie "misio - mały wytapiacz szkła", a STUDI "chomik - wytrwały dyskutant"?
Jasiu