1 luty 1925 rok
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
1 luty 1925 rok
Witam.Wczoraj , minęła kolejna rocznica narodzin Naszej radiofonii.A zaczęło się to tak : Tu próbna stacja nadawcza Polskiego Towarzystwa Radiotechnicznego w Warszawie,fala 385 metrów.....
Pzdr.
Pzdr.
-
- 1250...1874 posty
Re: 1 luty 1925 rok
W "Historii radiofonii i telewizji" napisali, że budynek PTR przy Narbutta 29 stoi do dzis. Kiedyś nawet przeszedłem się Narbutta wypatrując rzeczonego budynku (w/g zdjęcia zamieszczonego w ksiażce), ale nie udało mi się go namierzyć.
Albo przegapiłem, albo jednak nie istnieje.... Ktos widział/ktoś wie?
Albo przegapiłem, albo jednak nie istnieje.... Ktos widział/ktoś wie?

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 1250...1874 posty
Dzisiaj znowu miałem okazję przejść ul. Narbutta (tym razem dalszą jej częścią) - ale nadal nie zauważyłem budynku podobnego do tego ze zdjęcia w książce. Może przebudowali?
A wracając do samego PTR - w książce Burzyńskiego "Radjo a życie" autor tytułuje towarzystwo jako :"Polskie Towarzystwo Radiotelegraficzne" - jaka nazwa jest więc prawidłowa?

A wracając do samego PTR - w książce Burzyńskiego "Radjo a życie" autor tytułuje towarzystwo jako :"Polskie Towarzystwo Radiotelegraficzne" - jaka nazwa jest więc prawidłowa?
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 375...499 postów
Pewnie znowu w miejscu budynku o znaczeniu historycznym jest bank albo supermarket...
-
- 6250...9374 posty
Dla ścisłości - "1 lutego 1925 roku"
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
O ile nie zmieniono numeracji to jest to Narbutta 29. Nadawano tylko do połowy sierpnia 1925r i z powodu plajty zawieszono działalność.Jado pisze:Dzisiaj znowu miałem okazję przejść ul. Narbutta (tym razem dalszą jej częścią) - ale nadal nie zauważyłem budynku podobnego do tego ze zdjęcia w książce. Może przebudowali?
PTR - POLSKIE TOWARZYSTWO RADIOTECHNICZNE powstało w 1923r. z połączenia dwóch firm: Farad i Radiopol. Firma ta działała do 1928r. Może po tym okresie nazwę zmieniono na Polskie Towarzystwo Radiotelegraficzne?Jado pisze:A wracając do samego PTR - w książce Burzyńskiego "Radjo a życie" autor tytułuje towarzystwo jako :"Polskie Towarzystwo Radiotelegraficzne" - jaka nazwa jest więc prawidłowa?
-
- 375...499 postów
W 1928 roku PTR zostało przejęte przez Polskie Zakłady Marconi. Wtedy marka PTR zniknęła z rynku.TELEWIZOREK52 pisze:PTR - POLSKIE TOWARZYSTWO RADIOTECHNICZNE powstało w 1923r. z połączenia dwóch firm: Farad i Radiopol. Firma ta działała do 1928r. Może po tym okresie nazwę zmieniono na Polskie Towarzystwo Radiotelegraficzne?
Komar
-
- 1250...1874 posty
Książka Burzyńskiego jest z roku 1925 z okresu tuż przed wygraniem koncesji na radio przez "Polskie Radio S.A" czyli był on uczestnikiem tamtych wydarzeń - opisuje wygląd studia radiowego PTR, itd... Wygląda na to, że znał osobiście wiele osób z kręgu radiotechniki tamtego czasu.
A nazwę podaje ciut inną
A nazwę podaje ciut inną

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 125...249 postów
Witam. Bardzo ciekawy wątek naszej najstarszej ,Polskiej radiotechniki.Szkoda ,że niestety tak mało odbiorników - tych najstarszych przetrwało do dzisiejszych czasów.Mam na myśli 2LM ,2LE . 1LM JEST PRZETRWAŁ POŻOGĘ DRUGIEJ WOJNY ŚWIATOWEJ . W grudniu wrzucę jego zdjęcia i postaram się opisać jego dzieje ,opis historii tego odbiorniczka zaczyn się od czasu powstania Warszawskiego.Serdecznie pozdrawiam i życzę pomyślnych łowów w tropieniu tych niezwykłych historii początków polskiej radiofonii .
-
- 1250...1874 posty
Przyglądnąłem się książce trochę uważniej i dochodzę do wniosku, że ulubionym słówkiem autora była właśnie owa "radiotelegrafia" - być może błędnie rozumiana lub była to jakaś jego maniera językowa, bo w całej książce konsekwentnie nazywa on np. nadajnik radiowy, nadajnikiem radiotelegraficznym (choć z kontekstu wiadomo, że chodzi o przesyłanie sygnału fonicznego), itp... Słowo radiofonia jest mu jednak znane - bo wymienia je w jednym z fragmentów książki.
Być może chodziło tu też o to, że jak do tej pory (tj. w 1925r.) wszystkie polskie stacje radiowe były własnie owymi radiotelegraficznymi, a dopiero pierwszą foniczną była owa próbna stacja PTR, stąd utrwalona w świadomości "radiotelegrafia". Radiofonia jeszcze nie zdążyła się "przyjąć w umysłach"
W książce utrwalił się więc ciekawy moment "przejścia".
Co do zdjęć odbiorników, to chętnie obejrzymy i poczytamy
Być może chodziło tu też o to, że jak do tej pory (tj. w 1925r.) wszystkie polskie stacje radiowe były własnie owymi radiotelegraficznymi, a dopiero pierwszą foniczną była owa próbna stacja PTR, stąd utrwalona w świadomości "radiotelegrafia". Radiofonia jeszcze nie zdążyła się "przyjąć w umysłach"

W książce utrwalił się więc ciekawy moment "przejścia".
Co do zdjęć odbiorników, to chętnie obejrzymy i poczytamy

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 3125...6249 postów
Znalazłem jeszcze coś. Zadaniem powstałego w 1923r. PTR była działalność produkcyjna. Natomiast nadawaniem zajmowała się powstała 18.VIII.1925r. grupa pod nazwą Towarzystwo Polskie Radio SA. (TPR). Jako skrótu używano nazwy Polskie Radio S.A.
Art.7 "Prawo wyłączności państwowej co do telegrafu i telefonu: zakładanie, utrzymanie i eksploatację wszystkich urządzeń służących do wysyłania, odbierania i przyjmowania wiadomości na odległość"
Art.11 "Uprawniony do posiadania prywatnej stacji radjotelegraficznej lub radjotelefonicznej, jest zobowiązany do zachowania w tajemnicy wiadomości które przejął...."
Art.12 "Wytwórnie zajmujące się produkcja aparatów radjotelegraficznych lub radjotelefonicznych...."
Najzabawniejsze że pierwszych posiadaczy odbiorników (pomijam jak je zwał) posądzano o szpiegostwo. Przy okazji, od kiedy radjo to jest radio??
Na podstawie - ZŁOTE LATA RADIA. Stinzing, Szczygieł, Berezowski.
Zaczynam kombinować. Może wynika to z Ustawy o Poczcie, Telegrafi i Telefonie z 3.VI.1924r.Jado pisze:"radiotelegrafia" - być może błędnie rozumiana lub była to jakaś jego maniera językowa, bo w całej książce konsekwentnie nazywa on np. nadajnik radiowy, nadajnikiem radiotelegraficznym
Art.7 "Prawo wyłączności państwowej co do telegrafu i telefonu: zakładanie, utrzymanie i eksploatację wszystkich urządzeń służących do wysyłania, odbierania i przyjmowania wiadomości na odległość"
Art.11 "Uprawniony do posiadania prywatnej stacji radjotelegraficznej lub radjotelefonicznej, jest zobowiązany do zachowania w tajemnicy wiadomości które przejął...."
Art.12 "Wytwórnie zajmujące się produkcja aparatów radjotelegraficznych lub radjotelefonicznych...."
Najzabawniejsze że pierwszych posiadaczy odbiorników (pomijam jak je zwał) posądzano o szpiegostwo. Przy okazji, od kiedy radjo to jest radio??
Na podstawie - ZŁOTE LATA RADIA. Stinzing, Szczygieł, Berezowski.
-
- 375...499 postów
Budynek Narbutta 29 o którym mowa został przebudowany. W chwili obecnej znajduje się tam wydawnictwo "KARTA".
-
- 1250...1874 posty
Obiło mi się gdzieś o oczy przy okazji łażenia po stronach i książkach opisujących tamte czasy, że w którymś roku (chyba w latach 30-tych już) zostało wprowadzone oficjalne nazewnictwo radiotechniczne (które mamy do dziś) i wiele dawniejszych terminów typu radiotelegrafia, radiotelefonia, wysyłacz, itp...Zostało zastąpione nowymi, tymi które obecnie są w użyciu.TELEWIZOREK52 pisze: Przy okazji, od kiedy radjo to jest radio??
Ale zmiana długiego J na krótkie I to chyba zmiana ogólnojęzykowa - po II wojnie św.
W sumie to daje to dziś pewną wygodę - w wyszukiwarce wystarczy wpisać "radjo" i już wiadomo, że szukamy starych publikacji czy książek

Ciekawostką jest, że słowo "radjofonja" było wówczas kojarzone z ruchem radioamatorskim (rozpoczętym a Stanach).
Dzisiaj to zupełnie inaczej rozumiemy

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1250...1874 posty
A więc jednak przebudowali - ciekawe czy zostało jeszcze coś z dawnego kształtu? Przy następnej sposobności poszukam go... W sumie to zakładałem, że przedwojenna numeracja budynków nie została utrzymana do dzisiaj - w końcu na pewno sporo się tam przebudowało, dobudowało, etc - dlatego nie patrzyłem po numerach, a po kształtach budynków.Konstanty pisze:Budynek Narbutta 29 o którym mowa został przebudowany. W chwili obecnej znajduje się tam wydawnictwo "KARTA".
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1250...1874 posty
Poszperałem trochę w internecie. Są dostępne ciekawe mapy - m.in. fotomapa z 1935 roku. http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map ... Historical
Budynek mieścił się na rogu Wiśniowej i Narbutta - na fotomapie z 45 roku widać, że został zniszczony.
Pewnie po wojnie odbudowano go, ale już w zmienionym kształcie.
Trzeba będzie kiedyś się tam wybrać osobiście i zobaczyć
Budynek mieścił się na rogu Wiśniowej i Narbutta - na fotomapie z 45 roku widać, że został zniszczony.
Pewnie po wojnie odbudowano go, ale już w zmienionym kształcie.
Trzeba będzie kiedyś się tam wybrać osobiście i zobaczyć

Pozdrawiam
Jado.
Jado.