I tu pytanie: jaki to powinien być filtr? Czy radia z okami były w takowe wyposażone?W celu zwiększenia kontrastowości, świecenie ekranu należy oglądać poprzez filtr optyczny. Rolę takiego filtru może spełniać warstwa lakieru pokrywająca zewnętrzną powierzchnię bańki lampy. Można również przed lampą umieścić szkło lub płytkę ze sztucznego tworzywa o odpowiednim kolorze.
Filtr do magicznego oka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Filtr do magicznego oka
Na stronie http://jarrod.elektroda.eu/index.php?pa ... sterowania napisano:
_
-
dark_one
- 375...499 postów

Re: Filtr do magicznego oka
Powiem szczerze że ja nie spotkałem się z takim rozwiązaniem w odniesieniu do magicznych oczek. Faktem jest, że do oscyloskopów stosuje się przeróżne filtry nakładane na ekran, ale związane jest to z oczekiwanymi parametrami obrazu (brak refleksów świetlnych, podniesienie kontrastowości itp.). Ja spotkałem filtry oscyloskopowe niebieskie, oliwkowe, czarne (kolor sadzy), zielone i czerwone.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
fugasi
- 3125...6249 postów

I wszystkie te kolory do lamp z zielonym ew. niebieskim luminoforem (bo o innych nie wiem)?
_
-
klik
W Nordmende Carmen, przed oczkiem, jest coś, a la filtr; takie kółko seledynowe
na skali. Jak nie ma lampki, to oświetlone przez żarówki, udatnie ją udaje
Salut
a.k.
na skali. Jak nie ma lampki, to oświetlone przez żarówki, udatnie ją udaje
Salut
a.k.
-
dark_one
- 375...499 postów

Tak. Wszystkie filtry za wyjątkiem czerwonego współpracowały z zielonym ewentualnie niebieskim. Czerwony z tego co pamiętam był w akcesoriach dodatkowych do bardzo starego polskiego oscyloskopu, ale nie pamiętam jaki tam był luminofor.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
_idu
Praktycznie. Niektóre oczka miały barwione szkło (DM70 "zachodnie" i część polskich, EM34, EM35...).fugasi pisze:Czy radia z okami były w takowe wyposażone?
Wg mnie nie warto stosować bowiem powinno się ograniczyć prąd ekranu - zwiększa się trwałość luminoforu a przy okazji spada jasność.
Ale to wedle uznania - tak jak z gustami....
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Właśnie odpowiednio dobrany filtr optyczny na pozwala zmniejszyć prąd ekranu: za sprawą samego filtru jasność świecenia ekranu (w kolorze zielonym lub zielononiebieskim) spada bardzo niewiele, natomiast znacznie maleje zarówno rozświetlenie wnętrza lampy przez światło z zewnątrz, jak i pochłonięte przez filtr zostaje czerwone światło żarzącej się katody. Pozwala to lepiej obserwać oczko w dzień, w nocy natomiast jego światło jest i tak o wiele silniejsze niż potrzeba, a tym samym można sobie pozwolić na zmniejszenie prądu. Sytuacja jest tu korzystniejsza w porównaniu z ekranem kineskopu kolorowego lub achromatycznego (tj. czarno-białego) gdzie również z reguły stosuje się filtr w postaci szarego szkła przedniej części kineskopu, mimo że tak użyty filtr znacząco tłumi również świecenie użyteczne ekranu.STUDI pisze:Wg mnie nie warto stosować bowiem powinno się ograniczyć prąd ekranu - zwiększa się trwałość luminoforu a przy okazji spada jasność.