ODGRODA SABA + BAS ONKEN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
ODGRODA SABA + BAS ONKEN
WITAM szukałem, szukałem ale w końcu postanowiłem założyć nowy wątek.
zauroczony odgrodą na RFT 30 cm i basie również w odgrodzie IKON 15"
postanowiłem stworzyć nowa konstrukcję z wykorzystaniem dostępnych elementów.
Góra to Saba grin 10cm. w wielkim hornie, średni Saba grin eliptyczna oraz bas na wspomnianym ICON 15" w obudowie ONKEN w teorii ma być super lepiej, co będzie to się okaże.
Obudowy już wykonane z płyty stolarskiej czyli listwy sosny oklejone obłogiem dębowym, już pokryte lazurą , woskiem i pastowane. Mam prośbę o pomoc w projekcie zwrotnicy do ich.
Spróbuję dołączyć zdjęcia. Za pomoc z góry dziękuję.
zauroczony odgrodą na RFT 30 cm i basie również w odgrodzie IKON 15"
postanowiłem stworzyć nowa konstrukcję z wykorzystaniem dostępnych elementów.
Góra to Saba grin 10cm. w wielkim hornie, średni Saba grin eliptyczna oraz bas na wspomnianym ICON 15" w obudowie ONKEN w teorii ma być super lepiej, co będzie to się okaże.
Obudowy już wykonane z płyty stolarskiej czyli listwy sosny oklejone obłogiem dębowym, już pokryte lazurą , woskiem i pastowane. Mam prośbę o pomoc w projekcie zwrotnicy do ich.
Spróbuję dołączyć zdjęcia. Za pomoc z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: ODGRODA SABA + BAS ONKEN
Zapowiada się ciekawie. Czy będziesz kolumny dostrajał na słuch czy za pomocą pomiarów?
-
- 10...14 postów
dzięki za szybką reakcję- kolumny wszystkie jakie zrobiłem dostrajam na słuch czyli próby, błędy i czasami coś wyjdzie i to właśnie wciąga. Mówię niestety ponieważ mam coraz większe wrażenie bezsilności w tym temacie i dlatego proszę o pomoc.
-
- 625...1249 postów
Szkoda, że nie masz systemu pomiarowego (koszt ok 150zł), wtedy potwierdziłbyś byś swoje doświadczenia słuchowe.
-
- 10...14 postów
koszt żaden praktycznie , a pomocne to może być niezmiernie - podaj proszę co mam kupić.
-
- 250...374 postów
Ciekawy jestem konstrukcji tego horna. Czy były robione już jakieś próby jego działania, czy tak spontanicznie na żywioł ?
-
- 3125...6249 postów
O ile mi wiadomo, jest to forum techniczne, a nie audiofolskie. Radosną twórczość można ewentualnie uprawiać w Kąciku audiofilskim. Na temat tak zwanych odgród (tak zwanych bo ta gustownie zaokrąglona góra sprawia że taki wynalazek nawet na miano odgrody nie zasługuje) napisano już conieco w sąsiednim temacie. Nie ma to najmniejszego sensu w tej postaci: ktoś trafnie ocenił poziom inteligencji pewnej grupy kiientów i robi na nich kasę, a początkującym - wodę z mózgu. O jaką konstrukcję właściwie pytasz, skoro istotą tego co tu zaprezentowano jest brak konstrukcji?
A, i nawiązując do pytania w temacie: nie należy używać pojęcia zwrotnica lecz korektor częstotliwościowy. Innymi słowy -tłumik częstotliwości średnich i wysokich, co powinno od razu zdyskwalifikować te dziwolągi. Żadna wydajność dla częstotliwości podstawowych, wyraźnie lepsza dla powstających w samym głośniku harmonicznych. Żeby chociaż nie ta obrzezana góra, to można by pójść na koniec po rozum do głowy, i dobudować to czego brak, tj. przynajmniej ścianki boczne i górną, i dopiero zacząć się zastanawiać co dalej: zamknąć tył ścianka stratną a może szczelną i przekształcić obudowę w zamkniętą lub bass-reflex. Teraz można się conajwyżej pobawić w gięcie drewna, aby taki ładny pókolisty łuk uzyskać
Uwaga dodana:
Gdybyś zrezygnował z pierwszego akapitu i ograniczył się do wypowiedzi merytorycznej zawartej w drugiej cześći - wszyscy czulibyśmy się szczęśliwsi. Gsmok
A, i nawiązując do pytania w temacie: nie należy używać pojęcia zwrotnica lecz korektor częstotliwościowy. Innymi słowy -tłumik częstotliwości średnich i wysokich, co powinno od razu zdyskwalifikować te dziwolągi. Żadna wydajność dla częstotliwości podstawowych, wyraźnie lepsza dla powstających w samym głośniku harmonicznych. Żeby chociaż nie ta obrzezana góra, to można by pójść na koniec po rozum do głowy, i dobudować to czego brak, tj. przynajmniej ścianki boczne i górną, i dopiero zacząć się zastanawiać co dalej: zamknąć tył ścianka stratną a może szczelną i przekształcić obudowę w zamkniętą lub bass-reflex. Teraz można się conajwyżej pobawić w gięcie drewna, aby taki ładny pókolisty łuk uzyskać

Uwaga dodana:
Gdybyś zrezygnował z pierwszego akapitu i ograniczył się do wypowiedzi merytorycznej zawartej w drugiej cześći - wszyscy czulibyśmy się szczęśliwsi. Gsmok
-
- 250...374 postów
Gwoli ścisłości, kolega założyciel wątku wspomniał o zastosowaniu horna jako obudowy tubowej głośnika wysoko tonowego, i tego jestem ciekawy. W końcu pierwsze patefony miały taki system wzmacniania dźwięku z igły. Głośnik średnio tonowy jest w odgrodzie. A wspomniany Onken jest obudową rezonansową, nie jest to otwarta konstrukcja. Nie ma się czego czepiać, niech próbuje. Zgadza się, to jest forum techniczne, ale nie można tępić i krytykować chęci poszukiwania czegoś odmiennego od utartych standardów. Pod świadomością że mój wpis może wylądować w kosz, jednak napiszę. Kobieta z którą idę do łóżka też poddawana jest ocenie subiektywnej, nie obmierzam jej wcześniej 

-
- 625...1249 postów
Tomku wyluzuj... Odgrody mogą grać, kwestia indywidualnego podejścia do tematu. Na temat zwrotnic znowu możemy dyskutować tylko po co skoro nie wnosi to nic do tematu?
Do autora wątku:
http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig,56
Zapytaj Irka czy dostępne są w sprzedaży. W sieci można znaleźć wiele informacji na temat projektowania filtrów.
Do autora wątku:
http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig,56
Zapytaj Irka czy dostępne są w sprzedaży. W sieci można znaleźć wiele informacji na temat projektowania filtrów.
-
- 10...14 postów
Dziękuję koledze Dolphin 123 - napisałem już do Pana Irka z zapytaniem o urządzenie pomiarowe Uni Jig- i zapoznałem się z jego bardzo ciekawą stroną. Wladl - racja nie ma regół, jest pomysł, wykonanie i dopiero można się przekonać, tym bardziej, że słuchanie stereo to zespół subiektywnych odczuć.
Horny to adaptacja kloszy od lampy- innego pomysłu ani możliwości nie miałem, na razie wszystko na żywioł ale mam nadzieję, że z czasem uda się coś pomierzyć.
Wnętrze komory basowej - wszystkie połączenia - narożniki wypełniłem już masą bitumiczną i obiłem materiałem filcowym. I tu pytanie - czy dokładać jeszcze jakieś wypełnienie?
Horny to adaptacja kloszy od lampy- innego pomysłu ani możliwości nie miałem, na razie wszystko na żywioł ale mam nadzieję, że z czasem uda się coś pomierzyć.
Wnętrze komory basowej - wszystkie połączenia - narożniki wypełniłem już masą bitumiczną i obiłem materiałem filcowym. I tu pytanie - czy dokładać jeszcze jakieś wypełnienie?
-
- 625...1249 postów
Wytłumienie dobiera się doświadczalnie też pod swoje preferencje, głównie na niższym środku i basie. Mając zestaw pomiarowy będziesz mógł dokładniej określić jakie wytłumienie na jaki zakres wpływa, także fajna sprawa go posiadać jeśli się go co jakiś czas wykorzysta.
Poniżej masz przykład stosowania różnych materiałów i ich ułożenia z mojej stronki w TLce .
http://audio.lutuje.se/?transmission-li ... mission,26
Poniżej masz przykład stosowania różnych materiałów i ich ułożenia z mojej stronki w TLce .
http://audio.lutuje.se/?transmission-li ... mission,26
-
- 3125...6249 postów
Nie tylko historyczne gramofony, także współczesne glośniki, w tym zwłaszcza wysokotonowe. Wszak Tonsil ma w swoim dorobku całą serie takich głośników, noszących oznaczenie GDWT, cechujacych się wyjątkowo dużą efektywnością, sięgającą 100dB. Także do kultowego GDWK9/40 dokrecano niekiedy krótką tubę. Ta akurat droga ma więc jak najbardziej sens.wladl pisze:Gwoli ścisłości, kolega założyciel wątku wspomniał o zastosowaniu horna jako obudowy tubowej głośnika wysoko tonowego, i tego jestem ciekawy. W końcu pierwsze patefony miały taki system wzmacniania dźwięku z igły.
Rzecz jednak w tym ze to co zaprezentowano na zdjęciach - nie może nawet pełnić funkcji odgrody, przynajmniej dla głośnika zamontowanego u góry. Jest to jak ktoś słusznie zauważył - jedynie stelaż dla głośnika, który pracuje w warunkach jakby był zawieszony w otwartej przestrzeni. Kawałek deski poniżej niego nie ogdrywa praktycznie żadnej roli. Aby była to rzeczywiście odgroda - odległość od brzegu glośnika do krawędzi deski powinna być współmierna lub większa od średnicy głośnika.Głośnik średnio tonowy jest w odgrodzie.
Ale chyba można wskazać że to droga donikąd, podyktowana czyimś prymitywnym cwaniactwem, które szerzy się na świat za pośrednictwem m.in forów takich jak nasze? Qpa ludzi uwierzyła w ten "genialny" wynalazek, oczekując nie wiadomo czego. Już lepiej byloby spożytkować chęć wynalezienia nowego np na skonstruowanie zgrabnej obudowy labiryntowej, sprawnej a jednocześnie wolnej od rezonansów. Tam można by spodziewać się faktycznie lepszych rezultów w porównaniu z utartymi obudowani zamkniętymi, w postaci jednocześnie dobrego odtwarzania basów a jednocześnie dobrej efektywności. Oczekiwaniezaś rewelacyjnych rezultatow po kawałku deski niewiele większej od samego głosnika, choćby i zaokrąglonej i wypastowanej jest tylko próbą zaklinania rzeczywistości.Zgadza się, to jest forum techniczne, ale nie można tępić i krytykować chęci poszukiwania czegoś odmiennego od utartych standardów.
-
- 375...499 postów
Przecież w górnej części będzie tuba, a w niej zainstalowany głośnik wysokotonowy. Nawet jeśli będzie miał on kosz otwarty, to biorąc pod uwagę:
- raczej niedużą wielkość otworów w koszu głośnika,
- kierunkowość przy wysokich częstotliwościach,
- wysoki punkt odcięcia,
- wielkość tuby i jej wpływ na wzrost efektywności,
wydaje mi się, że akurat warunek odgrody będzie dla niego spełniony.
Głośnik średniotonowy jest bardziej zabudowany, więc również i w jego paśmie może być ok.
- raczej niedużą wielkość otworów w koszu głośnika,
- kierunkowość przy wysokich częstotliwościach,
- wysoki punkt odcięcia,
- wielkość tuby i jej wpływ na wzrost efektywności,
wydaje mi się, że akurat warunek odgrody będzie dla niego spełniony.
Głośnik średniotonowy jest bardziej zabudowany, więc również i w jego paśmie może być ok.
-
- 3125...6249 postów
A to przepraszam, zasugerowałem się tą oto "konstrukcją":COB pisze:Przecież w górnej części będzie tuba, a w niej zainstalowany głośnik wysokotonowy
download/file.php?id=39688&mode=view
Skoro jednak w górnym otworze ma być wylot tuby wysokotonowej - będzie grała dobrze. Już sama tuba o tak wielkich wymiarach będzie wystarczajaco skuteczną odgrodą dla wysokich częstotliwości. Problemem będzie raczej zbyt wysoka skuteczność gałęzi wysokotonowej, i w tej sytuacji widziałbym raczej jeszcze jedną tubę (np labiryntową, od strony tylnej) dla głośnika średniotonowego, aby zniwelować choć częściowo różnicę. Ten sam problem może dotyczyć i głośnika niskotonowego; wszytko zależy tu od skuteczności tego "ONKENA".
-
- 10...14 postów
witam, skuteczność głośnika niskotonowego to 98 db. Saby maja ok 96 db.
wnętrze onkena już wykończone - z jego wypełnieniem będę eksperymentował.
wnętrze onkena już wykończone - z jego wypełnieniem będę eksperymentował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.