Trafo ferrytowe TV.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Trafo ferrytowe TV.

Post autor: AndrzejJ »

Witam.

Czy na rdzeniach ferrytowych ze starych TV można nawinąć transformatory głośnikowe chociażby do wzmacniacza słuchawkowego?
Dzisiaj zrobiłem próbę, 6 zwoi na pierwotnym, 6 zwoi na wtórnym.
Pierwotne pod wzmacniacz na LM1875, wtórne pod kolumny.
Od około 1,5khz nie było różnic pomiędzy kanałem z trafem a kanałem bez (ale blisko stoją, więc małe różnice mogły być).
Karkasy właśnie schną, co myślicie na temat chociażby traf pod słuchawkowce na tych rdzeniach?
Pozdrówka ;)
Ps.Może niektórzy pomyślą, że trolluje, ale nie o to mi chodzi.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Trafo ferrytowe TV.

Post autor: Ukaniu »

Wszystko można zrobić ale jak coś nie ma jakichkolwiek zalet w danym zakresie częstotliwości to po co?
W sprawie braku zalet odsyłam do stosowanych wątków i wyszukiwarki bo transformatory ferrytowe już rozracowaliśmy kiedyś - przynajmniej ja pamietam.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Trafo ferrytowe TV.

Post autor: Tomek Janiszewski »

Na dodatek rdzeń ferrytowy od TVL-a ma wyjątkowo nieoptymalny kształt jak dla takich zastosowań.
Mały przekrój a wielkie okno. Stąd długa droga dla pola magnetycznego, i mała indukcyjność jak na potrzeby transformatora fonicznego. Możliwość uzyskania wysokiej wytrzymałości na przebicie do niczego tu potrzebna nie jest. Już lepiej nadawałyby się rdzenie ferrytowe typu EE lub UU, stosowane do transformatorów sieciowych zasilaczy impulsowych. Jednak w rtm zakresie częstotliwości i tak korzystniejsze okażą się blachy permalloyowe a nawet se stali krzemowej.