Siemens-Super G51/K53 rozbudowa?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

klik

Siemens-Super G51/K53 rozbudowa?

Post autor: klik »

Radio jak w tytule. B wdzięczne w naprawie. Głowicę bez problemu "rozciągnąłem" do 90-108.
Po chasis sądząc, można rozbudować do stereo.
Proszę o schemat(wersji stereo)/uwagi/opinie?
andy
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Siemens-Super G51/K53 rozbudowa?

Post autor: Tomek Janiszewski »

ankowalik pisze:Radio jak w tytule. B wdzięczne w naprawie. Głowicę bez problemu "rozciągnąłem" do 90-108.
Oj to podpadłeś! :wink: Mnie za to że nie do 87,5-108MHz (nie dało rady?), innym - za grzebanie. A czym rozciągnałeś? Samymi trymerami, czy coś wymieniałeś?
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze:
ankowalik pisze:Radio jak w tytule. B wdzięczne w naprawie. Głowicę bez problemu "rozciągnąłem" do 90-108.
Oj to podpadłeś! :wink: Mnie za to że nie do 87,5-108MHz (nie dało rady?), innym - za grzebanie. A czym rozciągnałeś? Samymi trymerami, czy coś wymieniałeś?
W radiach produkcji RFN z czasów zakresu 87.5 - 100MHz w głowicach stroojnych pojemnościowo przeszkodą w pokryciu całego obecnego zakresu jest zbyt mała indukcyjność cewki strojonego obwodu wzmacniacza w.cz. Na siłę można uzyskać odpowiedni zakres częstotliwości heterodyny ale nie daje rady uzyskać odpowiednie pokrycia dla obwodu strojonego we wzmacniaczu w.cz. Daje radę tego typu głowice poszerzyć do 104MHz, w najlepszym wypadku 105.5 - 106MHz.
Dość powszechną praktyką było stosowanie kondesatorów zmiennych o różnych dwóch sekcjach.
Głowice oryginalnie pracujące do 104MHz był dwojakiego rodzaju - zmodyfikowane starsze konstrukcje (do 100MHz) i nowsze. Te drugie bezproblemowo daje radę dopasować do odbioru całego zakresu CCIR.

Znacznie gorzej jest z głowicami strojonymi indukcyjnie. Ale takie w radiach produkcji RFN to zdecydowana mniejszość.
Nie to że się nie da ale trzeba przerobić zespół wariometru.

Z racji ze problemem jest zakres przestrajania obwodu wzmacniacz w.cz. to tu przeróbka polega na usunięciu kondesatora stałego podłączonego równolegle do cewki. Następny krok to wymiana kondesatora stałego w obwodzie LC heterodyny. Na koniec - deser zmiana kodesatora w obwodzie wstępnym (zazwyczaj jest on nie przestrajany ale nie jest to regułą w głowicach strojonych indukcyjnie - np. Saba).

Jeszcze jedna uwaga na marginesie. Saba używała p.cz. dla FM w odbiornikach lampowych 6.75MHz a nie 10.7MHz i to nawet w odbiornikach gdzie zakres był rozciągnięty do 104MHz (niemalże do końca ery stosowania lamp). Pośrednia 6.75 MHz nie byłą problemem dla zakresu ograniczonego do 100MHz i pozwalała uzyskać większe wzmocmnienie toru FM.
klik

Post autor: klik »

Tomek Janiszewski pisze: Samymi trymerami, czy coś wymieniałeś?
Nie spalałem się za bardzo, bo kolekcjoner jest nienachalny i wystarcza mu, aby brzęczało.
Głowica była rozstrojona, to przy okazji wymieniłem 60pF na 110pF szeregowy z kondesatorem
zmiennym oscylatora. Jak bym go zwarł, to może by i było 88, no i kręciłem rdzeniami bo trymerów tam niema . U mnie jest RADYJO na 88, i coś tam; potem od 92 PR2,3,1; R Olsztyn
komercyjne. NO I OCZYWIŚCIE TUŻ PRZED 108 RADYJO. Tedy nawet generator niepotrzebny
nieprawdaż? :shock:
andy