Transformator sieciowy do PCL-86

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wildthink
3 posty
3 posty

Transformator sieciowy do PCL-86

Post autor: wildthink »

Przepraszam z banalne pytanie, ale początki bywają trudne. Zamierzam zrobić wzmacniacz słuchawkowy OTL ze str. http://www.republika.pl/audioton/wzm-sluch-OTL.html
na lampach PCL. Napięcie zasilania powinno wynosić dla nich ok. 210-230V, a nap. zażenia ok 13V. Czy można zastosować dwa oddzielne trafo, jeden na 230/13V, a drugi 230/230 (210) czy muszą być uzwojenia te nawinięte na wspólnym rdzeniu?
dzięki
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Pewno,żę można.Należy przy tym wiedzieć ,że drugi transformator będzie drugim żródłem zakłóceń.Należy to uwzględnić przy rozmieszczeniu poszczególnych elementów wzmacniacza.
Lech S.
wildthink
3 posty
3 posty

Lech Sołtysik pisze:Pewno,żę można.Należy przy tym wiedzieć ,że drugi transformator będzie drugim żródłem zakłóceń.Należy to uwzględnić przy rozmieszczeniu poszczególnych elementów wzmacniacza.
To jeszcze jedno pytanie. Bezpośrednie zasilenie lampy (z pominięciem trafo) nie wchodzi w rachubę?
grzebak
50...74 posty
50...74 posty

Re: zasilanie bezpośrednie

Post autor: grzebak »

Marek? pisze:drut od kaloryfera do miski z wodą, do niej nogi, słuchawki na głowę i masz krzesło elektryczne :D :D
Marek
no bardzo śmieszne...
grzebak
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: grzebak »

Jak ? Po prostu w normalnym, polskim języku. A tego typu odpowiedzi mogą być uznane za zwykłą kpinę z kolegi, który jak sam pisze - jest na początku drogi. trzeba mu pomóc a nie zrażać.
pzdr
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
wildthink pisze: To jeszcze jedno pytanie. Bezpośrednie zasilenie lampy (z pominięciem trafo) nie wchodzi w rachubę?
Zajrzyj tutaj: http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... ght=#15373

Pozdrawiam
wildthink
3 posty
3 posty

grzebak pisze:Jak ? Po prostu w normalnym, polskim języku. A tego typu odpowiedzi mogą być uznane za zwykłą kpinę z kolegi, który jak sam pisze - jest na początku drogi. trzeba mu pomóc a nie zrażać.
pzdr
Bardzo obrazowe przedstawienie zagrożenia bynajmniej nie potraktowałem jako kpiny. Dziękuję za wyrozumiałość w wyjaśnianiu tak oczywistych spraw (dla obeznanych).

Przy okazji, ktoś zamawiał transformatory w Toralu? Firma rzetelna?
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Sam nie zamawiałem ,ale mam kumpla ,który zamawiał.Powiedział ,że dobrze zrobiony trafok i nie drogo. :)

Pozdrawiam Maciek1
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

bierz trafa z torala!!!
ja brałem i nie żałuję!
nic nie buczy i tanio
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...