Stare trafo - z czego to może być?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Stare trafo - z czego to może być?

Post autor: Jado »

Witam,

W piwnicy wygrzebałem stare trafo sieciowe, które stało tam chyba ze 30lat. Ojciec wymontował je przed laty z jakiegoś urządzenia i tak sobie przezimowało potem w naszej piwnicy :-)
Zastanawiam się z jakiego urządzenia to mogło być. Czy to mógł byćjakiś odbiornik radiowy czy co innego?
Trafo dysponuje na pierwotnym kilkoma odczepami - pewnie przystosowanie do różnych napięc sieciowych,
natomiast na wtórnym mam 3 uzwojenia po 4V - grubym drutem, wygląda to na żarzenie i 2x390V - wygląda na anodowe.
Pomiędzy pierwotnym, a wtórnym jest uzwojenie prawdopodobnie ekranujące - symbol uziemienia jest narysowany przy tym styku.
Trafo jest sporym koniem - kształtka typu M ma wysokość 9,5cm szerokość 8,3cm, grubość pakietu 4,7cm.
Blacha 0,5mm, jest mało spręzysta - łatwo się wygina i tak zostaje (blacha wyżarzona).
Kształtki oklejone z jednej strony jakby cienką bibułką koloru "różowego"? - zapewne izolacja miedzy kształtkami.
Zastanawiająca jest dosyć mała szerokość kolumny środkowej w porównaniu z bocznymi.
Oto kilka zdjęc delikwenta:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 14 stycznia 2012, 17:06 przez Jado, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Stare trafo - z czego to może być?

Post autor: AZ12 »

Witam

Jest to prawdopodobnie transformator sieciowy ze wzmacniacza mocy małej częstotliwości np: wzmacniacza radiowęzłowego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na jakich lampach to mogło chodzić? Zarzenie 4V, ale anodowe to chyba z 500V bedzie po wyprostowaniu...

Czy dobrze kombinuję, że otwory w blachach sa dlatego takie duze (wieksze niez wspołczesnie), zeby na sruby skręcające móc załozyc koszulke izolacyjna?
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

...z 500V miałbyś przy zastosowaniu diod krzemowych, z lampami będzie mniej...
Ostatnio zmieniony ndz, 15 stycznia 2012, 11:25 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Postanowiłem staruszka trochę "zakonserwowac", bo karkas z preszpanu w niektórych miejscach się rozwarstwiał i pomalowałem rdzeń i karkas lakierem bezbarwnym nitro. Skręciłem też rdzeń 4-ma śrubami, coby nie latał "jak Żyd po pustym sklepie" :-)
Po pomalowaniu na karkasie uławnił się ślad jakiegoś napisu, który wygląda mniej więcej jak: Dederber lub Deserber....ale bardziej sobie wyobrazam niz jestem w stanie odczytać.....
Natomiast pod warstwą ceratki izolacyjnej na uzwojeniu jest karteczka a na niej: O.30643/1 N. 30062 , a pod spodem jakby znaczek firmowy a w nim dwie litery C L i cos jeszcze pod spodem, ale tak małe, ze umyka mojej percepcji :-)

Tak czy inaczej teraz nabrał nowego wyglądu :-) Jeżeli stare urządzenia mają "duszę", to chyba są zadowolone z aktu renowacji ;-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

Podobne trafa były we wzmacniaczach radiowęzłowych typu Bis, Np Bis 103, ale ten ma trafo na rdzeniu zwijanym.. :?
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Szukaj zdjęć niemieckich urządzeń: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/mv3/mv3.htm