Witam. Odnowiłem skrzyneczkę tego zacnego radia ale mam kilka pytań.
Pierwsze to o kolor ramki skali/głośnika. U siebie zastosowałem czarny, chociaż mam wątpliwości czy to nie powinien być brąz? Przyznam że dla mnie różnica bardzo ciemny brąz i czarny prawie nie istnieje (daltonista)
Druga to kwestia tkaniny, czy można w jakimś sklepie dostać takie płótno w dzisiejszych czasach? To co mam jest w zasadzie ładne z wyjątkiem dwóch miejsc jakby przetartych. A że szycie nie jest moją mocną stroną wolę poszukać jakiegoś wyjścia awaryjnego w postaci nowej tkaniny
Ps. po odpowiedzi ten wątek można by usunąć aby forum nie zaśmiecać.
No to dobrze, bo te też są czarne. Przy okazji farba którą malowałem po wyschnięciu ma taki sam wygląd jak oryginalna. A jest to farba nitro. Tak czy inaczej dziękuję za rozwianie wątpliwości.
No to wracamy do punktu wyjścia.Czy te co ja widziałem były oryginały czy te na zdjęciu? Nie zdziwiłbym się że malowano w zależności jaką mieli farbę. Nawet ten brąz w jednych jest jasny w innych ciemny a w jeszcze innych.. ? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic488856.html
W tym wydaje mi się że był kolor czarny-brąz. A znaczy to że w miejscach gdzie farby było więcej była czarna, zaś przy szlifowaniu kiedy była już prześwitująca robiła się brązowa. Na dodatek uznałem że skoro listwy (nogi) są czarne to i ramka była czarna. Co by nie pisać ładnie i tak wygląda.
Ps. Na tym Mazurze z linka kolor jest ewidentnie czarny, jednak jest to inna wersja obudowy.
Ps 2. Wydaje mi się że takie kolory wynikają z tego co akurat było pod ręką. Patrząc na elektronikę oryginalną widać że w tym przypadku tak właśnie było (zamiast jednego rezystora 2-3 sztuki połączone szeregowo, co radio to inne takie "kwiatki") więc na dobrą sprawę ciężko ustalić chyba prawdę.
Ps 3. Oryginalne lakierowanie radia pokrytego fornirem dębowym jest obrzydliwe.