Witam,
Jeśli ktoś ma takie radio, jak powinien wyglądać oryginalny głośnik?
Radio IKA NN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Radio IKA NN
Witam
Moja IKA (też NN) ma nieco inny wygląd zewnętrzny, ale chassis podobne, Głośnik jest oryginalny.
Moja IKA (też NN) ma nieco inny wygląd zewnętrzny, ale chassis podobne, Głośnik jest oryginalny.
Jest to Eros lub Mars w każdym razie radio z sezonu 1936/37. Poproszę o zdjęcie chassis. Po tym określę co to za model. Wszystko zależy od tego czy kondensator ma dwie czy trzy sekcje.adfam pisze:Witam
Chassis jest niemal to samo (niewielkie zmiany w porównaniu z sezonem 1935/36). Najprawdopodobniej nie sprzedali wszystkiego w sezonie 1935/36 i wykorzystali je w sezonie 1936/37.
Ps.
Czy radio miało tylną ściankę? Mam/widziałem kilka radyj z tego sezonu lecz żadne nie miało tylnej ścianki.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Załączam fotki, jak widac kondensator jest dwusekcyjny, tylnej ścianki, niestety, też nie posiadam. Radyjko jeszcze przed renowacją, pomalowane chyba poliuretanem, wstępnie uruchomione.
Jest to model Mars Z
W przyszłości jeśli znajdzie Pan chwilę, będę wdzięczny za zdjęcia kondensatora elektrolitycznego (ta szara tekturowa puszka na chassis).
Ich konstrukcja była dość kiepska, rzadko trafia się radio z oryginalnym kondensatorem. Muszę dorobić kopie do swoich radioodbiorników.
W przyszłości jeśli znajdzie Pan chwilę, będę wdzięczny za zdjęcia kondensatora elektrolitycznego (ta szara tekturowa puszka na chassis).
Ich konstrukcja była dość kiepska, rzadko trafia się radio z oryginalnym kondensatorem. Muszę dorobić kopie do swoich radioodbiorników.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Witam. Wziąłem się za IKA Radio. Spełniam prośbę i przekazuję parę fotek kondensatora. Wymiary: korpus - 77 x 40 x 28mm, podstawa - 30 x 68 x 3mm. Podstawa z blaszki stalowej, cynkowanej, korpus z tekturki impregnowanej, malowanej srebrzystą farbą. Napisy czytelne, brak daty prod.
Jest to elektrolit, napisy kolejno brzmią: DITMAR Elektrolytic Condenser. Nr 2037. 2 x 8 MFD. Working voltage 500V, Peak Voltage 550V, RED - POSITIV, Made in Austria, Fabrique en Austriche. Pozdrawiam
Jest to elektrolit, napisy kolejno brzmią: DITMAR Elektrolytic Condenser. Nr 2037. 2 x 8 MFD. Working voltage 500V, Peak Voltage 550V, RED - POSITIV, Made in Austria, Fabrique en Austriche. Pozdrawiam