Diora Relax II kilka pytań.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Diora Relax II kilka pytań.

Post autor: Harqu »

Witam. Jestem szczęśliwym (prawie) posiadaczem Relaksa II, kupiłem go już jakiś czas temu za grosze.
Gra, nawet na UKFie ale tylko przy podłączeniu anteny do jednego gniazda antenowego (w sensie anteny dipol) łapie stacje, gra kilka minut i odstraja się od stacji, czy może to być wina zużytej lampy ecc 85?

Kolejna sprawa to skala radia, patrząc na fotografie, dochodzę do wniosku, że skala radia jest jakaś inna od egzemplarzy spotykanych w przyrodzie, wygląda jak z pierwszej wersji tego radia, różni się tylko kolorem, jest czarna, czy to diora jest sprawcą tej hybrydy, czy jakiś wesoły Zuritowiec?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

Mateusz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Diora Relax II kilka pytań.

Post autor: tszczesn »

Harqu pisze:Witam. Jestem szczęśliwym (prawie) posiadaczem Relaksa II, kupiłem go już jakiś czas temu za grosze.
Gra, nawet na UKFie ale tylko przy podłączeniu anteny do jednego gniazda antenowego (w sensie anteny dipol) łapie stacje, gra kilka minut i odstraja się od stacji, czy może to być wina zużytej lampy ecc 85?
Lampy raczej nie. Czy po dłuższej pracy, np. po godzinie radio się nadal odstraja, czy tylko na początku? Czy odstraja się zawsze w tą samą stronę, czy losowo mu to wychodzi? Prawdopodobnie z temperaturą zmienia ci się wartość jakiegoś elementu, zapewne kondensatora.
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Skoro odbiera to musi być przestrojony, a jeśli jest to pytanie w jaki sposób. Ja swojego relaksa przestroiłem przez skracanie cewek i wymianę kondensatorów w głowicy. Efekt mam podobny jak u ciebie, stacje lekko się rozstrajają przez pierwsze parę minut. Można dobierać pojemności w generatorze tak aby to pływanie zniwelować, jednak mi się nie chciało :roll: Budowa tych głowic jest bardzo wredna w modyfikacjach. Radyjko niestety nie ma ARCZ :?
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Radio przestrojone na zakres około 88-97 MHz, nie wiem w jaki sposób, ponieważ kupiłem je w takim stanie w jakim jest, radio i po godzinie potrafi się rozstroić, w różnych kierunkach, jako anteny używam drutu o długości około 75 cm, gdy podłączyłem zwykłą antenę, sygnał uległ osłabieniu, i nie dało się odebrać nic prócz jednej stacji.

Pozdrawiam

Mateusz
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
bacablue
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bacablue »

Witam. A może jakieś zdjęcia Relaxa i skali od radia? Parę postów wcześniej zamieściłem schemat co prawda do Menuet UKF ale w instrukcji jest napisane, że pasuje do radia Relax 2.
Pozdrawiam
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Cudów nie ma ale coś tam widać

Jeszcze jedno, oko magiczne świeci, ale nie schodzi się niestety na żadnym zakresie, prócz fal krótkich
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bacablue
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bacablue »

Dzięki za zdjęcia :) Co do radia to są dwie opcje (tak mi się wydaje - jestem jeszcze w te sprawy :mrgreen: )
- ktoś próbował przestroić a najczęściej ta sztuka wychodzi do granicy 97 - 100Mhz (są osoby które osiągną lepszy efekt z racji posiadanej wiedzy i/lub sprzętu)
- mieszkasz w pobliżu jakiegoś nadajnika gdzie na UKF-ie łapiesz lustrzane odbicia stacji z części nowego zakresu a podłączenie lepszej anteny zamiast kawałka drutu wyłapuje dalszą stację także lustrzaną - chyba...
Co do heterodyny - to lubi odpływać - może koledzy z Forum coś doradzą :?:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Harqu pisze:Radio przestrojone na zakres około 88-97 MHz, nie wiem w jaki sposób, ponieważ kupiłem je w takim stanie w jakim jest, radio i po godzinie potrafi się rozstroić, w różnych kierunkach, jako anteny używam drutu o długości około 75 cm, gdy podłączyłem zwykłą antenę, sygnał uległ osłabieniu, i nie dało się odebrać nic prócz jednej stacji.
Jak się rozstraja, to znaczy, że elementy ustalające częstotliwość pracy heterodyny (cewka i kondensatory) zmieniają swoje wartości. Swoje może dołożyć też lampa, które pojemności wewnętrzne są w tym paśmie znaczące, ale lampa nie za bardzo ma metodę aby silnie tak pływać.

Czy te odstrojenia są powolne (stacja powoli odpływa), czy nagłe - przeskakuje gdzieś w bok? W drugim przypadku sugerowałoby to brak kontaktu, np. złe osadzenie wyprowadzenia kondensatora lub podobną usterkę. W pierwszym przypadku nie wiem - nie za bardzo widzę przyczynę wywołującą ciągłą (w już rozgrzanym sprzęcie) i dwukierunkową zmianę parametrów elementów LC.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

KrzysztofS pisze:Witam
Skoro odbiera to musi być przestrojony, a jeśli jest to pytanie w jaki sposób. Ja swojego relaksa przestroiłem przez skracanie cewek i wymianę kondensatorów w głowicy. Efekt mam podobny jak u ciebie, stacje lekko się rozstrajają przez pierwsze parę minut.

Ja niestety też tak mam, mimo że w ostatniej, trzeciej głowicy DEA jaką przebudowałem na zakres 88-108MHz użyłem karkasów laminowanych z żywicy epoxydowej i włókna szklanego (BTW: chronologicznie druga z przestrojonych trafiła właśnie do RELAXA, znalezionego w krzakach przy ul Ostrobramskiej w Warszawie, najpewniej ukrytego przez złomiarza który nie miał akurat przy sobie narzędzi, i to uratowało radio od demolki bowiem okazałem się od niego szybszy). Natomiast stabilnie pracowała jugosłowiańska "Simfonija" w której rozciągnałem zakres z 88-100 na 88-108MHz nie przelutowując absolutnie nic ani nie ruszając uzwojeń, a jedynie wymieniając mosiężne rdzenie z 5mm na 6mm średnicy:
viewtopic.php?f=11&t=19564&p=210434&hil ... ia#p210434
Pozostaje mi jeszcze próba przestrojenia starej głowicy w zwłokach "Calypso", takiej przykręcanej od spodu chassis i osłoniętej wytłoczką z blachy aluminiowej.
Można dobierać pojemności w generatorze tak aby to pływanie zniwelować
Najpewniej w wykonaniu fabrycznym rolę elementu kompensującego pełni kondensator 27pF włączony równolegle do trymera w obwodzie heterodyny. Bez względu na metodykę przestrajania głowicy: tylko skrócenie cewek, wykonanie nowych karkasów, czy też tak jak w moim przypadku: to co powyzej plus wykonanie nowej płytki drukowanej o szerokich ścieżkach (dla zmniejszenia rozproszonych indukcyjności, ograniczających zakres przestrajania variometrycznego) podstawową czynnością musi być niestety usunięcie tego kondensatora (w obwodzie heterodyny pozostaje wóczas trymer oraz dzielnik mostka pojemnościowego, gdzie zresztą także zmniejsza się pojemności, np. do 2 X 8,2pF), i obwód pozostaje bez kompensacji. Podejrzewam że jednym z istotniejszych powodów niestabilności jest tu silne nagrzewanie się chassis głowicy, wyposażonego w pierścień ekranujący lampę, który przejmuje większość wydzielanego przez nią ciepła (a wydziela się w niej niemało, bo 6,5W mocy!). Ciekawe czy obrzezanie tego pierścienia nie poprawiłoby sytuacji? Wszak daleko nie każda głowica UKF spotykana w zagranicznych odbiornikach miała ekranowaną lampę.
Inna rzecz że jak z moich doświadczeń wynika - kierunek odstrajania nagrzewającej się głowicy UKF jest przeciwny niż należałoby tego oczekiwać po rozszerzajacym się ternicznie uzwojeniu (czemu powinien towarzyszyć wzrost indukcyjności a tym samym spadek częstotliwości). Może więc w miarę wzrostu temperatury maleje przenikalność magnetyczna rdzeni przestrajających (i tak zresztą bardzo kiepska, o czym wie każdy kto bezskutecznie próbował wycisnąć z istniejących cewek rozszerzenie zakresu przestrajania przynajmmiej na część "nowego" CCIR). Próbował ktoś może zastosować w ich miejsce rdzenie mosiężne (co z kolei wiązałoby się nieuchronnie z odwróceniem skali)?
Radyjko niestety nie ma ARCZ :?
Coś za coś: głowica lampowa z ARCz nie jest już w pełni koszerna, musi bowiem zawierać krzemowy varicap :wink: No i bardzo trudne (na pograniczu z praktyczną niemożliwością) jest wyposażenie w ARCz odbiorników z popularną poza PRL lampą EABC80, pozwalającą na pełną dejunkcjonizację odbiornika AM/FM.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Tomek Janiszewski pisze:Bez względu na metodykę przestrajania głowicy: tylko skrócenie cewek, wykonanie nowych karkasów, c
Zawsze wszelkie przestrojenia zaczynałem od przewinięcia cewek, zarówno w górę jak i w dół.
Tomek Janiszewski pisze: Podejrzewam że jednym z istotniejszych powodów niestabilności jest tu silne nagrzewanie się chassis głowicy, wyposażonego w pierścień ekranujący lampę, który przejmuje większość
Miałem kiedyś przypadki że z powodu zwykłego niechlujstwa, nie zostały założone ekrany na głowicę i radio samo się naprawiło. Nie wiem czy zwróciliście uwagę w jaki sposób następuje odstrajanie. W jednych przypadkach jest to - "pyk" i odjechała parę milimetrów w bok a w innym następuje to płynnie i wygląda to jakby jakiś kondensator płynnie zmieniał pojemność w funkcji temperatury i wydaje mi się że tu należałoby szukać uszkodzenia.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

TELEWIZOREK52 pisze:Zawsze wszelkie przestrojenia zaczynałem od przewinięcia cewek, zarówno w górę jak i w dół.
Tak też pewnie postąpię z nieznaną mi jeszcze głowicą od Calypso. Natomiast rezultaty osiągnięte przy samym tylko przewijaniu cewek od głowicy DEA były tak marne, że nie spodziewałbym się aby przestrojenie jej w ten sposób na pełen zakres CCIR byłoby możliwe, może jeszcze tylko z rdzeniami mosiężnymi warto byłoby spróbować.
Natomiast przy przestrajaniu głowic tranzystorowych warto zaczynać od zmniejszenia pojemności w obwodach rezonansowych, bocznikujących kondnesator strojeniowy. Często po ich zmianie na mniejsze okazuje się że potrzebna jest tylko minimalna zmiana indukcyjności cewek; podobnie za komuny lutowało się w zachodnich radiach dwa kondensatory równolegle do agregatu strojeniowego, i radio grało, dobrze było jeszcze w podobny sposób przestroić szerokopasmowy obwód wejściowy.
Tomek Janiszewski pisze: Podejrzewam że jednym z istotniejszych powodów niestabilności jest tu silne nagrzewanie się chassis głowicy, wyposażonego w pierścień ekranujący lampę, który przejmuje większość
Miałem kiedyś przypadki że z powodu zwykłego niechlujstwa, nie zostały założone ekrany na głowicę i radio samo się naprawiło.
Masz na myśli tę srebrzystą blaszkę z zatrzaskami nakładaną na głowicę DEA od spodu? Tam częstokroć połączenie ekranu z masą było wykonane dodatkowo metalową tasiemką, dolutowaną do płytki w wyprowadzeniami.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę w jaki sposób następuje odstrajanie. W jednych przypadkach jest to - "pyk" i odjechała parę milimetrów w bok a w innym następuje to płynnie i wygląda to jakby jakiś kondensator płynnie zmieniał pojemność w funkcji temperatury i wydaje mi się że tu należałoby szukać uszkodzenia.

Z pykiem się dotąd nie spotkałem, a gdyby tak się stało - doszukiwałbym się zimnego lutu lub niekontaktu w lampie, rezystorze lub kondensatorze. We wszystkich głowicach DEA jakie przestrajałem a raczej przebudowywałem na CCIR odstrajanie się miało charakter płynny i ustawało po kilkunastu minutach pracy.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tomek Janiszewski pisze:atomiast rezultaty osiągnięte przy samym tylko przewijaniu cewek od głowicy DEA były tak marne, że nie spodziew
Oczywiście, to tylko początek roboty.
Pisząc o ekranach nie miałem na myśli konkretnego typu głowicy. Dotyczyło to różnych modeli.
Tomek Janiszewski pisze:Z pykiem się dotąd nie spotkałem, a gdyby tak się stało - doszukiwałbym się zimnego lutu lub niekontaktu w lampie
Od tego zaczynałem, niestety, jakoś nie dane mi było dojść co było powodem a że klientowi nie zależało to i ja się nie wgłębiałem.
Ogólnie i w olbrzymim skrócie. Inaczej przestrajanie wyglądało w miarę typowym sprzęcie gdzie opłacało się posiedzieć i opracować metodę najbardziej skuteczną. Przez wiele lat przewinęło się wiele typów różnych głowic, najpierw przewijalo się w dół (sprzęt zachodni) kiedy były nadawane tylko 3 programy i nie stanowiło to żadnego problemu. Potem odwrotnie-w górę i tu też nie było problemu dopóki było tylko parę stacji i mieściły się w pasmie ok 7- 10Mhz. Cała sztuka to uzyskać pełne pasmo 20Mhz i tu też nie byłoby problemu gdyby dotyczyło to jednego, dwóch typów głowic, można posiedzieć, opracować i powielać. Zawsze staram się uzyskać pełne pasmo co oczywiście nie zawsze się udaje z różnych powodów, począwszy od ekonomicznych. Natomiast metody to cewki, rdzenie-ferrytowe, aluminiowe, mosiężne (o czy pisał Tomek) i dopiero kondensatory + strojenie. Dlatego nie potrafię opisać konkretnej metody która była by uniwersalna dla kazdego typu.
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

@Telewizorek52 Czytając to forum, można wywnioskować, iż zajmował się pan serwisem sprzętu RTV, moje pytanie brzmi, czy spotkał się pan z taką skalą w tym radiu?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przykro mi ale z tym typem mialem ostatnio do czynienia pod koniec lat siedemdziesiątych a pamięć o czym się przekonałem wielokrotnie jest bardzo zawodna.
http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=352
Tak dla porównania.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Na oldradio jest drobny błąd: link do poprzedniej wersji "Relaksa" prowadzi ponownie do strony macierzystej.
Tu są karty poprzedniej wersji "Relaksa", niestety dwie (burdello): http://oldradio.pl/wyk_wysw.php?s_wysw= ... del=relaks
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.