Małe pytanie o cewki do Pioniera/Mazura
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Małe pytanie o cewki do Pioniera/Mazura
A dokładniej chodzi o cewki obwodów wejściowych i heterodyny. Otóż w mazurku którego mam teraz na warsztacie są one zeżarte przez te cholerne myszy, szukać kompletnego przełącznika zakresów nie mam zamiaru. I teraz... Czy przez nawinięcie ich masowo, a na dodatek zwykłym drutem a nie licą da się uzyskać prawidłowe parametry? Czy może trzeba by brać jakąś poprawkę na ilość zwojów? Jak w oryginale raczej mi się nie uda ich nawinąć, wydaje mi się to awykonalne w warunkach domowych.
-
- 1250...1874 posty
Re: Małe pytanie o cewki do Pioniera/Mazura
Co prawda ja dowijałem do cewek zjedzonych ok. 50% zwojów masowo, ale myślę że nawinięcie masowe obniży parametr cewki o nazwie "dobroć cewki" a obwód rezonansowy będzie mniej selektywny. W praktyce może to się objawić odrobinę cichszym graniem, lub "nachodzeniem" odbieranych stacji tam gdzie jest duża gęstość stacji ( średnie )
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 1875...2499 postów
Dodatkowo zastosowanie DNe zamiast licy takze obniży dobroć układu.
Jednakże lepsze to niż nic. Grać będzie
Jednakże lepsze to niż nic. Grać będzie
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
A czy w Pionierze cewki były nawijane licą??
-
- 1875...2499 postów
Sprawdzałem, i faktycznie nie wygląda to na licę, ale drut jest w otulinie bawełnianej/jedwabnej.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
I to się zgadza. Pomijam że wiele późniejszych OR miało wszystkie cewki nawijane DNE i "grały".
Cóż, kłania się tu doświadczenie. Różnie to bywało, w zależności jak były cewki nadjedzone, raz dowijałem, raz odwijałem. Jeżeli była zjedzona wierzchnia warstwa, wystarczyło ją zdjąć i potem na ogół udawało się zestroić. Jako że temat dotycz GŁÓWNIE cewek DŁ falowych, nie odbijało się to w praktyce na odbiorze. W-wa I miała na tyle silny nadajnik że nie odbijało sie to na jakości odbioru.
Cóż, kłania się tu doświadczenie. Różnie to bywało, w zależności jak były cewki nadjedzone, raz dowijałem, raz odwijałem. Jeżeli była zjedzona wierzchnia warstwa, wystarczyło ją zdjąć i potem na ogół udawało się zestroić. Jako że temat dotycz GŁÓWNIE cewek DŁ falowych, nie odbijało się to w praktyce na odbiorze. W-wa I miała na tyle silny nadajnik że nie odbijało sie to na jakości odbioru.
-
- 1250...1874 posty
Faktycznie, nie lica tylko zwykły drut w bawełnie. Widać po Sonatinie mi zostało z bo tam jest właśnie lica nawijane.
Z obwodami wejściowymi to nie ma problemu, tam można naprawdę sporo odwinąć i będzie dalej radio działać, czasem trzeba tylko przesunąć całą cewkę na rdzeniu oddalając lub przybliżając je od siebie. Bardziej mnie heterodyna martwi, ale w sobotę sprawdzę jak cewki nawinięte masowo dadzą sobie radę, zwłaszcza w zakresie fal długich bo nie ukrywam że te akurat mnie najbardziej interesują.
Tak swoją drogą, to co radio (Pionier/Mazur) to inny przełącznik zakresów, nawet bym nie pomyślał że tyle ich wersji jest, każdy czymś się różni od następnego.
Z obwodami wejściowymi to nie ma problemu, tam można naprawdę sporo odwinąć i będzie dalej radio działać, czasem trzeba tylko przesunąć całą cewkę na rdzeniu oddalając lub przybliżając je od siebie. Bardziej mnie heterodyna martwi, ale w sobotę sprawdzę jak cewki nawinięte masowo dadzą sobie radę, zwłaszcza w zakresie fal długich bo nie ukrywam że te akurat mnie najbardziej interesują.
Tak swoją drogą, to co radio (Pionier/Mazur) to inny przełącznik zakresów, nawet bym nie pomyślał że tyle ich wersji jest, każdy czymś się różni od następnego.