Małe pytanie o cewki do Pioniera/Mazura

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Małe pytanie o cewki do Pioniera/Mazura

Post autor: jacekk »

A dokładniej chodzi o cewki obwodów wejściowych i heterodyny. Otóż w mazurku którego mam teraz na warsztacie są one zeżarte przez te cholerne myszy, szukać kompletnego przełącznika zakresów nie mam zamiaru. I teraz... Czy przez nawinięcie ich masowo, a na dodatek zwykłym drutem a nie licą da się uzyskać prawidłowe parametry? Czy może trzeba by brać jakąś poprawkę na ilość zwojów? Jak w oryginale raczej mi się nie uda ich nawinąć, wydaje mi się to awykonalne w warunkach domowych.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Małe pytanie o cewki do Pioniera/Mazura

Post autor: Valdi5 »

Co prawda ja dowijałem do cewek zjedzonych ok. 50% zwojów masowo, ale myślę że nawinięcie masowe obniży parametr cewki o nazwie "dobroć cewki" a obwód rezonansowy będzie mniej selektywny. W praktyce może to się objawić odrobinę cichszym graniem, lub "nachodzeniem" odbieranych stacji tam gdzie jest duża gęstość stacji ( średnie )
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Dodatkowo zastosowanie DNe zamiast licy takze obniży dobroć układu.
Jednakże lepsze to niż nic. Grać będzie
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A czy w Pionierze cewki były nawijane licą??
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Sprawdzałem, i faktycznie nie wygląda to na licę, ale drut jest w otulinie bawełnianej/jedwabnej.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

I to się zgadza. Pomijam że wiele późniejszych OR miało wszystkie cewki nawijane DNE i "grały".
Cóż, kłania się tu doświadczenie. Różnie to bywało, w zależności jak były cewki nadjedzone, raz dowijałem, raz odwijałem. Jeżeli była zjedzona wierzchnia warstwa, wystarczyło ją zdjąć i potem na ogół udawało się zestroić. Jako że temat dotycz GŁÓWNIE cewek DŁ falowych, nie odbijało się to w praktyce na odbiorze. W-wa I miała na tyle silny nadajnik że nie odbijało sie to na jakości odbioru.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Faktycznie, nie lica tylko zwykły drut w bawełnie. Widać po Sonatinie mi zostało z bo tam jest właśnie lica nawijane.
Z obwodami wejściowymi to nie ma problemu, tam można naprawdę sporo odwinąć i będzie dalej radio działać, czasem trzeba tylko przesunąć całą cewkę na rdzeniu oddalając lub przybliżając je od siebie. Bardziej mnie heterodyna martwi, ale w sobotę sprawdzę jak cewki nawinięte masowo dadzą sobie radę, zwłaszcza w zakresie fal długich bo nie ukrywam że te akurat mnie najbardziej interesują.

Tak swoją drogą, to co radio (Pionier/Mazur) to inny przełącznik zakresów, nawet bym nie pomyślał że tyle ich wersji jest, każdy czymś się różni od następnego.