PIONIER U2 - mały problem

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

PIONIER U2 - mały problem

Post autor: jedrzeej »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :-)

Mam na imię Łukasz i jestem tu nowy. Zwracam się z prośbą o pomoc mianowicie posiadam PIONIERA U2 którego odnowiłem. Radio było w stanie rewelacyjnym nikt nigdy w nim nie grzebał była tona kurzu którą oczywiście usunąłem. Wszystko w nim jest oryginalne. W momencie nabycia pioniera po podłączeniu do sieci brak reakcji. Okazało się później że jedna lampa UY 1N była przepalona, wymieniłem ją i radio ożyło. Wszystkie lampy się zapaliły i żarówki podświetlające skalę.

Niestety nic nie odbiera tylko buczy. Może ktoś wie co jest nie tak ?

A i jeszcze jedno która ścianka jest od tego modelu. Jak go dostałem była ta z wycięciami do góry ale nie wiem coś mi nie pasuje wygląda to jakby ktoś sobie to wyciął czy tak ma być ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: PIONIER U2 - mały problem

Post autor: jacekk »

Dokładnie taka ma być. W tym modelu ścianka jest wsunięta między blaszki widoczne na górze obudowy. Zobacz kilka wątków niżej jest temat właśnie na temat tych ścianek :wink:
A że buczy... najpewniej kondensator filtrujący już stracił pojemność, być może jest jeszcze coś innego uszkodzone.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Zerknij wątek wyżej, Ciebie to również dotyczy, od tego zacznij.
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Oki dzięki za pomoc :-)
Niestety nie wiem co to kondensator filtrujący i gdzie on jest jestem trochę laikiem jeśli chodzi o elektronikę. W piątek dodam zdjęcie spodu chassis i jeśli ktoś będzie mógł to zaznaczy mi który to element.
gałka Elektrit Champion
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ten kondensator jest na chassis. Taka aluminiowa tuleja koło głośnika. Ale jeśli się na tym nie znasz to lepiej daj to komuś innemu do zrobienia. Nie dosyć że możesz popsuć bardziej to i życie można stracić ze względu na wysokie napięcia i brak separacji od sieci. Poszukaj, może masz w okolicy kogoś z forum kto mógłby pomóc?
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

To jest ta srebrna tuleja za drugą lampa UCH21 jadąc od lewej strony ?
Mój kuzyn troszkę bardziej się zna na "prądach" a ja mam jeszcze jednego pionierka i może z tamtego by się wymieniło. Czy to trudne do zrobienia ?
gałka Elektrit Champion
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tak, ta tuleja to kondensator. Tylko szkoda żebyś zepsuł drugiego Pionierka. Nie masz na próbę jakiegokolwiek kondensatora elektrolitycznego w granicach 20-50uF/350V ? Tylko podejrzewam jeszcze jakieś inne uszkodzenie. Przy zużytym (brak pojemności) w/w kondensatorze Pionier grać powinien tylko z dużym przydźwiękiem. Sprawdź jeszcze potencjometr i jego okolice czy nie jest oberwany jakiś element. Tylko obawiam się że najlepsza rada była kol. Jacekk.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

A jakąkolwiek antene wetknąłeś do tego radia np kawałek drutu? Bo " buczenie" to jedno ale czy coś chce odbierać czy nie?
Wojtek
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Ten pionierek z którego chce wymontować ten kondensator też jest nie sprawny ale może kondensator jest ok więc nic w nim i tak nie zepsuje.
Odnośnie anteny to oczywiście że podłączyłem bo mam nawet starą oryginalną i też niestety nie odbiera.

A tutaj tak do pokazania jeszcze jednego mojego pionierka U3 http://www.youtube.com/watch?v=HVkEJUEhINg
gałka Elektrit Champion
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Podmiana jednego starego kondensatora na drugi również stary, o którym nie masz pewności, że jest dobry jak dla mnie nie ma sensu.
Wojtek
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak czy inaczej szkoda "pruć" bo w zasadzie z każdego wraka da się zrobić sprawne radyjko. Czasem jest to teoretycznie nieopłacalne, ale są ludzie którzy to uważają jako pasję. Jak np. mój Pionier, było bardzo wybrakowane, pordzewiałe chassis, połowa elementów zupełnie niezgodna ze schematem, pomijając że i tak w zasadzie wszystko było uszkodzone w jakimś stopniu głównie przez korozję. Kilka (naście) wieczorów i teraz stoi sobie dumnie na szafie i gra wieczorami ciesząc ucho i oko.

A zamiast tego kondensatora, który zostaw w spokoju można podłączyć od spodu chassis dwa współczesne 47uf min. 300V. Na próbę. Potem można albo tak zostawić albo szukać sprawnego. To samo tyczy się kondensatora elektrolitycznego umieszczonego pod chassis, tego od napięcia ujemnego (nie wiem jak się to dokładnie nazywa)który też już może być padnięty.
Pomijam kwestię "smolaków" które mogą mieć upływność czy nawet zwarcie.
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Dobrze zostawię ten kondensator w spokoju. W piątek jak wrócę do domu to wyślę Wam spód chassis zobaczycie jak tam wygląda bo wg mnie wizualnie świetnie. W moim rejonie niestety nie ma żadnego majstra który by to naprawił :-(
gałka Elektrit Champion
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Tak sobie myślę że chyba jednak dam to radyjko do jakiegoś majstra. Mam namiary na jednego ale daleko trochę bo 200 km ode mnie ale to najwyżej wyślę. Niestety naprawa tego radia jest nie na moje siły :-( Więc dam to fachowcowi.
Dzięki za pomoc :-)
gałka Elektrit Champion
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Po pierwsze nie szkodzić, niby słuszna zasada ale jak nie spróbujesz to się nigdy niczego nie nauczysz. Jesteś przekonany że to koniec Twoich możliwości?
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Szkoda mi tego pionierka bo jest naprawę w świetnym stanie - nikt tam nigdy nie grzebał. I ja jako laik nie chce spieprzyć ładnego pionierka.
Może jak będę miał następne to sam coś będę robił. A odnośnie tych całych napięć i wartości poszczególnych podzespołów to dla mnie czarna magia. Trzeba by mi było pisać krok po kroku co mam robić :-(
gałka Elektrit Champion