VE301 Dyn GW

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

VE301 Dyn GW

Post autor: AndrzejM2005 »

Chciałbym się podłączyć do tego forum jako nowy zupełnie, a na dokładkę lejek w technice lampowej. A zadanie postawiłem sobie w miarę ambitne, jak na swoja wiedzę. Otóż jestem właścicielem radia jak w tytule. Nie ukrywam, że zmobilizował mnie do dzieła tego kolega Tetroda, który tak szczegółowo opisał swoje działania z podobnym radiem /dzięki za mobilizację/. Radio to zdobyłem w dość nietypowy sposób. jadąc pewnego dnia autem, a było to dobre 20 lat temu zauważyłem jak chłopaczek idąc droga kopie to radio. Zapytałem, czy mu potrzebne, nie chciał, więc sobie je przywłaszczyłem bezczelnie. A że zajmowałem się zawodowo naprawą sprzętu rtv, więc zdobycz była nie lada gratką. Ale do rzeczy. Wydostałem to radio z zakamarków i mu przyjrzałem się z bliska. Zauważyłem, że jakiś elektronik już w nim rączki zanurzył. Przede wszystkim stoi sobie dumnie zamiast lampy prostowniczej stos selenowy. Radio już tylko na 220V było przerobione i teraz dla mnie zagadka, bo pozostałe dwie lampy to sądząc po podstawkach RV12P2000. Nie mogę nigdzie dobić się w sieci, czy radio to było produkowane w takiej wersji, czy to znowu dzieło poprzednika. Brakuje tez głośnika z maskownicą, oraz ścianki tylnej. Cewki wyglądają na całe. Jedna z lamp nie ma przejścia na żarzeniu, ale to do zdobycia. Jak z pozostałymi brakującymi elementami? Czy to do dorobienia, czy może do dokupienia? Oczywiście preferowałbym oryginały. Załączyłbym jakieś fotki, ale nie mogę się doczytać jak. Przepraszam, jeżeli uchybiłem czemuś, ale to brak forumowego doświadczenia.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Re: VE301 Dyn GW

Post autor: kevin »

Marek SP1CBP
AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

Tak, dokładnie tak wygląda, ale jak się zorientowałem, to wersji tego radyjka było multum. Ciekaw jestem czy te RV12P2000 to jest fabryczna obsada, czy to przemajstrował ktoś przede mną. A może były inne lampy z tymi podstawkami?? Na lampach opisów nie ma niestety.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Wygląd i schematy odbiorników VE 301 znajdziesz tutaj:
http://www.imperatorrex.de/ve301.htm
Twoja wersja miała lampy serii V (VF7 VL1 i VY1)
Na aukcjach Aukro.cz pojawiają się odbiorniki z lampami RV12P2000 i jak się zdaje w Czechosłowacji była produkowana taka wersja bo niemożliwe żeby było tak dużo samoróbek.

Zobacz na stronie którą podałem, jest coś co może być podobne do Twojego odbiornika
http://www.imperatorrex.de/ve301.htm
Ostatnio zmieniony pn, 2 stycznia 2012, 22:52 przez Konstanty, łącznie zmieniany 1 raz.
AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

Na moim, na tabliczce znamionowej, wyraźnie stoi "SIEMENS". A co do lamp, to się zastanawiam, czy zostawić właśnie wersję z RV12. Wprawdzie jedna jest uwalona, ale chyba będę miał dobrą. Też natrafiłem gdzieś w opisach na te lampy, ale schematu radyjka na nich nie było. Czy to właśnie nie byłaby "profanacja", bo jeżeli była taka wersja, to bym zostawił.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

AndrzejM2005 pisze:[...] teraz dla mnie zagadka, bo pozostałe dwie lampy to sądząc po podstawkach RV12P2000. Nie mogę nigdzie dobić się w sieci, czy radio to było produkowane w takiej wersji, czy to znowu dzieło poprzednika.
Mogło być. Po wojnie, na samym początku robiło się radia z tego co było pod ręką. A RV12P2000 było mnóstwo, to mogła być użyta do jakiejś serii tych radyj.