Greatz 33WS
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Greatz 33WS
Uruchamiam radyjko jak w temacie, i mma problem .Część m.cz chodzi , natomiast na zadnym z zakresów nie ma nawet sladu odbioru:(.Pomierzyłem napiecia i prosze kolegów o weryfikacje:
RENS 1374d- Anoda- 200V, S2- 120V, Katoda- 14V
RENS 1284 - Anoda- 80V, S2- 15V.
Martwi mnie to niskie napiecie na S2 lampy RENS1284.\Chcialbym dodac ,że lampy były sprawdzane na mierniku i sa dobre.
Równiez każdy element został sprawdzony i pomierzony, cewki wydaja sie dobre.
Za wszelkie sugestie z góry dziekuje.
Pozdr
RENS 1374d- Anoda- 200V, S2- 120V, Katoda- 14V
RENS 1284 - Anoda- 80V, S2- 15V.
Martwi mnie to niskie napiecie na S2 lampy RENS1284.\Chcialbym dodac ,że lampy były sprawdzane na mierniku i sa dobre.
Równiez każdy element został sprawdzony i pomierzony, cewki wydaja sie dobre.
Za wszelkie sugestie z góry dziekuje.
Pozdr
KS....
-
- 1250...1874 posty
Re: Greatz 33WS
Napięcie na S2 RENS 1284 z grubsza się zgadza, bo tam jest dzielnik 25k/(25k+250k).
Da się uzyskać reakcję kręcąc kondensatorem (2x100p)? Powinno być słychać stuk i ewentualnie świst. Jeśli nie ma to jeszcze raz (dla pewności) sprawdź cewki reakcji oraz - w miarę możliwości - kondensator zmienny reakcji - możliwe że np. urwało Ci się doprowadzenie od niego. Jak nic nie znajdziesz to najwyżej wrzuć jakieś fotki okolic RENS-a to będziemy patrzeć.
Pozdrawiam
(aha - wklejam schemat):
Da się uzyskać reakcję kręcąc kondensatorem (2x100p)? Powinno być słychać stuk i ewentualnie świst. Jeśli nie ma to jeszcze raz (dla pewności) sprawdź cewki reakcji oraz - w miarę możliwości - kondensator zmienny reakcji - możliwe że np. urwało Ci się doprowadzenie od niego. Jak nic nie znajdziesz to najwyżej wrzuć jakieś fotki okolic RENS-a to będziemy patrzeć.
Pozdrawiam
(aha - wklejam schemat):

SQ9KQZ
-
- 375...499 postów
Krecąc kondensatorem reakcji--charakterystycznego stuku nie ma .W głosniku słychac jednostajny szum.Sprawdze jeszcze raz ten kondensator i cewki.
A czy moze miec wplyw na odbior kondesator który idzie na S1 RENS 1284 ?
Pozdr i juz dziekuje za sugestie.
A czy moze miec wplyw na odbior kondesator który idzie na S1 RENS 1284 ?
Pozdr i juz dziekuje za sugestie.
KS....
-
- 1250...1874 posty
W sensie ten 110pF? Może i jeśli całkiem stracił pojemność (a jeśli jest taki płaski - mikowy - to jest to realne) to objawy mogłyby być takie jak opisujesz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 375...499 postów
Posprawdzałem doprowadzenie cewek reakcyjnych i znalazłem przerwe.Teraz objawy sa takie:\
Jest reakcja, na długich i na srednich , natomiast na krótkich nic nie ma- głuch cisza ( pewnie gdzie sjest jeszcze przerwa )
Na długich udało mi sie złapac "radiolatarnie", czeska stacje i PRI , ale.. odbiór jest bardzo cichy, ledwo cos słychac w głosniku.CZy ten kondenstaor 110pF zrównoleglony z oporem 1Mohm co idzie na S1 lampy RENS 1284 moze dawac taki efekt? Czy szukac dalej w cewkach.
Jak pisalem radyjko bylo totalnie przerobione, byla dołozona lampa RE 914 i jakies przeróbki w układzie.Doprpwadziłem stan do tego ze schematu i efekt jest taki jaki jest.Jak podam sygnał m.cz na wejscie gramofoniwe to w głosniku slychac gosno, lampy były sprawdzane na mierniku i sa OK.
Co dalej ??
Jest reakcja, na długich i na srednich , natomiast na krótkich nic nie ma- głuch cisza ( pewnie gdzie sjest jeszcze przerwa )
Na długich udało mi sie złapac "radiolatarnie", czeska stacje i PRI , ale.. odbiór jest bardzo cichy, ledwo cos słychac w głosniku.CZy ten kondenstaor 110pF zrównoleglony z oporem 1Mohm co idzie na S1 lampy RENS 1284 moze dawac taki efekt? Czy szukac dalej w cewkach.
Jak pisalem radyjko bylo totalnie przerobione, byla dołozona lampa RE 914 i jakies przeróbki w układzie.Doprpwadziłem stan do tego ze schematu i efekt jest taki jaki jest.Jak podam sygnał m.cz na wejscie gramofoniwe to w głosniku slychac gosno, lampy były sprawdzane na mierniku i sa OK.
Co dalej ??
KS....
-
- 1250...1874 posty
Na początek może dość oczywista sprawa - spróbuj podpinać antenę do każdego możliwego wejścia antenowego (a trochę ich jest) i spróbuj czy na którymś innym nie uzyskasz lepszego odbioru. O tym, że antena powinna mieć conajmniej dobre kilka metrów nawet nie wspominam. Jeśli by to wykluczyć, to spróbuj ocenić czy czułość samej części małej częstotliwości jest taka jak powinna być - dotknięcie palcem wejścia gramofonowego ma dawać silny przydźwięk. W następnej kolejności podmień ten kondensator 110p.
Oprócz tego - ten kondensator 10u w siatce 2 lampy RENS1284 - jakiego on był typu? Elektrolit czy duży, blokowy zalewany?
Pozdrawiam
Oprócz tego - ten kondensator 10u w siatce 2 lampy RENS1284 - jakiego on był typu? Elektrolit czy duży, blokowy zalewany?
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 375...499 postów
Antene mam dobra, tzn ok 10m .Ten kondensator w S2 RENS 1284 to jest elektrolit, zreszta wymieniłem go na nowy.
Podmienie jeszcze ten 110pF i zobaczyme co to da
Pozdr
Podmienie jeszcze ten 110pF i zobaczyme co to da

Pozdr
KS....
-
- 250...374 postów
Odbiór bardzo cichy....a jak jest z wyjscia gramofonowego?
Lampa, lampie nierówna ,szczególnie w takim prostym radiu ,zmiana lamp czasem czyni dużo , a mam złe doświadzcenia z RENS1274d.
Ale oczywiście to tak na marginesie ,bo cewki w reakcyjniaku to podstawa.
Lampa, lampie nierówna ,szczególnie w takim prostym radiu ,zmiana lamp czasem czyni dużo , a mam złe doświadzcenia z RENS1274d.
Ale oczywiście to tak na marginesie ,bo cewki w reakcyjniaku to podstawa.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 375...499 postów
Doprowadzilem radyjko do stanu ,że na kazdym zakresie jest reakcja, udało mi sie zlapac jakas stacje na krotkich ,ale nadal wszystko cicho 
Podmienialem ten kondensator w S1 RENS1284 i nic to nie dało, moze troszke jest glosniej.Jak dotkbe wyjscia gramofonowego to w glosniku slychac glosny brum.A moze brak uziemienia? .Drugich lamp na podmiane niestety nie mam i nie mam jak ich sprawdzic w innym radyjku.
co dalej ? jakies sugestie ?
pozdr.

Podmienialem ten kondensator w S1 RENS1284 i nic to nie dało, moze troszke jest glosniej.Jak dotkbe wyjscia gramofonowego to w glosniku slychac glosny brum.A moze brak uziemienia? .Drugich lamp na podmiane niestety nie mam i nie mam jak ich sprawdzic w innym radyjku.
co dalej ? jakies sugestie ?
pozdr.
KS....
-
- 1250...1874 posty
Pamiętam że jak kiedyś robiłem reakcyjniaka na 3,5MHz na lampie EF80 wg. schematu z MT miałem taki sam problem, jak się okazało były zwarte dwa zwoje w cewce antenowej, wiadomo drut z odzysku
Nie wiem jak jest tu, czy w ogóle by to działało ze zwartą cewką. Ale możesz sprawdzić omomierzem poszczególne odczepy czy gdzieś rezystancja nie jest równa "0"
Ale najpierw uziemienie, tu ma to raczej większe znaczenie niż w superheterodynie.

Ale najpierw uziemienie, tu ma to raczej większe znaczenie niż w superheterodynie.
-
- 375...499 postów
Po podłączeniu innej anteny i uziemienia radio odbiera głosno na wszystkich zakresach,ale....
musi byc zawsze jakies ale.. w głosniku słychac taki warkot, to nie jest chyba przydzwiek sieciowy , odbior jest zniekształcony.W filtrze zasilacza sa kondensatory blokowe o wartosci 10uF/630V i 2uF/630V, czy brak elektrolitu moze wywoływac taki efekt ?
pozdr
musi byc zawsze jakies ale.. w głosniku słychac taki warkot, to nie jest chyba przydzwiek sieciowy , odbior jest zniekształcony.W filtrze zasilacza sa kondensatory blokowe o wartosci 10uF/630V i 2uF/630V, czy brak elektrolitu moze wywoływac taki efekt ?
pozdr
KS....
-
- 625...1249 postów
Włóż na próbę 2 po 16 uF na przyklad - tylko w pierwszym stopniu, za lampą nie dawaj większego albo sprawdź w katalogu ile można tam dać.
To powinno wyjaśnić sprawę zasilania.
To powinno wyjaśnić sprawę zasilania.
Wojtek SQ2KRZ
-
- 1250...1874 posty
Może, być może to wzbudzenie na częstotliwościach akustycznych wynikające z słabego odsprzęgania zasilania między stopniami.Po podłączeniu innej anteny i uziemienia radio odbiera głosno na wszystkich zakresach,ale....
pozdr
SQ9KQZ
-
- 375...499 postów
Sprawdzilem , dołaczajac kondensator 47uF/400V za cewka wzbudzenia głosnika i brum ucicha, ale... napiecia na tym kondesatorze w momencie właczenia dopradu skacze do ok. 470V i dopiero jak sie lampy nagrzeja to spada do ok 250V.Podejrzewam ,ze ten kondensator 47uF/400V nie wytrzyma tego napiecia i padnie:(.JA robiac probe właczalem gona pracujacym radyjku.Musze chyba szukac jakiegos elektrolitu na minimum 500V, ato chyba ciezka sprawa.
pozdr
pozdr
KS....
-
- 625...1249 postów
Weź zatem 2 kondensatory na min.250V połącz szeregowo i zabocznikuj rezystorami po 220k w typowym układzie. Swoją drogą takie napięcie w tym punkcie wydaje się być sporo za wysokie!
Wojtek SQ2KRZ