koncowka mocy PP na ECC 85

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

zorba128
100...124 posty
100...124 posty

koncowka mocy PP na ECC 85

Post autor: zorba128 »

Witam

W ramach wolnego czasu (czekam na chassis do aktualnego projektu) zaczalem sie zastanawiac za co by tu nastepnego sie zabrac. Chcialbym zlozyc malutki gitarowy wzmacniaczyk - 5W z EL84 SE to zdecydowanie za duzo na granie w domowym zaciszu :). Po inwentaryzacji pudelka z lampkami zaczalem przegladac charakterystyki i stanelo na ECC85 - chcialbym uzyc tej lampy w stopniu koncowym PP. Dla Ua=250V, Ug=-3, Ia=7.5 wyszlo mi Raa=25k i niecaly wat mocy. Czy jest nadzieja na dobranie trafa glosnikowego o takich parametrach (wyjscie 8 omowe), czy bede musial sobie nawinac?

pozdrawiam
marcin
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Znależć trafo wyjściowe pod ECC85 PP jest raczej nierealne. Widzę tylko dwa kierunki: możesz spróbować dobrać jakieś trafo sieciowe (z dzielonym uzwojeniem pierwotnym 2*110V) albo nawinąć samemu.

Pozdrawiam.
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Tego wlasnie sie obawiam. Wczoraj rozebralem male trafo z ktorego rdzen powinien sie nadac - tylko jest on troszke nietypowy. Ksztaltki takie jak EI, tylko stanowiace jedna calosc (jest tylko ciecie przy kolumnie po jednej stronie) - nie wiem jakie maja oznaczenie. Zastanawiam sie jak sie wogole takie trafo sklada - przy rozbieraniu musialem sie nameczyc poniewaz trzeba kazda ksztaltke odgiac zeby "przeszla nad karaksem" i udalo sie tylko dlatego ze na karaksie nie bylo uzwojen i mozna go bylo zsunac... Jak sie takie trafa obsluguje? Calosc na zdjeciu - jedna z czesci karasu byla wylamana - trzeba bedzie zrobic nowa.... Przekroj kolumny okolo 2cm2 - mysle ze powinno wystarczyc.

Co do fabrycznych traf - wygooglalem projekt firefly uzywajacy ECC82 (aplikacja identyczna z dokladnoscia do innego zakresu napiec siatki) i trafa hammond 125A (Raa 22k). Trafo raczej nie do dostania u nas, ale przynajmniej wiem ze sie nie pomylilem w obliczeniach :).

pozdrawiam
marcin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Ale el84 se juz mam (a el84 PP w drodze :). Oba wzmacniacze robie (robilem) bazujac na gotowych projektach - a chcialbym sie nauczyc czegos nowego. W sumie to juz jest sukces bo liczenie parametrow na podstawie charakterystyk wyglada ze sie udalo.
Odnosnie trafa - napisalem do telto i toral; mam cicha nadzieje ze moze sie zgodza nawinac - a jak nie - to kupuje krzynke piwa i mam zajecie na dlugie zimowe wieczory :). Odnosnie mocy wsiakajacej w trafo - im wiecej zginie po drodze tym lepiej. 5W z mojego pierwszego pieca to jest conajmniej o rzad wielkosci za duzo na domowe warunki (na glosniku o sprawnosci ponad 100dB). Jakbym sie jednak przeliczyl to chce sobie zostawic odczep zeby byla mozliwosc dolozenia rownolegle jeszcze jednej ecc85 :).

pozdrawiam
marcin
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Nigdzie nie napisalem ze jest to wzmacniacz gitarowy a nie hifi - wiec niniejszym to czynie. Glosniki gitarowe ze wzgledu na mniejsze wymagania odnosnie pasma przenoszenia zazwyczaj maja dosc duza sprawnosc.