Dioda z żarówki motocyklowej.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Dioda z żarówki motocyklowej.

Post autor: kevin »

Ostatnio wpadła mi w łapy żarówka 6V dwuwłóknowa z reflektora motocyklowego. Okazało się, że jedno włókno od światła mijania ma upalone, drogowe jest dobre. Tak się akurat układają elektrody, że drucik od światła mijania stoi dokładnie wzdłuż włókna drogowego. Biorąc po uwagę "lampowe zboczenie - wszędzie widzę lampy", oczywiście od razu zobaczyłem diodę no i podłączyłem zasilanie!
Na szybkiego: przy 90-100V na anodzie, płynie prąd ok 10mA. Napięcie żarzenia można zredukować z 6V do ok 3,5V, bez specjalnego wpływu na prąd anodowy, poniżej tych 3,5V prąd bardzo szybko spada do zera, mimo że włókno się jeszcze żarzy.
Przynajmniej przez sekundę poczułem się jak nasz Wielki Mistrz PWL Alek. :wink:
Marek SP1CBP
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Dioda z żarówki motocyklowej.

Post autor: szewek »

No właśnie, skoro produkują jeszcze podobnego typu żarówki (np. 12 v do "malucha") to - gdyby było zapotrzebowanie - nie byłoby większym problem dostosować linię produkcyjną do wypuszczania ładnych i trwałych triódek do audio...:)
Pozdrawiam, :lol:
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Powtórzyłeś zatem eksperyment "futrzaczka" opisany na łamach EdW czy EP dobrych parę lat temu.
_
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

fugasi pisze:Powtórzyłeś zatem eksperyment "futrzaczka" opisany na łamach EdW czy EP dobrych parę lat temu.
Niestety nie czytałem, ale tak to już bywa, że czasem wielkie wynalazki powstają niezależnie w różnych stronach świata.
Marek SP1CBP
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

fugasi pisze:Powtórzyłeś zatem eksperyment "futrzaczka" opisany na łamach EdW czy EP dobrych parę lat temu.
A jeszcze wcześniej opisany w słynnej książce Lothara Koniga "Z radiem i telewizją za pan brat".
ODPOWIEDZ