Czeskoslowenckie czernobile prynimacze.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
Czeskoslowenckie czernobile prynimacze.
Marek SP1CBP
-
- 1250...1874 posty
Re: Czeskoslowenckie czernobile prynimacze.
Czeskoslowenske czerno-biele przijimacze...kevin pisze:http://radim.gzk.cz/tvp/cb_stol.html
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 500...624 posty
Czernobile, to akurat było dobrzeZoltAn pisze:Czeskoslowenske czerno-biele przijimacze...

Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę tekst na stronie przetłumaczyć.
Ciekawe, jak bardzo układ elektroniczny tych telewizorów różnił się od naszych, i czy stosowano w nich jakieś polskie części.
-
- 1250...1874 posty
Na dobrą sprawę polskie twarde "cz" też nie jest 100% analogiem czeskiego miękkiego "č" (cz'i z krótko wymawianym jakby i) podobnie jak "rz" (ř - rz'i)k4be pisze:ZoltAn pisze: a to 'rz' tak średnio zastępuje ř
Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę tekst na stronie przetłumaczyć.
Ciekawe, jak bardzo układ elektroniczny tych telewizorów różnił się od naszych, i czy stosowano w nich jakieś polskie części.
Czeski - jeszcze jako młokos - opanowałem (i to biegle) dokładnie w połowie lat sześćdziesiątych (~1965):
- wymowy z radia CSR1 i Ostrava - tam już puszczali fantastyczny rock (podczas, gdy u nas wciąż królowała pieśń masowa i muzyka ludowa - nie pomylić z folk!!!),
- w piśmie (plus język techniczny) z prześwietnego Amatérského Radia, zawsze czekało na mnie pod ladą gliwickiego Empiku, zostawiane przez przemiłą - może nie za ładną ale za to niesamowicie zgrabną i przepięknie zbudowaną dziewczynę, Reginkę, jakiś rok, dwa starszą (do dziś nie mogę sobie darować, że jej "przepuściłem" - jakież ona miała długie i smukłe nogi...

Czy i jak się różniły układowo?
Elektronicznie raczej nie odbiegały za bardzo od naszych - zwłaszcza te szeregowo żarzone, chociaż zwykle wcześniej niż u nas stosowano u Czecho-Słowaków nowinki techniczne - tak rozwiązania jak i nowsze lampy.
Z polskich części wstawiano głównie nieprodukowane w CSRS lampy (PCL 80, 82, 84, 85 -> 805, potem 86, PCC85, PCL80, EF183 i 184) oraz chyba tańsze niż czechosłowackie. Tudzież niektóre cz.b. kineskopy z Zelosu...
I napewno PY88 i PL504 (nie pamiętam czy Tesla je robiła

Wot, politika...

Z innych elementów spotykałem sporadycznie elektrolity, ale trudno mi powiedzieć, czy już wcześniej ich ktoś nie powymieniał

Czechosłowacja produkowała praktycznie wszystko z pasywnej elektroniki i znacznie częściej spotykało się ich elementy w naszych TV czy radiach niż odwrotnie.
Te lampy widziałem w naprawianych cz.b. "pepikach" - u nas na Górnym Śląsku dosyć często spotykanych, ludzie przywozili je z jakichś delegacji czy pracując w Ostrawie albo Karwinie. Były dosyć trwałe i niezawodne - najczęściej wysiadały w nich lampy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/