Czym ugryźć blachę alu?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czym ugryźć blachę alu?

Post autor: AndrzejJ »

Witam.
Trzeba mi pociąć blachę alu, jak najmniejszym kosztem.
Macie jakieś tanie proste i przyjmne sposoby?
Bo nawet piłowanie po 0,5cm na każdym boku dokłądnie pilnikiem nie daje równej krawędzi (jest lekko pofalowana...)
Pozdrówka i z góry dzięki...
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czym ugryźć blachę alu?

Post autor: Ukaniu »

Na plaskim blacie mocujesz solidnie gruby papier ścierny z rolki i szlifujesz wzdłuż krawędzi sztywno prowadząc blachę. Ważne aby papier nie odchodził od blatu bo na końcach blachy powstaną łuki.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W ten sposób obudowę pod wzmacniacz powinienem zrobić w jakiś tydzień... cienko trochę (4h piłowałem pilnikiem jeden kawałek blachy, papierem jeszcze wolniej wyjdzie...)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Najpierw jadę wyrzynarką ręczną (pół wsi wstaje na alarm, najtańsza z supermarketu będzie OK) potem ten papier. Nie zajmuje to jakoś strasznie dużo czasu, papier musi być odpowiednio gruboziarnisty z 60-80 i długi aby można było solidnie pociągnąć. Jak się postarać to można zrobić bardzo ładnie.
Od jakiegoś czasu jak robię coś bardzo estetycznego to daję do cięcia laserowego - wieczór pracy przy komputerze a póżniej mam formatki cięte w punkt z przepalonymi otworami prowadzącymi małe wiertła (takie co nie dają rady mi wyciąć). Suma sumarum nie wychodzi to drogo, warto.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

No niestety piłowanie nie jest idealnym sposobem. Blacha Al jest miękka i "ciągnie się" pozostawiając zęby. Nawet superprecyzyjne przecinarki laboratoryjne lubią zaciągać krawędzie.

Jeżeli nie masz dostępu do usług takich jak cięcie laserowe/elektroiskrowe/waterjet itd. a tniesz sporo to najbardziej rozsądny wydaje się zakup gilotynki do blach.

http://allegro.pl/gilotyna-do-blachy-i- ... 98605.html

Tną nieźle (nie ma porównania z piłką o ile mówimy o cienkiej blasze), pod koniec ostrza lubi zgiąć ale można naprostować.

Jeżeli gruba blacha to może spróbować wyrzynarką albo szlifierką kątową ? (są stoliki do flexów).

Jeżeli będziesz giął tą blachę to pamiętaj że ogólnie mowiąc blacha lepiej zachowuje się wzdłuż kierunku walcowania. KW widać po smugach.

BTW w jakimś warsztacie na pewno mają gilotynkę, nawet w najbiedniejszym. Przy zawodówkach/technikach może być jakaś stara prasa krawędziowa a usługi wykonywane przez uczniów w ramach praktyk są tam zwykle w bardzo niskich cenach.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Pilarka tarczowa, tarcza z zębami widiowymi, dokładnie taka, jak do drewna, jak najgęstsze zęby. Zależy jeszcze jakiej grubości blacha. Profile aluminiowe o ściance ~3mm idą jak burza.
Problemem może być zbyt ostry kąt między promieniem tarczy a płaszczyzną blachy przy tarczy maksymalnie wysuniętej nad stół (może, ale nie musi, trzeba sprawdzić, na pewno w takim przypadku powolny posuw). Można tarczę opuścić (jeśli jest taka możliwość) zwiększając ten kąt, ale wówczas blacha może się unosić w trakcie cięcia.
Można jeszcze próbować szlifierką kątową z cienką, elastyczną tarczą. Ja używałem PFERD PS-FORTE EHT 115-1,0 A 60 PSF-INOX. Wychodziło całkiem znośnie i w miarę szybko. Ale idealnej powierzchni cięcia nie uzyskasz, zresztą nie wiem jak idealną potrzebujesz. Jeśli zależy ci na ładnej powierzchni to piła tarczowa daje zdecydowanie lepszy efekt.
Aluminium przy obróbce ciernej, szlifowaniu jest wredne, bo się ciągnie. Tarcza szlifierska się zapycha nadtopionym aluminium. Coś jak przy próbie szlifowania na sucho nie do końca wyschniętej farby.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Profil aluminiowy jest sporo lepszy do cięcia bo taki profil kupiony w castoramie czy na składzie jest wykonany na ogół nie z czystego Al, a ze stopu z miedzią (dural) albo z Mg i Si (antykorodal) i po wyciśnięciu jest utwardzany wydzieleniowo. Jest on znacznie twardszy, mniej plastyczny, i przy cięciu ściernicowym zachowuje się o wiele lepiej od blachy (chociaż źle). Jeżeli blacha jest z czystego Al to jest bardzo miękka i tnie się znacznie gorzej
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ogólnie trzeba mi zrobić szaske, otwory jakoś tam wytrasuje i zrobie, ale krawędzie to raczej cienko...
Orientujecie się ile kosztuje cięcie waterjet lub laserem?
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Cena lasera zależy od grubości blachy oraz jej ilości i liczona jest za metr bieżący cięcia. Cięcie aluminium jest droższe niż stali (nawet dwa razy).

Przykładowe ceny dla aluminium:

1mm - 6,38 za metr (netto)

2 mm - 9,45 netto za mb. (a dla stali konstrukcyjnej 4 złote/mb)

"Cena w przypadku cięcia minimum 10 m. bieżących, w przypadku mniejszych zamówień wycena indywidualna"

Sądzę że są jednak tansze oferty, gdyż np. w krakowie konkurencja jest duża. Mam znajomych w takich firmach, mogę popytać ich o ceny

Cięcie maszynami CNC ma zaletę taką, że można od razu zamówić sobie np wykonanie liter czy znaków. Co narysujesz to laser wytnie. Z iskrówką gorzej, trzeba przełożyć drut jakoś.
pegaz517
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: pegaz517 »

Proponuję popytać tam, na stanie mają wycinarkę plazmową, wodną i frezarkę CNC, w ramach zajęć pewnie wytną za grosze, może sam skorzystam :mrgreen: . Niedawno podłączałem tam zasilanie z rozdzielni, nie wiem czy już przestawili zabezpieczenie przeciążeniowe, bo jak tam byłem to wycinarka wodna wyłączała się po 5 minutach (zabezpieczenie 40kW, a silnik 37kW).
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Panowie, a nie prościej wziąć browara w kieszeń i iść do pierwszego lepszego blacharza?? Gilotynka !
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Oczywiście że gilotynka, ale ja na szybkiego mam inną metodę-ostrym rylcem przejeżdżam do liniału 4-5 raz z jednej i drugiej strony. Później tak przerusowaną blachę przełamuję.
Poszukuję 1R5T.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Jest jeszcze takie narzędzie do cięcia jak laubzega -piłeczka włośnicowa . Od czasu do czasu używam takiej do cięcia blachy piłeczkami do metalu , daje w miarę równą linię cięcia którą pózniej wykańczam papierem ściernym nawiniętym na drewniany klocek.
Oczywiście ten sposób nie nadaje się do dużych prac , ale przy wycinaniu niedużych otworów lub krawędzi jest w miarę dokładny i możliwy do zaakceptowania pod wzlędem pracochłonnosci.
Ale co tam pracochłonnosć, przed świętami każda praca może być długa jeżeli wykonuje ją się poza domem.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

coś takeigo da radę alu 2-3mm ciąć?
http://allegro.pl/stolowa-wyrzynarka-pi ... 31314.html
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Obawiam się że narobi zębów, podobnie jak wyżynarka do drewna. Nie widzę prowadnicy, bez niej jeszcze gorzej.
ODPOWIEDZ