Mariusz !
Odpowiadajac, na Twoje pytanie : .... tak, oczywiscie tak.
Sa to lampy rosyjskie, konkretnie Sovtek-- robione tylko dla ELECTRO-HARMONIXa . A , wlasciwie tam doszlo do jakiejs fuzji, tych dwu firm. Wiem ze rosjanie produkuja dla E-H , transformatory.
pozdr,
Marek
Swego czasu Glass Audio, a obecnie AudioXpress pozytywnie odnosi się do tych lamp, ale... No właśnie, slyszalem również, że najlepsze w tych lampach jest ładne logo firmy . Tak czy inaczej z uwagi na sporą cenę tych lamp przed zakupem zebrałbym jak najwięcej opinii, nie tylko odsłuchowych ale i dotyczących ich trwałości.
Co do trwałości tych lamp nie jedtem przekonany, wynika to z ich niskiej ceny w stosunku do lamp 300 B innych producentów, na ostatniej giełdzie w Sosnowcu - Milowicach można je było nabyć za 130 zł.
Oczywiście lampy tanie też mogą być dobre, ale zważywszy na to co napisał Orgol wydaje mi się, że coś jest na rzeczy. Nawet teraz na alegro są wystawiane te lampy i też cena jest wyjątkowo niska. Myślę, że przy niewielkiej podaży tych lamp nie tylko u nas ale i na całym świecie takie niskie ceny są co najmniej zastanawiające bo trudno tu mówić o zdobywaniu chłonnego rynku metodami dumpingowymi. To tak jakby ktoś zaczął bez wyraźnego powodu sprzedawać Mercedesa w cenie Opla. Może są to jakieś odrzuty Sovteka
Poszperałem trochę w internecie i relacje cenowe za 300B między producentami wyglądają mniej więcej tak (patrz tubestore.com):
Electro-Harmonix 179,95$ za parę czyli około 360zł/szt
Svetlana 199,95$ za parę czyli około 400zł/szt
JJ Electronic 219,95$ za parę czyli około 440zł/szt
Western Electric 699,95$ za parę czyli około 1400zł/szt!!!
Pomijając WE ceny są w jakimś stopniu porównywalne. Co ciekawe na stronie Sovteka nie ma lamp 300B jako jego produktu. Można tam natomiast znaleźć informacje o lampach 300B oferowanych właśnie przez Elektro-Harmonix. Z różnych informacji, które znalazłem wynika, że lampa 300B Elektro-Harmonix to lampa Sovteka z przeprojektowanym systemem żarzenia. Wątpię aby firma E-H sama robiła tem lampy z części Sovteka więc chyba po prostu Sovtek sprzedaje je pod marką Elektro-Harmonixa, a pod swoim znakiem w ogóle ich obecnei nie oferuje. Ciekawe dlaczego
Pisząc o cenach 300B nie brałem pod uwagę cen oficjalnych dystrybutorów, bo te oprócz Western Electric są zbliżone. Mam na myśli to co trafia na nasz giełdowy czy internetowy rynek za wschodniej granicy, dlaczego w porównaniu do cen "oficjalnych" można u nas za tanie pieniądze kupić 300B Sovteka (Electro Harmonix) a nieosiągalne są np. 300B Svetlany czy słowackie JJ.
Dzisiaj na Wolumenie w Warszawie pojawiły się lampy 300B z oznaczeniami Sovteka w cenie 200zł/szt. To praktycznie najniższa cena w jakiej widziałem te triody.