Mazur I 6261

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marko
125...249 postów
125...249 postów

Mazur I 6261

Post autor: marko »

Witam Szanownych Kolegów.
Przyznam, że już od jakiegoś czasu gdy siądę sobie pośród swoich kilkudziesięciu radyjek i innego sprzętu lampowego oraz gdy mój wzrok zatrzyma się właśnie na Mazurze 6261 nurtuje mnie jedno filozoficzne być może w swej naturze pytanie. Otóż zachodzę czy możliwym jest aby założone w nim gałeczki oraz skala były tam w oryginale. Czy może być tak, że w okresie przejściowym pomiędzy klasyczną wersją Mazura a tym drugim ujętym w temacie, przez jakiś wstępny okres stosowano jeszcze typowo pionierowskie gałki i mogła też być stosowana inna skala ? ............. W oglądanych na różnych stronach Mazurach I nie napotkałem takiej sytuacji. Gałeczki jak wiadomo są tam już te późniejsze a skala typowa, zupełnie odmienna. Wiem oczywiście o możliwości ewentualnych, późniejszych ingerencji w radio ale prawdę mówiąc nie mogę albo i nie potrafię w ogóle odnaleźć nigdzie identycznej skali.
Nie jest tajemnicą, bo nigdy tego na tym forum nie ukrywałem, że jestem mimo posiadania ,,paru" lampowców laikiem w temacie ale za to chłonnym wiedzy i lubiącym się uczyć jakże trudnych dla mnie zagadnień.... Nieco się już dzięki Kolegom nauczyłem. Przyjąłem też parokrotnie ,,razy" za przyczyną swej niewiedzy. Mimo wszystko nie zrażam się i liczę tu nadal na Waszą wyrozumiałość i pomoc......................... A teraz przypuszczalnie nic dla Was pocieszającego : Jest to zapewne jedno z mnóstwa pytań na które nie znam jeszcze odpowiedzi.
W załączeniu fotki.
Pozdrawiam.
Marek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
marko
125...249 postów
125...249 postów

Re: Mazur I 6261

Mimo, że według mojej oceny wnętrze dla tego radia jest typowe załączam także jego fotkę. Ściany tylnej niestety nie posiadam ale jeżeli, któryś z Kolegów ma na zbyciu to chętnie kupię.
ciuchy 672.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

marko
125...249 postów
125...249 postów

Witam Kolegę.
Wiem jak powinien wyglądać typowy Mazur I 6261 i umiałem go odnaleźć na stronie oldradio. A gdzie ma tam Kolega taką skalę i gałki ? Skala mogłaby być ewentualnie później wymieniona ale z czego. Chodzi o to, że nigdzie nie znalazłem takiej, w żadnym polskim radioodbiorniku. Wziąłem nawet pod uwagę to, że mogła zostać wycięta z innej, większej ale także takowej nie udało mi się odszukać w dostępnych na necie materiałach. Układ elektryczny wiadomo, że jest taki sam. Proszę z uwagą przeczytać to co napisałem w swoim poście powyżej :)