Pośrednia i zakresy w Mazurze.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Pośrednia i zakresy w Mazurze.

Post autor: tszczesn »

Wcięło mi gdzies mojego Trusza i nie mam gdzie sprawdzić - jakie są _dokładne_ wartości częstotliwości pośredniej w Mazurze i częstoliwości graniczne każdego zakresu? Bez tych danych nie jestem w stanie poprawnie go zestroić.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

cz. pośrednia - 465kHz
fale krótkie - 10......5.7MHz
fale średnie - 1579....500kHz
fale długie - 429....150kHz

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:cz. pośrednia - 465kHz
fale krótkie - 10......5.7MHz
fale średnie - 1579....500kHz
fale długie - 429....150kHz
Dzięki :) Ta pośrednia strasznie niska - nie chcą się filtry tak nisko nastroić - zapewne konensatory do wymiany :(

A wie ktoś czemy krótkie się kończą już na 10MHz? Wyżej Głoas Ameryki nadawał?
OTLamp

tszczesn pisze:
Dzięki :) Ta pośrednia strasznie niska - nie chcą się filtry tak nisko nastroić - zapewne konensatory do wymiany :(
Niska? Standardowa dla polskich (i nie tylko) odbiorników (463-468kHz). Z niską to ja bym chciał mieć superheterodynkę, na lampach nóżkowych:)
tszczesn pisze: A wie ktoś czemy krótkie się kończą już na 10MHz? Wyżej Głoas Ameryki nadawał?
A to rzeczywiście dziwne. Przejrzałem pobieżnie różne Pioniery, Sonatiny itp i żaden z nich nie ma tak wąskiego zakresu fak krótkich.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:
Niska? Standardowa dla polskich (i nie tylko) odbiorników (463-468kHz). Z niską to ja bym chciał mieć superheterodynkę, na lampach nóżkowych:)
Niska, wolałbym tak z 480kHz, obędzie się wtedy bez rozkręcania kubków :)

A niskie (ok 130kHz) p.cz. miała większość przedwojennych radyj, w szczególności wszystkie Elektrity i większość Philipsów. A kołkowe supery można znaleźć - Philipsy 522A czy 525A ani rzadkie ani specjalnie drogie nie są.
OTLamp

tszczesn pisze: A niskie (ok 130kHz) p.cz. miała większość przedwojennych radyj, w szczególności wszystkie Elektrity i większość Philipsów. A kołkowe supery można znaleźć - Philipsy 522A czy 525A ani rzadkie ani specjalnie drogie nie są.
A to nie wiedziałem, że wszystkie Elektrity miały niską p.cz. Przestrajanie na falach krótkich to było pewnie istne dejavu :lol: W sumie to naprawiałem kilka Elektritów, ale jakoś nie interesowałem się wartością p.cz., ani pracą na falach krótkich. Klient życzył sobie żeby tylko "coś" odbierało na każdym zakresie, a przede wszystkim program pierwszy na falach długich. Poza tym na razie i tak nie mam możliwości porządnego zestrajania odbiorników więc najczęściej tego nie robię. Czasami na słuch i oko (magiczne :roll: ) pokręce rdzeniami w p.cz. Obwodów wejściowych i heterodyny nie ruszam, chyba że nie mam wyjścia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: A niskie (ok 130kHz) p.cz. miała większość przedwojennych radyj, w szczególności wszystkie Elektrity i większość Philipsów. A kołkowe supery można znaleźć - Philipsy 522A czy 525A ani rzadkie ani specjalnie drogie nie są.
A to nie wiedziałem, że wszystkie Elektrity miały niską p.cz.
Ano, do tego nie wiem czemu, lampa AF3 czy EF9 daje naprawdę duże wzmocnienie i na 500kHz, więc tu oszczędności nie ma, a różnica w jakości jest. Mogliby dać jeszcze pośrednią 1600kHz, wtedy na krótkich byłby już piękny odbiór :)
OTLamp pisze: Przestrajanie na falach krótkich to było pewnie istne dejavu :lol: W sumie to naprawiałem kilka Elektritów, ale jakoś nie interesowałem się wartością p.cz., ani pracą na falach krótkich.
Oj jest - sporo silnych stacji idzie z gwizdem, bo na częstoliwości lustrzanej nadaje coś innego i się zdudnia. Tylko Telefunkeny miały chyba zawsze pośrednią ok 470kHz, choć wszystkich modeli nie badałem i nie wiem tego na pewno.

A do strojenia p.cz. zrób sobie generatorek modulowany na jednym tranzystorku ze stałą częstoliwością - bardzo się przydaje :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:[ Z niską to ja bym chciał mieć superheterodynkę, na lampach nóżkowych:)
Prosze bardzo:

Telefunken Super 332WLK
Philips 525A
Też Philips 525A lub jego lokalna mutacja

Koszt przesyłki do Polski pewnie coś z 20 - 25 Euro.
OTLamp

Dzięki za linki. Ten Philips z trzeciego linku jest całkiem całkiem. Co prawda nie ma lamp, ale to nie stanowi dużego problemu:)

Mówiac o superheterodynie na lampach nożkowych, miałem jednak na myśli coś prymitywniejszego np. Korting Hexoden Super, o którym kiedyś wspominałem (nawet nie wiem jak wygląda), albo jeszcze bardziej prymitywnego, z zastosowaniem lampy REN704d (Telefunken 500, 650WK/GL). Takie jeszcze niezbyt doskonałe, wczesne rozwiązania najbardziej mnie interesują. Ale pomarzyć można, czasem marzenia się spełniają:)

Pozdrawiam

P.S. A jak tam nieprzeciętne triody 7242, 7241? Pokazały się? Ja co jakiś czas zerkam, ale niezbyt czesto i na razie nie natrafiłem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Dzięki za linki. Ten Philips z trzeciego linku jest całkiem całkiem. Co prawda nie ma lamp, ale to nie stanowi dużego problemu:)

Mówiac o superheterodynie na lampach nożkowych, miałem jednak na myśli coś prymitywniejszego np. Korting Hexoden Super, o którym kiedyś wspominałem (nawet nie wiem jak wygląda), albo jeszcze bardziej prymitywnego, z zastosowaniem lampy REN704d (Telefunken 500, 650WK/GL). Takie jeszcze niezbyt doskonałe, wczesne rozwiązania najbardziej mnie interesują. Ale pomarzyć można, czasem marzenia się spełniają:)
Ten Philips 525A to też w sumie prymitywna konstrukcja - klasyczna superheterodyna, ale uproszczona do maksimum. A te starsze to niestety drogie są - głównie za wygląd a nie za bebechy, bo naprawdę ładne i efektowne są co lubią kolekcjonerzy :)

Moi marzeniem jest Saba 522G - superek z 1932 roku, bez głośnika (była też wersjaz głośnikiem) o dość śmiesznych rozwiązaniach, do tego (dla mnie) bez potrzeby komplikujących konstrukcję. Posiada np. dwie pośrednie - inną dla długich i inną dla średnich fal.
OTLamp pisze:P.S. A jak tam nieprzeciętne triody 7242, 7241? Pokazały się? Ja co jakiś czas zerkam, ale niezbyt czesto i na razie nie natrafiłem.
Ja też nie. I możliwe, że nie będą nawet specjalnie drogie - pewnie 20 - 30 euro, bo to dziś tylko ciekawostki, żadnego praktycznego zastosowania chyba nie mają. Zasilaczy na nich nikt nie zrobi, do OTLi za bardzo pływają...
OTLamp

tszczesn pisze:Zasilaczy na nich nikt nie zrobi, do OTLi za bardzo pływają...
Trzeba by sprawdzić jak pływają, a żeby sprawdzić trzeba zdobyć. Kilka konstrukcji powstało. Jakoś nie wiem dlaczego, ale najwięcej wzmacniaczy OTL buduje i budowało sie w Japonii, Korei itp. Mnie marzy się wzmacniacz Technics 20A - OTL 75W na 16Ω (to chyba w ogóle pierwszy wzmacniacz tej firmy - 1965r)
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/50hb26.htm
http://www.h2.dion.ne.jp/~hibiki-s/20at.htm

Tutaj mały przykładzik OTL na 7242:

http://k-amps.8m.com/cgi-bin/i/PowerAmp ... L-7242.jpg

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Trzeba by sprawdzić jak pływają, a żeby sprawdzić trzeba zdobyć.
Owszem, sam mam na to ochotę, ale niestety to pływanie może być upierdliwe, taka parametry lampy są naprawdę niesamowite i chyba na granicy realności)
OTLamp pisze:Kilka konstrukcji powstało. Jakoś nie wiem dlaczego, ale najwięcej wzmacniaczy OTL buduje i budowało sie w Japonii, Korei itp. Mnie marzy się wzmacniacz Technics 20A - OTL 75W na 16Ω (to chyba w ogóle pierwszy wzmacniacz tej firmy - 1965r)
Wzmacniacze powstawały i na dziwniejszych lampach :) Nie mówiłem, że zrobić się nie da, ale że jest to raczej trudne i IMO niecelowe - jest dużo innych lamp łatwiejszych, które dadzą ten sam efekt.