Antena odbiorcza "pionowa"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Antena odbiorcza "pionowa"
Powiedzcie mi czy ma sens pociągnięcie przewodu z 4 piętra do piwnicznej 'pracowni" , który by służył jako antena?
Na razie mam "antenę" podpiętą do rury C.O. ale odbiór jest "średni"
Na razie mam "antenę" podpiętą do rury C.O. ale odbiór jest "średni"
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Re: Antena odbiorcza "pionowa"
W/g mnie to kaloryfer bardziej pasuje jako uziemienie i to też nie zawsze. Zawsze i wszystkie typowe odbiorniki robiłem na max. 2m anteny. Oczywiscie zdaję sobie sprawę że jest to zależne od miejsca zamieszkania. Ja mam problem z odbiorem FM, w garażu pod domem odbiera super, natomiast na drugim piętrze prawie zero sygnału. Pozdrawiam.
-
- 6250...9374 posty
Cześć! 4m na zewnątrz zawsze będzie lepsze od 4m rozwieszonych w piwnicy ale: ja też mam graciarnię w piwnicy i jako antena na długie/średnie/krótkie działa kabel z słuchawki domofonu (taki jak w telefonach - zwijany) zaopatrzony we wtyczkę bananową i to starczy
jak wisi luzem to jest krótka a można naciągnąć i jest długa.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
Mieszkam na 4 piętrze czyli do piwnicy jest około 15m.Marcin K. pisze:Cześć! 4m na zewnątrz zawsze będzie lepsze od 4m rozwieszonych w piwnicy ale: ja też mam graciarnię w piwnicy i jako antena na długie/średnie/krótkie działa kabel z słuchawki domofonu (taki jak w telefonach - zwijany) zaopatrzony we wtyczkę bananową i to starczyjak wisi luzem to jest krótka a można naciągnąć i jest długa.
Pozdrawiam!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 6250...9374 posty
To tylko takie porównanie Januszu, 15m kabla nie powstydził by się początkujący krótkofalowiec (czyt. to w ch... dużo
)
Masz warstat w piwnicy - tak jak ja i wielu kolegów mieszkających w bolku i których żona nie patrzy z zachwytem na nasze hobby. Dlatego osobiście polecał bym rozwieszenie pod sufitem po wszystkich ścianach (czyli po czterech kątach) druta/kabla podłączonego do jakiegoś kabelka idącego do radia i to wystarczy w zupełności (nie zamykać obwodu tylko po prostu rozciągnąć ten kabel w koło piwnicy)!
No ale tak czy inaczej, gdzie byś nie umieścił anteny, czy to w środku czy na zewnątrz to nie pozbędziesz się zakłóceń pochodzących z telewizorów, laptoków i innych telefonów. U mnie zmorą są junkersy co chwila zapalające się i siejące w eter magiczne tratatatatatata...

Masz warstat w piwnicy - tak jak ja i wielu kolegów mieszkających w bolku i których żona nie patrzy z zachwytem na nasze hobby. Dlatego osobiście polecał bym rozwieszenie pod sufitem po wszystkich ścianach (czyli po czterech kątach) druta/kabla podłączonego do jakiegoś kabelka idącego do radia i to wystarczy w zupełności (nie zamykać obwodu tylko po prostu rozciągnąć ten kabel w koło piwnicy)!
No ale tak czy inaczej, gdzie byś nie umieścił anteny, czy to w środku czy na zewnątrz to nie pozbędziesz się zakłóceń pochodzących z telewizorów, laptoków i innych telefonów. U mnie zmorą są junkersy co chwila zapalające się i siejące w eter magiczne tratatatatatata...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
Ja tak mam właśnie zrobione - przewód wokół piwnicy czyli ok 15 m podłączony do rury CO - bo tak lepiej radia odbierająMarcin K. pisze:To tylko takie porównanie Januszu, 15m kabla nie powstydził by się początkujący krótkofalowiec (czyt. to w ch... dużo)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
A nie myślałeś o MPAM? Dla celów odbiorczych może być wykonana w prosty sposób bez walki o każdy ułamek oma. Ma wady - kierunkowość i strojenie. Za to nie łapie śmieci i ma małe wymiary. Mam taką zrobioną z drutu miedzianego bodaj 4 kwadrat. Odbiór na niej o niebo lepszy niż na różnych parometrowych kawałkach drutu. Tylko nie wiem jak się sprawdzi w piwnicy.
-
- 3125...6249 postów
Witam Panowie. Na 15-tu metrach anteny to radio będzie grało nawet bez (mała przesada) rdzeni w filtrach p.cz. Osobiście staram się tak zestroić żeby grało na jak najkrótszej antenie z wyjątkiem o/r z anteną ferytową.
-
- 1250...1874 posty
Wiadomo, że fala elektromagnetyczna (tu radiowa) potrafi zaindukować SEM w elementach przewodzących prąd. Nic nowego nie odkryłem – przecież taka jest zasada działania anteny odbiorczej.
Ale przecież ta fala zaindukuje SEM i w innych metalowych przedmiotach będących w jej zasięgu.
Pod jej wpływem zaczną w nich płynąć prądy w.cz. i jeżeli mają okazję to starają się spłynąć do ziemi.
Wiele lat temu trafiłem na artykuł opisujący pomysł wykorzystania armatury centralnego ogrzewania jako „anteny” odbiorczej. Wykonałem wówczas próby i stwierdziłem, że to działa.
Początkowo namotałem trochę kabla na rdzeniu i pobiegłem do rury .... no i kupa.
Dopiero po wykonaniu poprawnego transformatora zobaczyłem, a raczej usłyszałem efekt.
Oczywiście nie była to prawdziwa dorosła antena ale gdy nie możemy rozciągnąć poprawnej zewnętrznej to jest to jakaś alternatywa.
Dla chcących powtórzyć ten „patent” mam kilka wskazówek:
-starannie wykonać ekrany, nie zrobić zwoju zwartego,
-między uzwojeniem a ekranami dać grubszą izolację by zmniejszyć pojemność elektryczna między nimi,
-wyszukać miejsce na założenie transformatora zgodnie ze wskazówkami zawartymi w artykule, -połączenie z radiem wykonać skrętką (typu link) lub kablem ekranowanym,
Oto materiał źródłowy :
http://rf.atnn.ru/s1/an-vod.html
A tak to może wyglądać :
Ale przecież ta fala zaindukuje SEM i w innych metalowych przedmiotach będących w jej zasięgu.
Pod jej wpływem zaczną w nich płynąć prądy w.cz. i jeżeli mają okazję to starają się spłynąć do ziemi.
Wiele lat temu trafiłem na artykuł opisujący pomysł wykorzystania armatury centralnego ogrzewania jako „anteny” odbiorczej. Wykonałem wówczas próby i stwierdziłem, że to działa.
Początkowo namotałem trochę kabla na rdzeniu i pobiegłem do rury .... no i kupa.
Dopiero po wykonaniu poprawnego transformatora zobaczyłem, a raczej usłyszałem efekt.
Oczywiście nie była to prawdziwa dorosła antena ale gdy nie możemy rozciągnąć poprawnej zewnętrznej to jest to jakaś alternatywa.
Dla chcących powtórzyć ten „patent” mam kilka wskazówek:
-starannie wykonać ekrany, nie zrobić zwoju zwartego,
-między uzwojeniem a ekranami dać grubszą izolację by zmniejszyć pojemność elektryczna między nimi,
-wyszukać miejsce na założenie transformatora zgodnie ze wskazówkami zawartymi w artykule, -połączenie z radiem wykonać skrętką (typu link) lub kablem ekranowanym,
Oto materiał źródłowy :
http://rf.atnn.ru/s1/an-vod.html
A tak to może wyglądać :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.