Francuski Teleco Paris

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Francuski Teleco Paris

Post autor: whwp »

Dzięki uprzejmości kolegi JasiaSz stałem się posiadaczem takiego cudeńka. Zgrabny mały odbiornik 160kHz - 4MHz, ewidentnie wykonanie morskie, prawdopodobnie "pozyskany" z jakiegoś statku :mrgreen: Ponieważ na odbiorniku nie ma tabliczek znamionowych nie wiem nawet jaki to typ, wczorajsze poszukiwania Teleco Paris (napis na skali) nie przyniosły pewnego rezultatu - zapisałem się więc na francuskie forum będące mniej więcej odpowiednikiem naszego i czekam na aktywację. Chciałbym ustalić typ, obsadę lamp (częściowo zdekompletowane) no i zdobyć schemat.

Może ktoś z Was panowie pomoże złapać trop?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek SQ2KRZ
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Francuski Teleco Paris

Post autor: ballasttube »

Jest taki wielki zbiór schematów francuskich "Le Grand Livre de TSF"(Wielka Księga Radia),tylko nie wiem,czy tam będą radia profesjonalnie komunikacyjne. Do części tych schematów można wchodzić za darmo.Znam dobrze francuski i mogę w razie czego pomóc Koledze.Będę próbował poszukać w internecie ze swej strony także.
Pozdrawiam Kolegę.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeszcze jedno: jeżeli mam Koledze pomóc, to poproszę o fotkę zbliżenie płyty czołowej i opatrzenie całego chassis i obudowy naokoło w poszukiwaniu jakichś napisów tabliczek itp.Szukamy typu.
Dzięki"z góry" i pozdrawiam.
Jacek.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety żadnych napisów, znamionówek etc. nie ma - nad głośnikiem widać miejsce po logo, być może typie, ale obejrzałem całość i śladu dosłownie nie ma. Za pomoc z francuskim dziękuję :) mój post po angielsku już to uznali za obraźliwy już to po prostu nie zrozumieli. Albo i jedno i drugie.... Mam kiepskie doświadczenia z Francji z angielskim niestety. Podaję link do forum gdzie próbowałem grzecznie zapytać:
http://doctsf.com/forum/index.php

Bez odzewu.

Edit: Le Grand Livre de TSF - sprawdzałem - nie znalazłem.
Wojtek SQ2KRZ
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Współczuję bo tez akurat z tymi żabojadami rurkowcami mam doświadczenia niezbyt miłe ale za to na innej francuskiej stronie (b.ciekawe) z vintage tranzystorowcami (audiolaser) byli ludzie życzliwi a nie te głupawe zadufki że Francja pępkiem świata jest.
Trzymam kciuki
Pozdrawiam T
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeżeli Kolega WHWP życzy sobie,to mogę sie spróbować do nich zarejestrować i zapytać,proszę tylko o odpowiedź zawczasu,czy rejestracja jest bezpłatna, czy trzeba coś wpłacić.
Po prostu nie mam konta zagranicznego i miałbym trudności z wpłatą osobiście.Ale mogę chętnie spróbować pomóc.Mam nadzieję,że nie jest płatne.
Proszę o informację.
Poszukałem wczoraj na stronach francuskich i załączam fotkę innego odbiornika morskiego tejże firmy,czyli jest potwierdzenie co do istnienia tej firmy.
Mam nadzieję,że się dobrze załączyło, bo na razie na podglądzie tu nic nie widzę :( .
O!Widzę że jest w końcu ślad po załączeniu się załącznika :)
Na razie bez wejścia do forum i zapytania nie udało mi się dokopać niczego innego.Będę próbował dalej.
Powtarzam moją prośbę,że jak dostanę lepszą fotkę płyty czołowej, to przetłumaczę napisy na niej dokładnie.

Pozdrawiam Kolegę i Wszystkich Kolegów.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeszcze jedno, jeżeli można: nie mogę się oprzeć skojarzeniu, że z tyłu płyty czołowej między plecami skali a głośnikiem przy okienku był w istniejącą tam podstawkę wstawiony stabilizator jarzeniowy, który przeświecał na drugą stronę jako swego rodzaju kontrolka, widoczna od przodu płyty czołowej. Może i świecenie mu się zmieniało pod zmiennym obciążeniem? Takie rozwiązanie jest do nich podobne :) .
Raczej wątpię, aby tam było alternatywnie EM84, gdyż trochę wątpię, aby wyraźnie przeświecało przez matową szybkę.
Ale może się mylę.
Pozdrawiam Kolegów.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

A jednak było tam magiczne oko, podstawka nie pozostawia wątpliwości. Co do napisów to tyle akurat rozumiem.. a co nie wiedziedziałem to dało się domyślić :D
To forum jest bezpłatne, miało opcje w języku angielskim, tak więc dało sie bezproblemowo zarejestrować.
Dzięki serdeczne za pomoc. Gdybyś kolego coś od francuskich kolegów uzyskał to będę zobowiązany :roll:
Wojtek SQ2KRZ
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam Kolegę.
Dziękuję za odpowiedź.
Jeżeli rzeczywiście po pinach podstawki i podłączonych tam elementach wszystko wskazuje na "oko magiczne",to chyba jednak EM 84 a nie EM 80,gdyż okienko jest pionowe i wąskie.
Ale przez taką matową szybkę to chyba nie było zbyt wyraźnego świecenia?
To chyba nie jest późniejsza doróbka?
Nie analizowałem obwodów żarzenia,ale nie jest wykluczone przełączanie grup lamp poprzez duże gniazdo okrągłe z przodu,np.na 12V i 24V,gdyż takie aku bywały na statkach.
Pisałem do krótkofalowców z Dieppe którzy deklarują,że się parają historią radia na morzu także.
Pisałem po francusku.Na razie bez odpowiedzi.W każdym razie firma Teleco istniała,bo są już dwa przykłady ich produkcji morskiej,jeden nawet z podanym typem i też fotką.
Jeżeli się czegoś więcej dowiem,to dam Koledze znać.
Mogę też ew.spróbować na tamtym forum.
Pozdrawiam Wszystkich.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Po długim czasie chciałbym odświeżyć wątek.. bo a nuż ktoś na takiego cudaka natrafił? Wszelkie rady mile widziane :) Szkoda takiego egzemplarza żeby zalegał na półce. Potrzebne wszelkie informacje, Może ktoś ma konto na radiomuseum?
Wojtek SQ2KRZ
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Doklejam zdjęcie dla romanradio.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Ponieważ jak na razie schematu "niet", zacznij go uruchamiać bez niego, da się. Zacznij od d...y strony, czyli od nn lampy głośnikowej. Może to być pentoda np E(P)L84, albo trioda pentoda E(P) CL82
Jest głośnik, więc odszukaj trafko głośnikowe. Znajdż kawałek schematu z lampą EL84 i sprawdż w montażu radia podłączenia na podstawce lampy, do anody i s2 . Możesz tez nie bawiąc się żarzeniem bo może być szeregowe podłączać na chwilę obniżone napięcie anodowe i sprawdzać gdzie przychodzi na lampę w/g schematu. Może się okazać, że wzmacniacz napięciowy jest np. na pentodzie lampy EBF 89, czy tak jest sprawdzisz szukając gdzie idzie z s1 lampy końcowej przez jakiś kondensator (kilka nF), czy na anodę pentody EBF, czy na którąś nóżkę w podstawce lampy końcowej, czy jeszcze do innej lampy. Wydaje mi się, że to odb. z pojedynczą przemianą, ale powinien mieć jeszcze lampę ECH81, czy tak jest, stwierdzisz tak samo-porównując kawałek schematu z taką lampą -z tym co w odbiorniku. Tego typu radyjka miały zwykle na wejścu wzmacniacz wcz, czyli jedna z EF-ek., pewnie EF85. Sprawdzania sporo, lampa po lampie, ale i tak 'zagra" Powodzenia!
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------