Jakie trafo

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Beniek

Jakie trafo

Post autor: Beniek »

Witam jakie trafo sieciowe podeszło by jako wyjściowe do 2 x EL84??

Czy TS18/3 pasowało by do tego zastosowania:
A i znalazłem jeszcze coś takiego w necie:
"Trafo zasilające można kupić w MKPT, głośnikowe też ale te drugie są już znacznie droższe. Polecam jako zamiennik zwykłą sieciówkę TS18/3 na rdzeniu CP. Jest to trafko o przekładni ok 22 więc idealnie się nada dla pary EL84 dla głośnika 8 ohm. Uzwojenie pierwotne podzielone na pół czyli tak jak potrzeba dla układu PP a wtórne są dwa identyczne i należy połączyć je równolegle. TS18/3 chodzi w granicach 26-36zł, zależnie od sklepu i coraz ciężej je dostać. W roli trafa wyjściowego sprawdza się o dziwo znakomicie i co najważniejsze jest gotowe do użycia bez żadnych dodatkowych zabiegów."

Parametry TS18/3 : http://www.eres.alpha.pl/index.php?text=87
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Hmm... jeżeli układ ma być przeznaczony do grania na gitarce, to czemu nie. Jeżeli chcesz na tym słuchać muzyki, to lepiej kupić głośnikowe. Wszystko zależy od przeznaczenia układu ...
Beniek

Post autor: Beniek »

trafo mam zamiar zastosować we wzmacniaczu do gitary
(tylko szukałem i doś ciężko je dostac) a jakieś inne trafo sieciowe dało by rady zastosować do tego celu??
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

No i sprawa jasna. Tom na stronie wposminał, że pod gitare pasuje ładnie TS50/49. Rdzeń CP, no i moc troszke większą przeniesie.