Menuet UKF 20303
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Menuet UKF 20303
Dziś trafiło do mnie takie radio jak w temacie, bliższe informacje tu: http://www.radiomuseum.org/r/diora_menuet_20303.html , a tu schemat który według podobno pasuje to w/w radia http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 0_11_1.htm . Potrzebuję rady, otóż radio jest kompletne i prawie działa, trochę warczy, jakby przydźwięk sieci, wygląd na padnięty elektrolit, rozklekotany potencjometr siły głosu, i coś pomajstrowane z przełącznikiem zakresów gdyż na zakresie S odbieram głośno i czysto Warszawę I
i to samo jest na D, nieźle, więc byłbym wdzięczny za potwierdzenie informacji odnośnie pasującego schematu, lub podesłanie najchętniej skanu serwisówki. Druga sprawa to obudowa, z zewnątrz ładna, ale spód duży problem, otóż radio stało w wodzie, i nóżki napiły wody, a od nóżek stanowcza większość sklejki od spodu, płytka zakrywająca spód radia, ta czarna z dziurkami rozpadał się jak przesiąknięty papier a spód jest bliski rozleceniu. Długo radio nie było w takich warunkach bo chasis w ogóle nie pordzewiałe, właściwie z tego co się dowiedziałem to w tej wodzie stało około tygodnia. Po wyjęciu chasis przejrzeniu i uruchomieniu radio zagrało, tyle że jak ratować spód obudowy, czym to wysuszyć, co zrobić żeby sklejka nie rozpadła się przy schnięciu.

-
- 625...1249 postów
Re: Menuet UKF 20303
Spód radia dorobiłem nowy, wyjąłem ten stary przesiąknięty odrysowałem na sklejce, wyciąłem i wlepiłem nowy, więc problem obudowy się rozwiązał, zostaje kwestia samej elektroniki, schemat który wyczytałem że pasuje, jednak nie do końca pasuje, radio jak pisałem wcześniej odbiera Warszawę na zakresie Długich i Średnich, głowica UKF działa OK, po podłączeniu z konwerterem ładnie czysto radio gra, potencjometr i elektrolit wymieniony warkot znikł, ale na płytce drukowanej od spodu ktoś dolutował 4 jakieś diody DOG nie mogę odczytać jakie, i oprócz tego jakieś opory. Dwie diody są włączone równolegle z diodami detektora FM, ale to jest bez sensu gdyż po ich wylutowaniu radio na FM także działało, następne dwie wraz z oporem 1M włączono w obwód katody EBF89, po ich wylutowaniu radio milknie, ale za Boga nie wiem po co te diody i opór, brakuje porównując z schematem oporów R18 i R19, a opór R8 w generatorze heterodyny 47 om po prostu jest wywalony i wsadzona zwora, nie rozumiem jaki cel mają te przeróbki, bardzo bym prosił o skan serwisówki tego radia lub chociaż właściwy schemat w sieci nic znaleźć nie mogę, może ktoś wyjaśni mi po co te przeróbki ja nie znajduję sensu takich kombinacji
I nienawidzę jak trafiają do mnie przerobione radia
, zawsze sprawia to problem. A dodam jeszcze że chyba ktoś kręcił rdzeniami cewek przy programatorze bo jest wydłubany wszędzie korek z parafiny który blokował dostęp do rdzeni, jedynie cewka od K jest nie tknięta

-
- 75...99 postów
Witam. Oto schemat od mojego Menueta 20303 z oryginalnej instrukcji-karty gwarancyjnej. Rok prod. 1967. Po odnowieniu i podłączeniu zewnętrznego konwertera na UKF gra wprost wyśmienicie - na innych pasmach również. Lampy w/g pomiarów 80 - 100% emisji, tylko ECL86 wymieniona - nie wytrwała do końca. No i wkładka gramofonowa bardziej współczesna - nie uk-3 - zawsze jest jednak możliwość powrotu do oryginału 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Bardzo dziękuję za schemat, widzę po liczbie pobrań że nie tylko mi się przydał, zamówiłem jeszcze serwisówkę, więc jak przyjdzie wrzucę skany. Nareszcie schemat jest dostępny, dotychczas nigdzie nie szło znaleźć, jednocześnie apel z prośbą do innych użytkowników aby wrzucali nie tylko linki, ale również skany instrukcji serwisowych z własnych zbiorów, gdyż już 3 raz w krótkim czasie szukałem schematu popularnego radia w sieci, z mizernym skutkiem, jednak udało mi się nabyć oryginał i skany wrzuciłem tu na forum, więc jeżeli ktoś zdobędzie schemat, instrukcję serwisową której nie udało się znaleźć i pobrać mu z sieci niech wrzuci skan, to naprawdę ułatwi nam wszystkim życie.
-
- 625...1249 postów
Radio uruchomione, zgodnie z obietnicą dorzucam jeszcze skan instrukcji serwisowej, który udało mi się zdobyć, na pewno przyda się nie jednej osobie gdyż zawiera dane nawojowe wszystkich cewek oraz dla osób zainteresowanych tabelę strojenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.