Gramofon a wyładowania elektrostatyczne

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gramofon a wyładowania elektrostatyczne

Post autor: taipan3 »

Zwracam sie do forumowiczów a szczególnie miłosników winyla z prośbą, ciekawy jestem jakie macie metody usuwania ładunków elektrostatycznych z płyt. Są oczywiscie znane metody polegające na myciu płyt z dodatkiem środków antystatycznych, talerz gramofonowy z uziemieniem, koszulki antystatyczne na płyty różnego typu płyny. Spotkałem sie nawet z przenośnymi urządzeńkami typu Destat Furutecha, nie testowałem cena mnie odstraszyła.
Niestety moje płyty kleją sie do papierowych koszulek a kurz sciągają jak magnes.
Częśc płyt była myta ręcznie z izopropanolu z wodą destylowaną z dodatkiem srodków antystatycznych i wystarcza to na pewien czas. Ale nie jest to rozwiązanie problemu. Mam nowe płyty fabrycznie zapakowane których nie udawało się bez większego trudu wyjąc z koszulek tak były naładowane.
Ciekawy jestem czy są jakieś opracowane metody żeby się z tym radzić. Na myśl mi przychodzi promieniowanie jonizujace. Ciekawy jestem wszystkich pomysłów niekoniecznie praktycznych
klik

Re: Gramofon a wyładowania elektrostatyczne

Post autor: klik »

Ja myję wodą z kranu + Ludwik
Hi
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Znam te metody, do tego jeszcze szczoteczka odprowadzająca ładunki elektrostatyczne z płyty, zwiększenie wilgotności powietrza ...
A czy ktoś miał do czynienia z jonizatorami np. z takim http://www.dejonizator-jonizator.pl/ofe ... etowy.html
_idu

Post autor: _idu »

W przemyśle pończoszniczym do odelektryzowania produktu schodzącego z przenośnika taśmowego stosowano proste generatory WN (przetwornica zaporowa -moduł zalany żywicą) napięcie najczęściej 8kV. W odległości około 2 - 4 cm od taśmy i produktu jest elektroda z igłami otoczona uziemionym metalowym walcem z otworami. Trzeba ustawiać napięcie przy którym odkładany z przenośnika na izolowane plastikiem koło produkt nie jest naelektryzowany.
klik

Post autor: klik »

Tak samo traktowana była folia do pakowania kartonika
z herbatą [przem. sporzywczy]
Hi
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A dałoby się cos takiego zrobić w warunkach domowych ?
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

W którymś PE lub NE był opis szczotki elektrostatycznej do czyszczenia płyt winylowych.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

GeTe
ale to była szczoteczka podłączona do uziemienia zbierająca łądunki elektrostatyczne czy coś bardziej wymyslnego ?
Podobne są w sprzedaży, sam ma taką ale zbyt dobrze to nie działa
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Ciekawy problem.Ale mym zdaniem spowodowany złą jakością foliówek.Uważam ,że vinyle tylko w papierze foliowanym cienkowarstwowo.Myć w płynie elektrostatycznym to znaczy umyć i przetrzeć płynem ale szmatka niepyląca bawełnianą albo microfazą.Gramofon uziemić a można dodać szczoteczkę ramieniową z uziomem.I po problemie.Nie używac szmatek z tw.sztucznych i wełnianych.
Dodatkowym czynnikiem elektryzującym jest nadmierna suchość powietrza przy inst.CO.
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dzieki uprzejmości kolegi Gete chciałbym przedstawić schemat szczotki antytastycznej do płyt winylowych opisanej w Elektronik Hobby nr 1 z 1993 r jako Elektroniczna szczotka do płyt, może komuś się przyda a sam jak czas pozwoli coś podobnego sklecę.
skan0010.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 6 grudnia 2011, 19:23 przez taipan3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

a tu druga strona
skan0011.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gdyby ktoś z kolegów miał uwagi lub pomysły do modyfikacji tego schemtu to zapraszam. Trioda jest poswięcona urządzenieom lampowym, ale żeby wzmacniacz lampowy miał sens to potrzebuje jeszcze żródła, a najlepsze to ciągle jeszcze gramofon. A tu na forum miłośników czarnej płyty jak na lekarstwo.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Powstrzymałbym się od pisania, że najlepszym źródłem jest gramofon, to może wywołać całkiem porządną burzę, a twierdzenie zostanie skutecznie obalone :)
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Wszystko może zostać obalone przez MP3 lovers.
Pozdrawiam T
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Najlepszym źródłem dźwięku, chyba jest instrument muzyczny.
Cała reszta może być najlepsza określonej sytuacji i pod kątem danego zastosowania, nawet jeśli są to sentymenty i walory estetyczne. I jest to ciągle poprawne.
Dopiero afiszowanie i demagogia że coś jest jedynym słusznym rozwiązaniem, oraz wymyślanie słów i określeń z pogranicza fantasy, jest herezją godną wiecznego potępienia :]

Każda muzyka dzisiaj jest przetwarzana cyfrowo i nie ważne na jakim nośniku skończy, mowa o rynku muzycznym. Nie panu Janku z jamnikiem i mikrofonem :]
Nie mówiąc o tym że coraz więcej profesjonalnych wzmacniaczy (aktywne monitory odsłuchowe) pracuje w klasie D.

Więc wyskakiwanie z „mp3 lovers” było właśnie przykładem niewłaściwego odzewu.