Cokół kołkowy Q

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Cokół kołkowy Q

Post autor: OTLamp »

Na stronie Franka jest rysunek europejskiego cokołu siedmionóżkowego Q: http://www.tubedata.info/bases/006_Q.gif. Jak widać, dwie z jego nóżek są grubsze i dłuższe. Widział ktoś kiedyś lampę z takim cokołem?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Cokół kołkowy Q

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Na stronie Franka jest rysunek europejskiego cokołu siedmionóżkowego Q: http://www.tubedata.info/bases/006_Q.gif. Jak widać, dwie z jego nóżek są grubsze i dłuższe. Widział ktoś kiedyś lampę z takim cokołem?
Coś takiego albo bardzo podobnego widziałem w jakimś radiu (Saba?) Jako wtyczka i gniazdo łączące głośnik ze wzbudzeniem z chassis. Ale faktycznie, na żadnej lampie nie widziałem. Może był stosowany w urządzeniach profesjonalnych, lub poza labolatorium nie wszedł do produkcji? Tak jak cokół kołkowy Y-kształtny, raz tylko coś takiego widziałem.
OTLamp

tszczesn pisze:Tak jak cokół kołkowy Y-kształtny, raz tylko coś takiego widziałem.
Taki? Rzeczywiście jest rzadki, stosowany chyba tylko we Francji. Nazywany był cokołem "B4 big size". Dużo bardziej popularny był tam cokół "B5 big size" stosowany w tetrodach z siatką przeciwładunkową i w tetrodach mieszających, ale ten miał już normalny układ nóżek jak zwykły pięciokołkowy, tylko szerszy ich rozstaw.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:Tak jak cokół kołkowy Y-kształtny, raz tylko coś takiego widziałem.
Taki? Rzeczywiście jest rzadki, stosowany chyba tylko we Francji. Nazywany był cokołem "B4 big size". Dużo bardziej popularny był tam cokół "B5 big size" stosowany w tetrodach z siatką przeciwładunkową i w tetrodach mieszających, ale ten miał już normalny układ nóżek jak zwykły pięciokołkowy, tylko szerszy ich rozstaw.
Ja widziałem (z pamięci, teraz nie mam jak do fot zajrzeć) normalnego rozmiaru, na jakimś radiu na wystawie w siedzibie Radia Słowackiego.
OTLamp

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Francja elegancja :P
No cóż, trzeba będzie ebay.fr dokładniej przeszukiwać :)