Wyrób fabryczny czy samoróba?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Wyrób fabryczny czy samoróba?

Post autor: OTLamp »

Przedstawiam fotki nieznanego odbiornika. Może ktoś widział już coś podobnego. Zestaw lamp: GL4/0.15 Sator, RES374 Telefunken, A4110 Valvo, E446 Philips (niezła mieszanka :roll: )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Do odbiornika był dołączony głośnik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wyrób fabryczny czy samoróba?

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Przedstawiam fotki nieznanego odbiornika. Może ktoś widział już coś podobnego. Zestaw lamp: GL4/0.15 Sator, RES374 Telefunken, A4110 Valvo, E446 Philips (niezła mieszanka :roll: )
Wygląda mi na samoróbkę. Świadczyć o tym mogą jakość wykonania (nienajlepsza), zestaw użytych części - mam wrażenie, że nie są to części produkowane przez jakąś firmę na własne potrzeby, ale kupione w sklepie dla amatorów właśnie. Ponadto kondensator strojeniowy wygląda na dość późny, raczej żadna fabryka by nie zrobiła w okolicach 1933 lub później (tak mi na oko wygląda ten kondensatorek) odbiornika dość wysokiej klasy w tak przyrmitywnej skrzynce, zwłaszcza, że np. podstawki lampowe wyglądają na lata 20-te.
OTLamp

tszczesn pisze: Wygląda mi na samoróbkę. Świadczyć o tym mogą jakość wykonania (nienajlepsza), zestaw użytych części - mam wrażenie, że nie są to części produkowane przez jakąś firmę na własne potrzeby, ale kupione w sklepie dla amatorów właśnie. Ponadto kondensator strojeniowy wygląda na dość późny, raczej żadna fabryka by nie zrobiła w okolicach 1933 lub później (tak mi na oko wygląda ten kondensatorek) odbiornika dość wysokiej klasy w tak przyrmitywnej skrzynce, zwłaszcza, że np. podstawki lampowe wyglądają na lata 20-te.
Własnie tak przypuszczałem, że to może być samoróba. Odbiornik ma pod drewnianym chassis kondensatory blokowe z 1932 i 1933 roku. Ponadto ma 3 zakresy!!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Własnie tak przypuszczałem, że to może być samoróba. Odbiornik ma pod drewnianym chassis kondensatory blokowe z 1932 i 1933 roku. Ponadto ma 3 zakresy!!
Ale trafiłem :) Czyli maksymalny wiek już mamy określony. Może to ewentualnie być przeróbka starszej konstrukcji.
OTLamp

tszczesn pisze: Ale trafiłem :) Czyli maksymalny wiek już mamy określony. Może to ewentualnie być przeróbka starszej konstrukcji.
Być może to przeróbka jakiegoś wcześniejszego odbiornika. Niektóre części są zamocowane dość prowizorycznie. Na przykład transformator sieciowy jest zamocowany tylko na dwa wkręty i w dodatku dość krzywo. Podobnie jest z niektórymi kondensatorami blokowymi.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Co by to nie było - ma klimat.
Ale faktycznie wygląda na konstrukcje amatorską bądź "małorzemieślniczą"

Pozdroofki
IdeL