Wyrób fabryczny czy samoróba?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wyrób fabryczny czy samoróba?
Przedstawiam fotki nieznanego odbiornika. Może ktoś widział już coś podobnego. Zestaw lamp: GL4/0.15 Sator, RES374 Telefunken, A4110 Valvo, E446 Philips (niezła mieszanka
)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Wyrób fabryczny czy samoróba?
Wygląda mi na samoróbkę. Świadczyć o tym mogą jakość wykonania (nienajlepsza), zestaw użytych części - mam wrażenie, że nie są to części produkowane przez jakąś firmę na własne potrzeby, ale kupione w sklepie dla amatorów właśnie. Ponadto kondensator strojeniowy wygląda na dość późny, raczej żadna fabryka by nie zrobiła w okolicach 1933 lub później (tak mi na oko wygląda ten kondensatorek) odbiornika dość wysokiej klasy w tak przyrmitywnej skrzynce, zwłaszcza, że np. podstawki lampowe wyglądają na lata 20-te.OTLamp pisze:Przedstawiam fotki nieznanego odbiornika. Może ktoś widział już coś podobnego. Zestaw lamp: GL4/0.15 Sator, RES374 Telefunken, A4110 Valvo, E446 Philips (niezła mieszanka :roll: )
Własnie tak przypuszczałem, że to może być samoróba. Odbiornik ma pod drewnianym chassis kondensatory blokowe z 1932 i 1933 roku. Ponadto ma 3 zakresy!!tszczesn pisze: Wygląda mi na samoróbkę. Świadczyć o tym mogą jakość wykonania (nienajlepsza), zestaw użytych części - mam wrażenie, że nie są to części produkowane przez jakąś firmę na własne potrzeby, ale kupione w sklepie dla amatorów właśnie. Ponadto kondensator strojeniowy wygląda na dość późny, raczej żadna fabryka by nie zrobiła w okolicach 1933 lub później (tak mi na oko wygląda ten kondensatorek) odbiornika dość wysokiej klasy w tak przyrmitywnej skrzynce, zwłaszcza, że np. podstawki lampowe wyglądają na lata 20-te.
-
- moderator
Ale trafiłem :) Czyli maksymalny wiek już mamy określony. Może to ewentualnie być przeróbka starszej konstrukcji.OTLamp pisze: Własnie tak przypuszczałem, że to może być samoróba. Odbiornik ma pod drewnianym chassis kondensatory blokowe z 1932 i 1933 roku. Ponadto ma 3 zakresy!!
Być może to przeróbka jakiegoś wcześniejszego odbiornika. Niektóre części są zamocowane dość prowizorycznie. Na przykład transformator sieciowy jest zamocowany tylko na dwa wkręty i w dodatku dość krzywo. Podobnie jest z niektórymi kondensatorami blokowymi.tszczesn pisze: Ale trafiłemCzyli maksymalny wiek już mamy określony. Może to ewentualnie być przeróbka starszej konstrukcji.
-
- 500...624 posty