Laura 2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Laura 2
Witam, temat co prawda nie lampowy ale retro, bo radio z lat 70tych, właśnie remontuję swego czasu popularny tranzystorowy odbiornik radiowy Laura 2, schemat w załączniku, mam mały problem z m.cz, radio jak do mnie trafiło to już nie działało, załączenie powodowało tylko ciche puknięcie w głośniku i ciszę, do tego spadało napięcie z 9V na 6V, ale nic się nie grzało ani nie paliło, z pierwszych badań łatwo zauważyłem że coś nie tak jest z płytką PN4 na której zbudowano tranzystorowy wzmacniacz m.cz, jest inny niż w odbiorniku Laura. Otóż z pomiarów dziwnie zachowują się końcowe tranzystory, siedzą tam germanowce AC180KVII i AC181KVII, z podstawowych pomiarów wynika że pomiędzy złączami E-C w obu tranzystorach, następuje przewodzenie, dokładnie pomiędzy +C, -E w drugą stronę nie przewodzą, miernik pokazuje rezystancję 241om, według mnie te tranzystory są uszkodzone, pewnie ktoś kiedyś włożył odwrotnie baterię, i tu rodzi się moje pytanie skąd zdobyć te tranzystory, lub czym je zastąpić, choć wolałbym tego uniknąć, zależało by mi aby zachować autentyk.
Re: Laura 2
Gdzie zdobyć - szukać po bazarach. Nic innego Tobie nie zostało.walllker pisze:Witam, temat co prawda nie lampowy ale retro, bo radio z lat 70tych, właśnie remontuję swego czasu popularny tranzystorowy odbiornik radiowy Laura 2, schemat w załączniku, mam mały problem z m.cz, radio jak do mnie trafiło to już nie działało, załączenie powodowało tylko ciche puknięcie w głośniku i ciszę, do tego spadało napięcie z 9V na 6V, ale nic się nie grzało ani nie paliło, z pierwszych badań łatwo zauważyłem że coś nie tak jest z płytką PN4 na której zbudowano tranzystorowy wzmacniacz m.cz, jest inny niż w odbiorniku Laura. Otóż z pomiarów dziwnie zachowują się końcowe tranzystory, siedzą tam germanowce AC180KVII i AC181KVII, z podstawowych pomiarów wynika że pomiędzy złączami E-C w obu tranzystorach, następuje przewodzenie, dokładnie pomiędzy +C, -E w drugą stronę nie przewodzą, miernik pokazuje rezystancję 241om, według mnie te tranzystory są uszkodzone, pewnie ktoś kiedyś włożył odwrotnie baterię, i tu rodzi się moje pytanie skąd zdobyć te tranzystory, lub czym je zastąpić, choć wolałbym tego uniknąć, zależało by mi aby zachować autentyk.
AC180 / AC181 - są jeszcze inne - np. AC187 / AC188 ale chyba ta zastosowań para jest najmocniejsza.
Zamiana na Si - kilka modyfikacji - inna kompensacja temperaturowa. Prościej byłoby wstawić płytkę z LM386.
-
- 6250...9374 posty
Ale czy kolega wylutował te tranzystory do sprawdzenia, czy sprawdzałeś je wlutowane w płytkę? Jeśli były wlutowane to pomiar raczej mało przydatny...
Wylutuj i sprawdź. Sprawdź też resztę tranzystorów w m.cz.
Wylutuj i sprawdź. Sprawdź też resztę tranzystorów w m.cz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Tranzystory sprawdzałem po wylutowaniu, są na 100% uszkodzone, przebicie przy obu pomiędzy emiterem a kolektorem, w zwłokach jubilata znalazłem podobne AC176K i AC156K, niestety tam również padnięte, dobry jest tylko AC156K, zresztą patrząc na zwłoki tego jubilata to i tak widać że ktoś kiedyś podmieniał te tranzystory, a może ktoś dysponuje jedną sztuką AC181K, AC176K lub odpowiednikiem byle NPN bo PNP mam już połowa sukcesu
szkoda że nie cały, nic poszukamy na allegro może gdzieś się trafi taki tranzystorek, lub całe radio jako dawca

-
- 6250...9374 posty
Tak, tranzystory masz uszkodzone w takim razie, niestety
Znalezieni sprawnej parki proste nie będzie ale może się trafi jakiś zwłok z tymi tranzystorami. Na upartego można by się pobawić z BC135/BC136, wiem że mam tak w Ludwiku i to działa 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ma kolega Marcin K. rację, czytałem na elektrodzie że w ten sposób niektóre osoby robiły, wystarczy zmienić punkt pracy i taki wzmacniacz dział, znalazłem odpowiedniki tych tranzystorów co poszukuję na allegro ale 40zł za dwa tranzystory wraz z przesyłką to za drogo, tym bardziej że całe radio nówkę sztukę w pudełku w 100% sprawne widziałem dwa tygodnie temu na giełdzie staroci w Poznaniu za 40zł, doszedłem do wniosku że porzucam opcję z oryginalnymi tranzystorami, jutro spróbuję na krzemowcach, tyle że chcę zastosować BD135 i BD136, znalazłem na elektrodzie wzmiankę że na tych tranzystorach końcówki także działają i łatwo przymocować je do radiatora pod adresem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic137919.html znajduje się opis mojego problemu, opiszę co udało mi się osiągnąć. Obawiam się że parki tranzystorów AC18xK to łatwo nie zdobędę, dobrego radia ja nie zniszczę, a na zwłoki trafić z sprawnymi tymi tranzystorami to kłopot, mam zwłoki jubilata, jakiegoś adaptera, jakiejś diory gdzie siedziały te tranzystory i po wylutowaniu wszystkich okazało się że mam sprawny tylko 1 AC156K, cała reszta uszkodzona, te same objawy, przebicie E-C lub B-C, widać że temat nie łatwy do ugryzienia.
-
- 2500...3124 posty
No a jakby wetkac AD161/AD162 ?
-
- 625...1249 postów
Problem się rozwiązał, dostałem zwłoki radioodbiornika podobno Ludwik, ale po za płytką z elementami to za wiele nie zostało, tam siedziała para AC180/181K i są sprawne, bo byłem z samego rana odebrać i właśnie je wylutowałem i sprawdziłem, popołudniu napiszę czy radio działa
-
- 6250...9374 posty
Czekamy, czekamy, radyjko jest bardzo sympatyczne, mam takie ale w pierwszej wersji (różnica właśnie w m.cz.). Z zasilacza leci jak żyleta 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Radyjko uruchomione, działa, gra głośno i czysto, pozostaje doprowadzić do porządku obudowę, i będzie umilać czas w trakcie renowacji innych radyjek i TV, ciekawe jak długo wytrzymają baterie, siedzą tam dwie płaski baterie połączone szeregowo, na razie tematu nie zamykam gdyż może ktoś podpowie jak usunąć stre kropki z olejnej farby tak żeby nie uszkodzić plastiku
-
- 125...249 postów
Z tego co mówi instrukcja obsługi, obudowa zrobiona jest z polistyrenu,
więc nie podejdzie rozpuszczalnik typu nitro czy aceton(może benzyna?).
Pozostaje chyba tylko metoda mechaniczna.
A Laura 2 to bardzo przyjemne radyjko
Miłego słuchania
Pozdrawiam
więc nie podejdzie rozpuszczalnik typu nitro czy aceton(może benzyna?).
Pozostaje chyba tylko metoda mechaniczna.
A Laura 2 to bardzo przyjemne radyjko

Miłego słuchania

Pozdrawiam
Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 6250...9374 posty
Gratulacje, będzie czego słuchać 
Jak pisał kolega wyżej, kropki z farby lepiej chyba będzie zeskrobać delikatnie nożykiem albo spróbować Cifa

Jak pisał kolega wyżej, kropki z farby lepiej chyba będzie zeskrobać delikatnie nożykiem albo spróbować Cifa

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Odradzałbym skrobanie. W wyniku skrobania nawet delikatnego zostaną rysy, których się już nie wyprowadzi.
Można próbować CIF-a, albo od razu papier wodny i drewniany klocek. Inną sprawą jest, że rozpuszczalnik farby lejnej miejscowo rozpuszcza polistyren i wnika w niego- nawet po zapolerowaniu widać ślad.
Jednakże jeśli jest to mała ilość kropek pozostawiłbym bez zmian. Prawdopodobnie jakakolwiek zmiana wyjdzie jeszcze gorzej.
Można próbować CIF-a, albo od razu papier wodny i drewniany klocek. Inną sprawą jest, że rozpuszczalnik farby lejnej miejscowo rozpuszcza polistyren i wnika w niego- nawet po zapolerowaniu widać ślad.
Jednakże jeśli jest to mała ilość kropek pozostawiłbym bez zmian. Prawdopodobnie jakakolwiek zmiana wyjdzie jeszcze gorzej.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 625...1249 postów
W załączniku serwisówka Laury 2, dostępne były tylko schematy, to teraz niech będzie dostępna serwisówka, może komuś się przydać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Witam
Przepraszam że , odgrzebuje stary temat .Posiadam ten odbiornik i chce go przywrócić do pełnej sprawności ale mam problem- Co w tym odbiorniku może powodować wzbudzanie się wzmacniacza m.cz przy potencjometrze regulacji tonu ustawionym na uwypuklanie tonów niskich? Przy potencjometrze regulacji tonu ustawionym na uwypuklanie tonów wysokich odbiornik gra normalnie . Wzbudzaniu towarzyszy buczenie i pukanie słyszalne w głośniku. A przy okazi jak przestroić głowice UKF w tym odbiorniku?,Co trzeba wymienić ,usunąć?
Pozdrawiam
Przepraszam że , odgrzebuje stary temat .Posiadam ten odbiornik i chce go przywrócić do pełnej sprawności ale mam problem- Co w tym odbiorniku może powodować wzbudzanie się wzmacniacza m.cz przy potencjometrze regulacji tonu ustawionym na uwypuklanie tonów niskich? Przy potencjometrze regulacji tonu ustawionym na uwypuklanie tonów wysokich odbiornik gra normalnie . Wzbudzaniu towarzyszy buczenie i pukanie słyszalne w głośniku. A przy okazi jak przestroić głowice UKF w tym odbiorniku?,Co trzeba wymienić ,usunąć?
Pozdrawiam