"Jakie to radio" na FAQ.

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Jasiu

"Jakie to radio" na FAQ.

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Trochę się zastanawiałem jak zrobić na Triodce sekcję "jakie to radio" i "jaka to lampa".

Myślę, że pierwsza wersja "jakie to radio" może stanowić kolekcja zdjęć. Zapoczątkowałem ją tutaj (głównie w oparciu o zdjęcia pana Wojciecha Pysza):
http://www.trioda.com/triodka/index.php ... ki_lampowe
IMO nie ma teraz sensu tworzyć stron dla poszczególnych odbiorników (to dużo roboty i w wielkiej części byłoby dublowaniem istniejących stron), w pierwszym przybliżeniu wystarczy pewnie zbiór linków, coś jak:
http://www.trioda.com/triodka/index.php/Pionier
Jeżeli ktoś ma sentyment do jakiegoś odbiornika i chęć, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by napisać coś ładniejszego, na przykład tak:
http://www.trioda.com/triodka/index.php/Sonatina

Jeżeli chodzi o "jaka to lampa", to powoli dorabiamy się katalogu cokołów:
http://www.trioda.com/triodka/index.php/Coko%C5%82y
i zbioru metryczek lamp.
Myślę, że po napisaniu "tekstu przewodniego" będzie OK.

Chciałbym jakoś rozwiązać problem wykorzystania zdjęć z Forum. Zatem pytanie do Admina: jaką mamy zajętość bazy danych?

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: "Jakie to radio" na FAQ.

Post autor: gsmok »

Czy chodzi o wolne miejsce na zawartość bazy danych, czy też miejsce na serwerze na umieszczenie plików ze zdjęciami?

Dodane: sprawdziłem : baza danych Triodka ma obecnie 40MB. Zarezerwowane jest na nią 500MB i ten obszar mogę zwiekszyć do 1GB. Co do miejsca na samym serwerze to do dyspozycji jest ponad 50GB.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Jasiu

Czołem.
gsmok pisze:Czy chodzi o wolne miejsce na zawartość bazy danych, czy też miejsce na serwerze na umieszczenie plików ze zdjęciami?
Obadwa :-)
Na pewno pliki renderowane w różnych rozdzielczościach są trzymane w cache na systemie plików (i zdaje się tu mamy dużo miejsca). Nie wiem czy oryginały nie są też trzymane w bazie danych - to trzeba by sprawdzić.
Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W międzyczasie dodałem odpowiedź w poprzednim poście (uroki edycji postów :? )
Pozdrawiam
Jasiu

Hmmm... i tak wiem z tego niewiele, gdyż na Triodce mamy w tej chwili bardzo mało plików - ogromna większość jest na commons.wikimedia. Nie da się jakoś sprawdzić czy w bazie siedzi te kilka % lokalnych plików? Jeżeli zaczniemy tam pchać wszystko, to się szybciutko zapcha...
J.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wydaje mi się, że te pliki nie siedzą w bazie danych. Na serwerze jest katalog utworzony w trakcie instalacji oprogramowania wiki i tam jak zobaczyłem zapisane są nasze lokalne pliki. Struktura katalogu jest dosyć złozona. Jest tam kilkanaście podkatalogów i kolejne podkatalogi. Na samym "dnie" siedzą pliki graficzne o nazwach kojarzących się z zawartością Triodki. Tak więc jeśli chodzi o zdjęcia to miejsca jest dużo i jest ono ograniczone powierzchnią dysku na serwerze (50GB).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jeśli można się wtrącić. Czy jest sens w ogóle robić sekcję "co to za radio"? Jest oldradio.pl, oldradio.cz, oldradio.hu, radiomuseum.org ... Można zrobić odsyłacz do tychże stron i po kłopocie. Odbiorników jest masa, kupa, fura, pełno. Teraz chcąc podpisać każde, to zajmie dużo miejsca i czasu.
W każdej ze stron jakie wymieniłem dla przykładu jest możliwość przeglądania zdjęć poszczególnych odbiorników więc samo szukanie dla mało wprawnego nie powinno stwarzać problemu. Jeśli chodzi o samo oldradio.pl to można pisać do administratora, wysyłać mu foto odbiornika i trochę informacji a on to umieści na stronie.
Pozdrawiam serdecznie!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wegług mnie jest taki sens. Niekiedy informacje do których prowadzą odnośniki znikają, lub zmienia się ich adres. Przykładem są np. niektóre wątki na naszym Forum. Jeśli załącznik nie jest załadowany na serwer Forum to często zamiast niego możemy sobie poogladać ładny kwadracik z krzyżykiem świadczący, że załącznik nie jest już dostępny :?

Wracając do tematu sądzę, że nie ma ograniczeń technicznych dotyczących dodawania informacji do TRIODKI.
Pozdrawiam
Jasiu

Czołem.
Sam się wahałem, stąd ten wątek...
* Raczej nie ma sensu powtarzać baz danych typu oldradio.pl. Co zresztą wyżej napisałem... Nawet jak jedna zniknie, to pojawią się następne.
* Na pewno warto napisać "tekst przewodni" (sprawdź jakie ma lampy, zrób zdjęcie od tyłu i chassis... )
* Natomiast waham się nad jak największą (tylko wtedy będzie miała sens) kolekcją zdjęć zebranych w jednym miejscu. IMO ma sens (nie tylko ozdobny).
Marcin K. pisze:Jeśli można się wtrącić. Czy jest sens w ogóle robić sekcję "co to za radio"? Jest oldradio.pl, oldradio.cz, oldradio.hu, radiomuseum.org ... Można zrobić odsyłacz do tychże stron i po kłopocie. Odbiorników jest masa, kupa, fura, pełno.
Jeszcze prościej zrobić odsyłacz do Gooogle...
Marcin K. pisze: Jeśli chodzi o samo oldradio.pl to można pisać do administratora, wysyłać mu foto odbiornika i trochę informacji a on to umieści na stronie.
Ano można napisać do pana Wojciecha Pysza, a można też napisać coś samemu. Można w zależności od potrzeby zrobić i jedno, i drugie. Co jest pewnie rozwiązaniem najciekawszym.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Każda mądrze zorganizowana baza danych ma sens. Przy okazji: od wielu miesięcy buduję swoją prywatną bazę o pierwszych odbiornikach tranzystorowych w kolejnych państwach; czyli: pierwsze radyjko norweskie, francuskie, brazylijskie, koreańskie itd. To żmudne i powolne przedsięwzięcie. Mam nadzieję, że temat jest na tyle koszerny, że będzie można go kiedyś włączyć do Triodki?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Kiedyś myślałem o zrobieniu czegoś podobnego, ale ten brak czasu. Wyszukiwanie na podstawie kryteriów: ilość gałek (pojedyńczych, podwójnych), położenie skali, położenie głośnika, ilość zakresów itp. dane. Często jest jakieś radio, nie wiadomo jakie, takie cos się przyda, zwłaszcza dla rozpoznawania wyrobów drobnych producentów, którzy nie zawsze widocznie oznaczali swoje wyroby. Aby utworzyć wpis w takiej bazie wystarczy nawet niewyraźny rysunek z reklamy w gazecie.
Jasiu

Czołem.
Waldemar D. pisze: Przy okazji: od wielu miesięcy buduję swoją prywatną bazę o pierwszych odbiornikach tranzystorowych w kolejnych państwach; czyli: pierwsze radyjko norweskie, francuskie, brazylijskie, koreańskie itd. To żmudne i powolne przedsięwzięcie. Mam nadzieję, że temat jest na tyle koszerny, że będzie można go kiedyś włączyć do Triodki?
Bardzo ciekawe przedsięwzięcie. Jeżeli nadzieję się na jakieś podchodzące dane to Ci podeślę. Koszerne jest bardzo.
Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Faktycznie interesujące. Czy ustaliłeś już jakie było pierwsze radio... chińskie? Niedługo nikt nie będzie w stanie sobie wyobrazić że były jakieś radia węgierskie, włoskie, brazylijskie...
_
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Pracuję teraz nad Bułgarią i Koreą Południową... :wink: Chiny czekają w kolejce - jak wcześniej wspomniałem, to trwa. Po prostu wielu danych w necie nie ma i trzeba je zdobywać innymi kanałami.
Za informację kompletną uważam: datę produkcji, nazwę firmy, nazwę radia, schemat i zdjęcie dobrej jakości. I jeśli pytasz czy ustaliłem jakie było radyjko z Chin to odpowiedź brzmi: tak ale brak mi schematu a zdjęcie mam podłej jakości... Zabawa w puzzle :)
Jasiu, przepraszam za o.t.