Wzór PCB Głowicy GFE-105
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Wzór PCB Głowicy GFE-105
Czy ktoś z kolegów posiada wzór PCB od tej głowicy ? Wystarczyłby mi sam schemat montażowy zeskanowany z instrukcji serwisowej Zodiaka. Zależy mi na tym, ponieważ jakoś naszło mnie na wykonanie tej głowicy.
-
- 625...1249 postów
Re: Wzór PCB Głowicy GFE-105
Znalazłem w końcu to, co chciałem. Wymagało to dość długiego "googlowania". Link:
http://unitra.eu.org/node/11622#attachments
http://unitra.eu.org/node/11622#attachments
-
- 625...1249 postów
Jeśli potrzebowałbyś fotografii szczegółów konstrukcyjnych takiej głowicy to daj znać, mam gdzieś takową zachomikowaną.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 6250...9374 posty
A czy możliwe jest zdobycie rysunku PCB do wzmacniacza DSL201, bo o serwisówce to szkoda marzyć? Nigdy nie miałem w ręku i druku nie widziałem, w latach 70-tych na bublach były nowe PCB do Polskiego odb. stereo na EL84SE/ECC83 (na pewno nie PP) ale dziś nie pamiętam do jakiego, nawet kupiłem kilka i coś zmontowałem (PCB było pod podstawki takie szajsowate pakietowe/składane bo typowe z TV nie pasowały), przez lata gdzieś się zapodziały.
-
- 625...1249 postów
Schemat tej głowicy znajduje się w załączniku. Do czego jest obwód L6-C16 ? Jest to pułapka p.cz. ?
//Edit
Stworzyłem już płytkę na podstawie tego skanu. Zrezygnowałem z ARCz i w jego miejsce wstawiłem separator na tranzystorze bipolarnym. Pozwoli mi to wygodnie mierzyć częstotliwość heterodyny w trakcie strojenia. Będę mógł też dodać łatwiej syntezę. Będę musiał teraz wyskalować to jakoś i nawinąć wszystkie cewki.
//Edit
Stworzyłem już płytkę na podstawie tego skanu. Zrezygnowałem z ARCz i w jego miejsce wstawiłem separator na tranzystorze bipolarnym. Pozwoli mi to wygodnie mierzyć częstotliwość heterodyny w trakcie strojenia. Będę mógł też dodać łatwiej syntezę. Będę musiał teraz wyskalować to jakoś i nawinąć wszystkie cewki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak. Nawet w głowicach do prostych radii z tego okresu ją stosowano.maciej_333 pisze:Do czego jest obwód L6-C16 ? Jest to pułapka p.cz. ?
-
- 625...1249 postów
Uruchomiłem już wstępnie tą głowicę, ale na razie bez wzmacniacza w.cz. Zamiast BB104B stosuję BB204G. W mieszaczu mam CBF240, a heterodynie BF194. Poziom sygnału heterodyny jest bardzo duży, sama zaś heterodyna jest jednym ze stabilniejszych moich VCO. Po dołączeniu głowicy do p.cz. taniego odbiornika (na układzie CXA1619BM) uzyskałem bardzo dobry odbiór pięciu silniejszych stacji z anteną zaimprowizowaną z 1m przewodu. Filtr p.cz. na wyjściu jest taki, jak w oryginale - dwuobwodowy.
Mam pewne pytania:
1. L2 i L3 to zwykłe dławiki rozdzielające. Ze schematu wynika, że to cewki rdzeniowe. Jedn już na znalezionym w sieci zdjęciu głowicy GFE-105 są to raczej cewki powietrzne. Jak jest faktycznie ?
2. Do wzmacniacza w.cz. też chciałem wstawić CBF240, ale już ich nie mam więcej. Mogę wstawić BF214 ?
3. Jak nawijana jest cewka L1 ? Ze zdjęcia wynikałoby, że nawinięto ją bifilarnie drutami o mocno różnej średnicy.
Mam pewne pytania:
1. L2 i L3 to zwykłe dławiki rozdzielające. Ze schematu wynika, że to cewki rdzeniowe. Jedn już na znalezionym w sieci zdjęciu głowicy GFE-105 są to raczej cewki powietrzne. Jak jest faktycznie ?
2. Do wzmacniacza w.cz. też chciałem wstawić CBF240, ale już ich nie mam więcej. Mogę wstawić BF214 ?
3. Jak nawijana jest cewka L1 ? Ze zdjęcia wynikałoby, że nawinięto ją bifilarnie drutami o mocno różnej średnicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Do wzmacniacza w. cz. lepiej użyć BF215, albo jeszcze lepiej BF199.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Mam już tę głowicę niemal na ukończeniu. Zmontowałem wzmacniacz w.cz. i za pomocą wobulatora uzyskałem idealną współbieżność strojenia. Jednak, gdy dodałem obwód wejściowy pojawiły się problemy z dopasowaniem tego obwodu do wejścia wzmacniacza na T1 i dopasowaniem anteny do tego obwodu. Rezonans obwodu L1-C2-D1 (C1 nie montowany) wypada na UKF, też stroi się współbieżnie. Jednak wyraźnie widać, że obwód ten jest bardzo obciążony - dostrojenie jest mało krytyczne. Normalnym jest, że impedancja wejściowa stopnia OB jest bardzo mała. Jednak są tu zastosowane cewki L2 i L3, które to w jakimś stopniu powinny odciążyć obwód wejściowy (L3 jest konieczna, bo bez niej C4 zwarłby wejście do masy). Jak nawinąć L2 i L3, lub jak je obliczyć ? W ogóle, jak się powinno nawinąć L1 i ile zwojów powinna mieć cewka antenowa dla impedancji wejściowej 75 ohmów ?