Nadajnik CB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Nadajnik CB
Witam!
Przepraszam ,że odbiegam od tematyki forum ale czy ktos ma jakies schematy tranzystorowych nadajników i odbiorników CB. Potrzebny mi jest do kontaktowania się pomiędzy dwoma kierowcami motorowerów w celu ustalen trasy;)
A bylbym zapomniał:
Gdzie można kupić cewki o oznaczeniach 514?? Znalazlem kilka nadajniczków i wszędzie są takie cewki....
pozdrawiam
ds
Przepraszam ,że odbiegam od tematyki forum ale czy ktos ma jakies schematy tranzystorowych nadajników i odbiorników CB. Potrzebny mi jest do kontaktowania się pomiędzy dwoma kierowcami motorowerów w celu ustalen trasy;)
A bylbym zapomniał:
Gdzie można kupić cewki o oznaczeniach 514?? Znalazlem kilka nadajniczków i wszędzie są takie cewki....
pozdrawiam
ds
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
-
- moderator
-
- 375...499 postów
Bardzo ciekawa propozycja;)
Poczta polska przesyła piwa w paczkach??
a tak na serio to bardzo miło z twojej strony. Jakie tam akumlatorki wchodzą?? (tzn na ile wolt??) a tak nawiasem jaki to ma zasięg??
a te ceweczki to gdzie można kupić?? Kurka szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma... . Kumpel z resztą prosił mnie żebym gdzieś poszukał...
a tak na serio to bardzo miło z twojej strony. Jakie tam akumlatorki wchodzą?? (tzn na ile wolt??) a tak nawiasem jaki to ma zasięg??
a te ceweczki to gdzie można kupić?? Kurka szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma... . Kumpel z resztą prosił mnie żebym gdzieś poszukał...
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
-
- moderator
Woltów razem było AFAIR 12. Akumulatorki to były takie pastylko niklowo-kadmowe polskiej produkcji o początku oznaczenia bodajże KBL. Ony wylały na sucho (po prostu zacząły z nich wychodzić takie sklejone, ale suche igiełki) i trzeba je było wyrzucić. Ponieważ to coś wylane było suche to nie tknęło elektroniki - wystarczyło wysypać. A zasięg - kilka kilometrów na wbudowanej antenie (coś z 1 metr), ponad 20 na dachowej. Moc wyjściowa zdaje się 200mWdsrecordss pisze:Bardzo ciekawa propozycja;)
Od paru lat chyba są już nie robione, produkował je Polfer. BYwają do kupienia na Wolumenie w Warszawie, w Bomisach i gdzieniegdzie wysyłkowo w internecie.W razie czego możesz ją zrobić sobie sam - ma ona (wg. katalogu) 700nH, uzwojenie wtórne o 5.5 razy mniejszej ilości zwojów i dobroć nie mniejszą od 60.dsrecordss pisze:a te ceweczki to gdzie można kupić?? Kurka szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma... . Kumpel z resztą prosił mnie żebym gdzieś poszukał...
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów