Nadajnik CB

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Nadajnik CB

Post autor: dsrecordss »

Witam!
Przepraszam ,że odbiegam od tematyki forum ale czy ktos ma jakies schematy tranzystorowych nadajników i odbiorników CB. Potrzebny mi jest do kontaktowania się pomiędzy dwoma kierowcami motorowerów w celu ustalen trasy;)

A bylbym zapomniał:
Gdzie można kupić cewki o oznaczeniach 514?? Znalazlem kilka nadajniczków i wszędzie są takie cewki....
pozdrawiam
ds
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Mam dwa (jednokanałowe) radiotelefony CB Echo4, tyle, że bez akumulatorków (pastylkowe NiCd) bo te się wylały. Jak ostatnio były włąćzane z 15 lat temu to były sprawne, teraz nie próbowałem. Oddam za piwo, interesuje?
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Bardzo ciekawa propozycja;)
Poczta polska przesyła piwa w paczkach??
a tak na serio to bardzo miło z twojej strony. Jakie tam akumlatorki wchodzą?? (tzn na ile wolt??) a tak nawiasem jaki to ma zasięg??

a te ceweczki to gdzie można kupić?? Kurka szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma... . Kumpel z resztą prosił mnie żebym gdzieś poszukał...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

dsrecordss pisze:Bardzo ciekawa propozycja;)
Poczta polska przesyła piwa w paczkach??
a tak na serio to bardzo miło z twojej strony. Jakie tam akumlatorki wchodzą?? (tzn na ile wolt??) a tak nawiasem jaki to ma zasięg??
Woltów razem było AFAIR 12. Akumulatorki to były takie pastylko niklowo-kadmowe polskiej produkcji o początku oznaczenia bodajże KBL. Ony wylały na sucho (po prostu zacząły z nich wychodzić takie sklejone, ale suche igiełki) i trzeba je było wyrzucić. Ponieważ to coś wylane było suche to nie tknęło elektroniki - wystarczyło wysypać. A zasięg - kilka kilometrów na wbudowanej antenie (coś z 1 metr), ponad 20 na dachowej. Moc wyjściowa zdaje się 200mW
dsrecordss pisze:a te ceweczki to gdzie można kupić?? Kurka szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma... . Kumpel z resztą prosił mnie żebym gdzieś poszukał...
Od paru lat chyba są już nie robione, produkował je Polfer. BYwają do kupienia na Wolumenie w Warszawie, w Bomisach i gdzieniegdzie wysyłkowo w internecie.W razie czego możesz ją zrobić sobie sam - ma ona (wg. katalogu) 700nH, uzwojenie wtórne o 5.5 razy mniejszej ilości zwojów i dobroć nie mniejszą od 60.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

to ja sie łapie na to;)
dogadamy sie na priv??
moj mail to d.s.records@wp.pl
masz gg??
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

powiedzcie mi jeszcze czy na to trzeba mieć pozwolenie??
szalony

Post autor: szalony »

CB = Citizen Band. Nie trzeba miec pozwolenia, tylko nadajnik musi miec homologacje.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

czyli poprostu moge sobie wpakowac antenę na dach bez żadnego problemu i przyjaciele z dluugą anteną na busiku nie wpadną do mnie do domciu i nie będą chcieli mi przywalić mandaciku?? Bo ja licencji krodko a tym bardziej dlugofalowca nie mam....
szalony

Post autor: szalony »

Obacz: cbradio.pl, w razie watpliwosci postukaj na forum pzk.org.pl (nie bywam tam, ale gdybym sie jednak pojawil, to nazywam sie SP9-10069-KR). 73's!