Prąd spoczynkowy wzmaczniacza m.cz. ze słuchawkami 4000om

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Prąd spoczynkowy wzmaczniacza m.cz. ze słuchawkami 4000om

Post autor: Atlantis »

Eksperymentuję właśnie ze stopniem wzmacniacza m.cz. w moim reakcyjniaku złożonym prowizorycznie na kilku kawałkach laminatu. ;)
Wstępnie polaryzowałem siatkę pierwszą lampy (2ż4) za pomocą bateryjki 1,5V, ale obecnie zastąpiłem ją rozwiązaniem ze spadkiem napięcia na rezystorze (w moim przypadku 470 omów) wpiętym między minus baterii anodowej a właściwą masę, gdzie masą dla siatki jest minus baterii. Dało mi to właśnie ładne -1,5V na siatce względem masy.
Na forum poradzono mi też, by na siatkę drugą podać pełne napięcie anodowe (w tej chwili jest rezystor 100k).

Moje główne pytanie dotyczy jednak prądu spoczynkowego. Bezpośrednio w obwód anodowy są wpięte słuchawki 4000 omów. Czy konieczne jest dobranie odpowiedniego prądu anodowego w stanie spoczynkowym dobierając napięcie na s1? Istnieje jakieś niebezpieczeństwo dla uzwojeń słuchawek?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Prąd spoczynkowy wzmaczniacza m.cz. ze słuchawkami 4000o

Post autor: tszczesn »

Atlantis pisze: Moje główne pytanie dotyczy jednak prądu spoczynkowego. Bezpośrednio w obwód anodowy są wpięte słuchawki 4000 omów. Czy konieczne jest dobranie odpowiedniego prądu anodowego w stanie spoczynkowym dobierając napięcie na s1? Istnieje jakieś niebezpieczeństwo dla uzwojeń słuchawek?
Takie słuchawki w latach 30-tych pracowały z prądem 1 do 20mA, w zależności od użytej lampy. Tak więc 2Ż4 raczej ich nie przeciążysz.