Wielu kolegów utyskuje na brak podstawek do lamp lub, że koszty ich nabycia są duże.
Wystarczy rozejrzeć się wokół siebie, bacznie patrzyć pod nogi ... no i ociupina wyobraźni.
Oto moja propozycja:
Od czego zacząć - najpierw trzeba zdjąć miarę:
... i poszukać odpowiedniego surowca:
Ale dla tej lampy nie mam pomysłu.
I na koniec propozycja zastosowania "patentu" przy budowie prostego radia w drewnianej szkatułce.
Podstawki do lamp DYI.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Podstawki do lamp DYI.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 16 sierpnia 2011, 00:59 przez gustaw353, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
Re: Podstawki do lamp DYI.
Niezły pomysł, w sumie już kiedyś ktoś na forum proponował takie wykorzystanie styków ze złączek komputerowych. Z drugiej strony nie wiem, czy gra jest warta świeczki - koszt zakupu jednej podstawki wraz z przesyłką to około 10zł, a jeśli ktoś buduje coś lampowego w pająku to musi nabyć laminat, wytrawiacz i do tego poświęcić czas na narysowanie, wytrawienie i powiercenie płytki. W przypadku tak łatwo dostępnych podstawek jak loktal taka zabawa jest raczej nieopłacalna.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
Twoje patenty gustaw353 zawsze są świetne, dziękuję że chcesz się nimi dzielić
Z wtyków ATX 20/24 pin to ja robię przy mojej zabawie z reakcyjnym odbiornikiem, tylko przy pająku to miej wygodne bo nie za mocno siedzą te kwadratowe rurki na okrągłej nóżce. Ale szukam dalej .....

Z wtyków ATX 20/24 pin to ja robię przy mojej zabawie z reakcyjnym odbiornikiem, tylko przy pająku to miej wygodne bo nie za mocno siedzą te kwadratowe rurki na okrągłej nóżce. Ale szukam dalej .....
-
- 1875...2499 postów
Ze 4 lata temu zastosowałem taki patent do zegara na Z566M. Podstawki do druku były mało popularne i dosyć duże.
W PCB zaprojektowałem odpowiednie otwory w które wlutowałem blaszki ze starych złącz bodajże COM.
Patent taki można zastosować do rzadkich typów podstawek - pod lampy oscyloskopowe, dekatrony itp.
W PCB zaprojektowałem odpowiednie otwory w które wlutowałem blaszki ze starych złącz bodajże COM.
Patent taki można zastosować do rzadkich typów podstawek - pod lampy oscyloskopowe, dekatrony itp.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
Gratuluję pomysłu,lecz podzielam to co napisał Thereminator.
Osobiście wybieram drogie podstawki porcelanowe gold,
mam chociaż gwarancję dobrego połączenia z lampą.
Pozdrawiam
krzem3
Osobiście wybieram drogie podstawki porcelanowe gold,
mam chociaż gwarancję dobrego połączenia z lampą.
Pozdrawiam
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Re: Podstawki do lamp - DYI.
Ja też wolę GOLD. Budując hi-tech zastosował bym oczywiście podstawki gold.
Moja propozycja jest skierowana do budowniczych prostych reakcyjniaków. W
ich pracach badawczych takie rozwiązania są ok. - na ogół buduje się coś z niczego.
W temacie o "odbiorniku reakcyjnym (który) działa albo i nie" prezentowałem technologie
pozwalające wykonać szybki ale poprawny technicznie montaż. Umożliwia ona także rozbudowę urządzenia.
Prezentowana DYI-podstawka jest dla takich rozwiązań. Pozwala również stworzyć niekonwencjonalną
konstrukcję - jak na załączonym obrazku.
Uzupełniając moje pierwsze wejście dodam:
-wyprowadzenia lampy, które mają być na masie nie muszą mieć frezowaną wysepkę - otwór na nogę a wokół masa,
-lutować elementy do pól - wyprowadzeń lamp należy przy włożonej "lampie ćwiczebnej" by piny nie przemieszczały się,
-polecam wykonać poprawny, precyzyjny szablon-wzorzec i poprzez niego wiercić właściwe otwory, w ten sposób osiągniemy powtarzalność
Moja propozycja jest skierowana do budowniczych prostych reakcyjniaków. W
ich pracach badawczych takie rozwiązania są ok. - na ogół buduje się coś z niczego.
W temacie o "odbiorniku reakcyjnym (który) działa albo i nie" prezentowałem technologie
pozwalające wykonać szybki ale poprawny technicznie montaż. Umożliwia ona także rozbudowę urządzenia.
Prezentowana DYI-podstawka jest dla takich rozwiązań. Pozwala również stworzyć niekonwencjonalną
konstrukcję - jak na załączonym obrazku.
Uzupełniając moje pierwsze wejście dodam:
-wyprowadzenia lampy, które mają być na masie nie muszą mieć frezowaną wysepkę - otwór na nogę a wokół masa,
-lutować elementy do pól - wyprowadzeń lamp należy przy włożonej "lampie ćwiczebnej" by piny nie przemieszczały się,
-polecam wykonać poprawny, precyzyjny szablon-wzorzec i poprzez niego wiercić właściwe otwory, w ten sposób osiągniemy powtarzalność