Postanowiłem wreszcie - i po długim czasie - nie odgrzewać kolejnego kotleta na EL34/EL84, ale zrobić coś nowego. Padło na lampy 6L6 w konfiguracji SE i z prostownikiem lampowym (nie wchodząc w rozważania nad sensem tego rozwiązania, bo o tym już było wiele razy). Po prostu ma być bez krzemu. Nigdy jeszcze nie zbudowałem takiego prostownika. Poza tym Kolega Jasiu obdarował mnie już jakiś czas temu nie tylko naszymi krajowymi odpowiednikami 6L6 w cudownym kształcie vintage, ale też lampami prostowniczymi w tym samym kształcie, więc nie mogę Go zawieść

Z kolei Kolega KaKa zrobił dla mnie TG z odczepami ultra-linearnymi o rezystancji 4k od strony lampy i czuję, że to ten moment, by wszystko pięknie pożenić.
Na razie liczę na sucho. I mocno mnie boli brak mojego Mikołajczyka, a chwila minie zanim wrócę na swoje śmieci. Zrzuciłem sobie przez stronę Jasia 4 noty katalogowe lampy 6L6, a tam nigdzie nie ma porządnego wykresu charakterystyk lampy. Nawet nie wiem jak jest maksymalna moc admisyjna tej lampy. Normalnie nic sobie sam nie wyliczę. Nie powiem - noty katalogowe zawierają kompletne przepisy, ale... jakoś nie potrafię sobie tego przeliczyć. Po prostu mi się nie zgadza dla obciążenia 4k na TG to co oni wszędzie jednym głosem piszą. A piszą tak (niech już będzie po angielsku, bym nie oberwał za złe tłumaczenie):
Plate Voltage: 375V
Screen Voltage: 250V
Grid Voltage (fixed bias): -17,5V
Static Plate Current: 57mA
Full Signal Plate Current: 67mA
Static Screen Current: 2,5mA
Full Signal Screen Current: 6mA
Load Resistance: 4000 ohm
To by było tak na ich modłę. Ale z tych punktów jakoś tak mi nie wychodzi punkt pracy akurat dla 4k. Może dlatego, że nie mam przy sobie literatury, ani porządnego wydruku charakterystyk... Dlatego zanim cokolwiek zacznę z tym projektem robić prosiłbym o przyjacielską konsultację w punkcie wyjścia. No i o skan z Mikołajczyka jeśli to możliwe, bo jakoś najlepiej do mnie Mikołajczyk przemawia.
Pozdrawiam!
Maciek.