Mullard Educational Service

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Mullard Educational Service

Post autor: gsmok »

Witam
Sąsiad dostarczył mi przed chwilą przesyłkę (tradycyjnie listonosz przychodzi z paczkami w godzinach pracy, gdy mnie nie ma i zostawia paczki u sąsiada). Zawiera ona coś bardzo interesującego.
Za ciężką kasę :cry: wylicytowałem na Allegro materiały firmy Mullard w postaci pięciu pudełek ze slajdami przeznaczonymi do celów edukacyjnych. Ich zawartość dotyczy oczywiście lamp.
Są to:
1. Thermionic Oscillators - parts 1 & 2 (27 skajdów)
2. Thermionic Oscillators - parts 3 & 4 (27 skajdów)
3. Amplification and Amplifiers - parts 1 & 2 (27 slajdów)
4. Amplification and Amplifiers - parts 3 & 4 (27 slajdów)
5. Amplification and Amplifiers - parts 5 & 6 (27 slajdów)
Do każdego pudełka ze slajdami dołączona jest mała książeczka z opisem (jutro postaram się wrzucić jakiś skan).
A teraz problem. Slajdy na oko wyglądają, że są w bardzo dobrym stanie. Chciałbym przenieść je do postaci elektronicznej (myślałem np. o prezentacji Power Point). Mam w skanerze przystawkę do skanowania slajdów ale wymaga ona wyjęcia ich z oprawek. Te oprawki są nierozbieralne i nie chcę ich naruszać. Czy ktoś ma pomysł jak obrobić te slajdy? Nie mam rzutnika i nie chcę w niego inwestować bo nie wiem czy np. fotografowanie obrazu z rzutnika będzie dobre. Czy ktoś coś takiego robił?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Mullard Educational Service

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Chciałbym przenieść je do postaci elektronicznej (myślałem np. o prezentacji Power Point).
Ja bardzo proszę w czymś normalnym - np. Impressie lub w PDFie. Nie mam MSO i nie zamierzam mieć.
gsmok pisze:Czy ktoś ma pomysł jak obrobić te slajdy? Nie mam rzutnika i nie chcę w niego inwestować bo nie wiem czy np. fotografowanie obrazu z rzutnika będzie dobre. Czy ktoś coś takiego robił?
Można oddać do specjalistycznego zakładu i tam to zrobią w bardzo dobrej jakości, fotografowanie ze ściany wyjdzie pod warunkiem robienia tego dobrym aparatem (bardzo wygodny jest cyfrowy, bo od razu widać efekt i możne ewentualnie poprawić), nie idiotkamerą. Naświetlać trzeba (oczywiście bez lampy :) kilka - kilkanaście sekund (zależy od jasności obrazu), przy jak największym obrazie na ścianie, aparat musi być ustawiony bardzo blisko projektora (aby błędy perspektywy były jak najmniejsze), fotografowany slajd powinien wypełniać cały kadr. Jak to jest grafika (czyli tyko kilka kolorów, ostre linie) to dodatkowo pomoże prosta komputerowa obróbka fotek.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzięki za wskazówki.
Slajdy (przynajmniej te, które obejrzałem pod światło) są trzykolorowe (na ciemnym tle jest kolor biały, żółty i czerwony). Ciekaw jestem ile kosztuje taka zabawa z 'cyfryzacją' slajdów u profesjonalisty. Obawiam się, że może być droższa od slajdów :cry:
O Power Poincie wspomniałem przykładowo. Tak czy inaczej nawet robiąc pokaz w tym programie trzeba mieć zrobione obrazki aby je wstawić. A jak już są obrazki to można je wykorzystać na różne sposoby i zrobić choćby PDFy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Do ogladania PowerPoint nie potrzeba miec calego MSO. Wystarczy sciagnac maly programik "PowerPoint Viewer".

Jest tu

http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=EN

Pozdrawiam
Aleksander Niemand

Post autor: pierwszy »

gsmok pisze:...Slajdy na oko wyglądają, że są w bardzo dobrym stanie. Chciałbym przenieść je do postaci elektronicznej ...
Mam w skanerze przystawkę do skanowania slajdów ale wymaga ona wyjęcia ich z oprawek. Te oprawki są nierozbieralne i nie chcę ich naruszać. Czy ktoś ma pomysł jak obrobić te slajdy? Nie mam rzutnika i nie chcę w niego inwestować bo nie wiem czy np. fotografowanie obrazu z rzutnika będzie dobre. Czy ktoś coś takiego robił?
Witam!
Mam dostep do skanera profesjonalnego, jest to tylko do slajdow. (Canon FS4000 jak dobrze pamietam)
Zadzwonilem do wlasciciela skanera zanim napisalem swoj post.
Mam kilka pytan:
-czy jest szybka w oprawkach?
-z jaka rozdzielczoscia skanowac slajdy? (w maksymalnej plik w nieskompresowanej wychodzi ok 50-60 MB! i trwa ok 10-15min/szt )
Ten skaner nie wymaga rozbiorki oprawek, ma magazynek na 3 slajdy.
Mysle ze rzutnik i aparat cyfrowy to nie do konca dobry pomysl.
Troche mnie przeraza ilosc (135szt!), ale jak sie zdecydujesz to juz bedzie moj problem.
gsmok pisze:... Ciekaw jestem ile kosztuje taka zabawa z 'cyfryzacją' slajdów u profesjonalisty. Obawiam się, że może być droższa od slajdów :cry: ...
Bedzie drozsza na pewno od slajdow.
Jezeli jestesz zainteresowany napisz na priva.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

VacuumVoodoo pisze:Do ogladania PowerPoint nie potrzeba miec calego MSO. Wystarczy sciagnac maly programik "PowerPoint Viewer".
Owszem, jak ktoś używa 'systemu' z M$. Ja mam coś co działa :)

BTW. Oczywiście (na ogół) prezentację z PP otworzę, ale jak jest możliwość poproszenia o dokument w otwartym formacie to proszę - świata to może nie naprawi, ale mam nadzieję, że choć ułamek promila społeczeństwa zauważy ten problem i będzie używac otwartych standardów.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MASCKA -> dziękuję za deklarację pomocy. Slajdy nie mają szkiełek. Oprawione są w nierozbieralną oprawkę prawdopodobnie z preszpanu lub bardzo twardej tektury. Na razie spróbuję sobie jakoś z sygnalizowanym problemem poradzić we własnym zakresie. Jeśli mi się uda udostępnię materiały w internecie, jeśli nie pozwolę sobie wrócić do tematu bezpośrednio na priva.
Przy okazji - oto skan pierwszej strony jednej z książeczek dołączonych do slajdów:
Obrazek
Slajdy kupiłem z paroma książkami, które zostały skreslone z ewidancji biblioteki Politechniki Wrocławskiej. Dlaczego Uczelnia Techniczna to zrobiła - nie wiem. Staram się to wyjaśnić (a może tylko skomentować) w tym wątku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=2041
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Grzegorzu, chyba będę musiał otworzyć szafę i sprawdzić czy nie mam rzutnika :D . Czy rzutnik by Ci pomógł?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak najbardziej. Będę mógł wówczas wypróbować patent ze zrobieniem zdjęć (mimo sugestii, że raczej hitu z tego nie będzie). Od wczoraj usiłuję zlokalizować taki rzutnik u siebie w robocie - ale ja na razie bez rezultatu :cry:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze:Jak najbardziej. Będę mógł wówczas wypróbować patent ze zrobieniem zdjęć (mimo sugestii, że raczej hitu z tego nie będzie). Od wczoraj usiłuję zlokalizować taki rzutnik u siebie w robocie - ale ja na razie bez rezultatu :cry:
Będzie - jak nie jest to 'pełny' obraz, ale tylko kilkukolorowa grafika (przeźroczyste - białe tło, na to czarne litery i kilka kolorów rysunków), bez przejść tonalnych i odcieni to dalsz obróbka tego będzie prosta - po sfotografowaniu otwierasz w GIMPie, przeprowadzasz redukcję kolorów do tylu ile jest na slajdzie. W sytuacji gdy redukcja da sporo błędów (poprzecierane linie, czy odwrotnie - złączone ze sobą, niepotrzebne plamy w miejscu gdzie ich nie powinno być - z powodu zakłócen na obrazie) obraz przed (i/lub po) potraktuj kilkoma filtrami - reduktorem szumów, wykrywaniem ciągłych obszarów, ew. medianowym, jak mało - popraw ręcznie. Zmień tryb obrazu z TrueColor na indeksowany (da to w efekcie znaczną redukcję rozmiatu pliku). Całość zapisz do formatu TGA z wewnętrzną kompresją lub PNG (format popularniejszy, ale plik będie kilkukrotnie większy). W żadnym przypadku nie zapisuj tego jako JPG - to jest format kompresyjny, który przy grafice (tylko kilka kolorów, ostre krawędzie) się słabo sprawdza. W każdym razie czterokolorowy (plus przeźroczystość) plik TGA o rozmiarze 4500x3000 pikseli u mnie zajmuje raptem 1.4MB.
Alek

Post autor: Alek »

Wietrzenie szafy i schodów "do nikąd" dało rezultaty. Znalazłem piękny radziecki rzutnik do przezroczy :D . Chwilę zajęło nim pojąłem geniusz radzieckiej myśli konstruktorskiej. A obsługa tego cacka jest po prostu banalna. Grzegorzu-nie ma rady-prędzej czy później i tak chyba się tu pokwapisz :wink:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wielkie dzięki. Nieomieszkam skorzystać z pomocy.
Pozdrawiam