Witam.
Czy to możliwe, aby nowe lampy NIXIE LC631 miały "ślady przegrzania" u góry?
Czy raczej wskazuje na to, że były używane?
Bardzo proszę o pomoc kolegów, by rozwiali moje wątpliwości.
Pytanie odnośnie LC631 (i ewentualnie innych NIXIE)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Pytanie odnośnie LC631 (i ewentualnie innych NIXIE)
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

-
- 100...124 posty
Re: Pytanie odnośnie LC631 (i ewentualnie innych NIXIE)
Cześć
Mógłbyś to uwiecznić? Niektóre nowe lampy mają rozpylone elektrody czy ekrany przez zbyt mocne grzanie podczas procesu technologicznego.
Maciej
Mógłbyś to uwiecznić? Niektóre nowe lampy mają rozpylone elektrody czy ekrany przez zbyt mocne grzanie podczas procesu technologicznego.
Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
-
- 250...374 postów
Właśnie sęk w tym, że na zdjęcie czekam.
Po prostu sprzedałem na aukcji komplet tych lamp i kupujący sugeruje, że lampy były używane
Zawsze mi się zdawało, że w miarę zużywania się lamp, powstaje ciemny nalot (czy raczej jak mi to sugeruje kupujący "ślady przegrzania") na całej powierzchni szkła od wewnątrz tzn. tam gdzie są widoczne cyfry a nie tylko w jednym miejscu (u góry)...
W pozostałych swoich egzemplarzach nie widzę żadnych takich śladów
Po prostu sprzedałem na aukcji komplet tych lamp i kupujący sugeruje, że lampy były używane

Zawsze mi się zdawało, że w miarę zużywania się lamp, powstaje ciemny nalot (czy raczej jak mi to sugeruje kupujący "ślady przegrzania") na całej powierzchni szkła od wewnątrz tzn. tam gdzie są widoczne cyfry a nie tylko w jednym miejscu (u góry)...
W pozostałych swoich egzemplarzach nie widzę żadnych takich śladów

Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

-
- 1250...1874 posty
Ja miałem trochę nowych lamp Nixie "R200" (nie wiem, co to za producent), niektóre u góry pod cyckiem miały przyciemnione szkło, taki ciemny "talerzyk", a były na 100% nieużywane - są to lampy do lutowania w druk więc wszelkie ślady używania widać z daleka.
Niemniej polskich Nixie trochę mi się przez ręce przewinęło, ale żadnych przyciemnień, zarówno na nowych jak i używanych, nie widziałem.
Niemniej polskich Nixie trochę mi się przez ręce przewinęło, ale żadnych przyciemnień, zarówno na nowych jak i używanych, nie widziałem.