Radio Romance - renowacja

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio Romance - renowacja

Post autor: Wojtek »

Po odnowienio radia Koncert chcę się zabrać za radio Romance firmy Tesla.
Skrzynka wygląda nieźle. Jako że stolarz ze mnie marny to mam pytanie czy na tej skrzynce jest też fornir położony? Bo jak widać są tam zaokrąglenia i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jak fornir byłby nakładany :) . Czy to jest lakier czy politura? Jeśli zdejmę starą powłokę to co się stanie z tymi przejściami z brązu na czerń? Powierzchnia jest w takim stanie że powinna się nadawać do politurowania - żadnych spękań i wyczuwalnych nierówności czy ubytków.
Czy można gdzieś kupić podobny materiał na przód radia bo ten co jest to ma dziurę. Deska przednia jest wgnieciona ale myślę że to się da naprawić.
Radio w środku wygląda na kompletne, chociaż jak widać na zdjęciu 4 ktoś coś grzebał przy kablu sieciowym. Lampy pewnie do wymiany będą AZ11 ma zupełnie luźny cokół.
Niestety szybka ze skalą jak widać jest z prawej strony rozbita i nie mam brakującego fragmentu bo wtedy próbowałbym skleić - może ma ktoś na zbyciu taką skalę?
Czy ktoś z kolegów miał takie radio w swoich rękach? Będę wdzięczny za wszelką pomoc i uwagi dotyczące przywrócenia do życia i ładnego wyglądu tego radyjka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Radio Romance - renowacja

Post autor: tradytor »

Bardzo ładna skrzynka, po właściwym odnowieniu będzie przyciągać oko. Jest fornirowana na większości powierzchni. Po zdjęciu starego lakieru niestety zniknie cieniowanie i będziesz musiał je bejcą odtworzyć. Jak najbardziej wykonalne, choć jest z tym trochę zabawy. To nawet ma ten plus, że w tych miejscach możesz w razie potrzeby śmiało szpachlować, bo ciemna bejca to zamaskuje. Oczywiście musisz dobrać kolor i szpachlówki i bejcy.
Z materiałem ogólnie kiepsko, identycznego nie dostaniesz, ale w miarę podobny owszem, jeśli poszukasz po sklepach. Możesz również kupić jakąś osieroconą obudowę zupełnie innego radia i z niej przeszczepiać.
Luźny cokół AZ 11 nie oznacza, że lampa jest niesprawna. Jeśli działa, to zwyczajnie cokół umocujesz klejem, lub silikonem.
Z szybą skali pewien problem. Niby prosta sprawa, bo jednokolorowa i możnaby zrobić wydruk na folii w jakiejś drukarni wielkoformatowej i nakleić na nową szybę, ale kłopot w tym, że wiele z tych drukarni nie ma maszyn, które nakładają biały kolor. Trzeba szukać i pytać, na pewno w końcu znajdziesz. Samo naklejanie folii (wydruk w lustrzanym odbiciu i naklejanie od wewnętrznej strony szyby) to też trochę zabawy żeby pęcherzyki powietrza nie zostały. Jest jeszcze droższa opcja w postaci sito lub tampodruku. Efekt jak fabryczny - w ten sposób mam zrobioną szybę do Sterna 5E61C (za co jestem wdzięczny forumowemu koledze Jasiowi). Ale - powtarzam - wychodzi to drogo w jednostkowych ilościach (teraz może nawet 150 - 200?), więc jeśli ma się żonę drażliwą na puncie tego hobby, to...
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: tradytor - Dzięki za podpowiedzi, jak skończę Z Koncertem to zabiorę się za to radyjko bo powinno ładnie wyglądać, póki co zbieram właśnie informację co i jak zrobić.
Wojtek
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Tu masz słowacką stronę:
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0000065
rejestracja darmowa 8)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki - znam już - pościągałem sobie serwisówkę i schemat
Wojtek
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
A może spróbujesz lekko przetrzeć gąbką ścierną całą powierzchnię skrzynki i następnie tamponem z bawełnianej szmatki pociągnąć lakierobejcą. Skrzynka wydaje mi się jest w zupełnie niezłym stanie i wypróbować nie zaszkodzi przed zdejmowaniem lakieru. Tym sposobem udało mi się odnowić dwa radia. Warunkiem podstawowym jest dobry stan aktualnej powierzchni, a olbrzymią zaletą ominięcie cieniowania , które nie jest bardzo proste.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Jest to jakiś pomysł bo powierzchnia jest nie popękana i bez ubytków, jedynie są odpryski lakieru i rysy.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Jednak zdecydowałem się ściągnąć stary lakier. Na zdjęciach stan po ściągnięciu lakieru i pierwszy krok cieniowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Ja bym jeszcze popracował nad usunięciem resztek starej bejcy, bo gdzieniegdzie zostały plamy. Dobrze i szybko działa wata stalowa nasączona acetonem. No i na razie cieniowania nie widzę, ale rozumiem, że właśnie teraz chcesz zrobić to płynne przejście. Nie wiem jaką bejcę nakładasz, ale z rozpuszczalnikową będzie mały problem, bo każda próba nałożenia nowej warstwy na istniejącą powoduje jej rozpuszczenie. Każdy ma swój sposób wypraktykowany.