Rura geigera - dziwna zmiana odczytów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Rura geigera - dziwna zmiana odczytów
Czy w czujniku zbudowanym na bazie rury geigera (tu konkretnie SBM-20) można wyjaśnić ciągły, powolny wzrost ilości zliczeń jakimś procesem stopniowego uszkadzania się/starzenia się rury ? Czujnik pracował ostatnie kilka dni non stop po czym od ok. 2 dni obserwuję wzrost liczby zliczeń - poziom neutralny był wcześniej w okolicach 24/min obecnie przekracza już 48, przy czym jest to średnia liczona z bardzo długiego okresu czasu (ok. 12 godzin). Napięcie zasilania się w tym czasie nie zmieniło.
-
- 500...624 posty
Re: Rura geigera - dziwna zmiana odczytów
A czy monitorujesz cały czas tez napięcie ? W zasadzie nie jest możliwe występowanie zjawiska o którym piszesz. Jeśli jesteś z napięciem gdzieś w okolicach górnego końca plateu to może nasyca się licznik. Czy stosujesz komparator czy bezpośrednio liczysz to co wpada ? Może jakieś śmieci zliczasz ? Spotkałem się ze zjawiskiem liczenia zakłóceń przetwornicy.
-
- 1250...1874 posty
Re: Rura geigera - dziwna zmiana odczytów
Wszystko wskazuje na to, że powodem był przewód łączący samą rurę z czujnikiem (nie mam oryginalnego gniazda) lub prowizoryczne podłączenie. Wczoraj podłączyłem rurę nowym przewodem, znalazłem też jakieś mosiężne sprężynki zaciskowe których użyłem jako zacisków do rury. Odczyty od razu wróciły do normy, w momencie kiedy zdecydowałem się rozłączać sięgały już powyżej 70/minutę, co ciekawe wskazania cały czas płynnie rosły.
Schemat całego sprzętu jest tutaj (uwaga - mocno nielampowy) http://radioactiveathome.org/images/Diagram1_1.png
Schemat całego sprzętu jest tutaj (uwaga - mocno nielampowy) http://radioactiveathome.org/images/Diagram1_1.png