Phlips 4-38U...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Phlips 4-38U...

Post autor: tszczesn »

...dziś udało mi się kupić na Kole. Radio jest kompletne, wygląda na niegrzebane i w niezłym stanie - praktycznie nie ma rdzy, w 100% kompletne, oryginalny jest kabel sieciowy, wszystkie lampy (za wyjątkiem CL4), a nawet żaróweczka podświetlająca skalę! O dziwo wszystkie lampy mają bardzo dobrą emisję (jak nowe). Po wymienie kondensaotrów elektrolitycznych (oryginały są w trakcie wylewania) radio zagrało, bez żadnych operacji, nawet jest nieźle zestrojone :) A to wszystko tylko za jedyne 3 setki złocziszy :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

No ładne radyjko - nie powiem a i cena niczego - gratuluję.
A swoją drogą - nie widziałeś gdzieś tam podstawek bocznostykowych????

Pozdroofki
IdeL
OTLamp

Re: Phlips 4-38U...

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:.... Po wymienie kondensaotrów elektrolitycznych (oryginały są w trakcie wylewania)
Gratuluję nowego nabytku. A tych "elektrolitów" nie dało się zaformować? Z mojego skromnego doświadczenia muszę powiedzieć, że kondensatory elektrolityczne typu mokrego produkcji Philipsa są dosć wdzięczne w tym zabiegu. Ostatnio (prawie rok temu :D ) formowałem też "elektrolity" od E.Allegro. Wyszły bardzo ładnie, prąd upływu przy 350V ok 1mA, może nawet nieco mniej. Wsadziłem je do E.Majestic, ale musze powiedzieć, że troche się jednak obawiałem. Na pierwszym panuje napięcie 380V. Małe przebicie i po lampie prostowniczej. Mierzyłem je jednak ok. 2 tygodnie temu i wszystko wygląda ok.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

IdeL pisze:No ładne radyjko - nie powiem a i cena niczego - gratuluję.
A swoją drogą - nie widziałeś gdzieś tam podstawek bocznostykowych????
Zapewne były, bo niketórzy mają różne fragmenty wyrwane z radyj, w tym podstawki. Zapewne nie co tydzień się trafią, ale dość szybko da się kupić.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Phlips 4-38U...

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:.... Po wymienie kondensaotrów elektrolitycznych (oryginały są w trakcie wylewania)
Gratuluję nowego nabytku. A tych "elektrolitów" nie dało się zaformować? Z mojego skromnego doświadczenia muszę powiedzieć, że kondensatory elektrolityczne typu mokrego produkcji Philipsa są dosć wdzięczne w tym zabiegu.
NIe sądzę - one są przeżarte w niektórych miejscach (na wylot nawet) i elektrolit sobie wycieka. Same kondensaotry oczywiście zostaną, tylko wywiercę w nich otwóri i spuszczę elektrolit do końca, bo tak zniszczy mi chassis. Problem tylko jest w tym, że tu one są na widoku i zastępczych kondensatorów, choć małe są, nie ma gdzie ukryć. Z kolei jak oryginały rozetnę żeby nowe do środka wstawić to ślad widoczny będzie...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Fajne radio.
A ta lampa w dolnym fragmencie na trzecim zdjęciu pochylona pod kątem 45 stopni to rozwiązanie fabryczne czy też coś się poluzowało :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze:Fajne radio.
A ta lampa w dolnym fragmencie na trzecim zdjęciu pochylona pod kątem 45 stopni to rozwiązanie fabryczne czy też coś się poluzowało :wink:
Fabryczne :) Inaczej nie byłoby jak jej wyjąć be zrozbiórki całego chassis zasilacza :)