Identyfikacja lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Identyfikacja lamp
Witam !
Dostałem kilkanaście lamp z których nie udało mi się zidentyfikować 2. Zdjęcia lamp w załączeniu. Proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za lampy. W międzyczasie dolutowałem do opiłowanych końcówek siatkowych cienką srebrzankę , tak że lampy są przygotowane do nałożenia czapek. A propos czapek ; w jednej z posiadanych H 4128 D Valvo= RENS 1284 czapka z nakrętką się kręci - czy Ktoś próbował demontować bez uszkodzenia czapkę z nakrętką i zamontować ją ponownie z użyciem kleju ?
Pozdrawiam ed_net
Dostałem kilkanaście lamp z których nie udało mi się zidentyfikować 2. Zdjęcia lamp w załączeniu. Proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za lampy. W międzyczasie dolutowałem do opiłowanych końcówek siatkowych cienką srebrzankę , tak że lampy są przygotowane do nałożenia czapek. A propos czapek ; w jednej z posiadanych H 4128 D Valvo= RENS 1284 czapka z nakrętką się kręci - czy Ktoś próbował demontować bez uszkodzenia czapkę z nakrętką i zamontować ją ponownie z użyciem kleju ?
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Identyfikacja lamp
Kołkowa to najprawdopodobniej odpowiednik RENS1204 lub RENS1214 Telefunkena, oktalowa wygląda na 6Q7G.
-
- moderator
Valvo lub Philips, żadna inna chyba firma nie stosowała brązowych cokołów.OTLamp pisze:Kołkowa to najprawdopodobniej odpowiednik RENS1204 lub RENS1214 Telefunkena
A tu też czasem było różnie, spójrz na załącznik, fajna co? Ewidentnie E446 Philipsa, oryginalnie bez metalizacji 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Może to związane z wojną i przejmowaniem fabryk ze zdobywanych krajów?OTLamp pisze:A tu też czasem było różnie, spójrz na załącznik, fajna co? Ewidentnie E446 Philipsa, oryginalnie bez metalizacji
Raczej nie, ta lampa jest ewidentnie sprzed 1937 r. Podobne przypadki zachodzą również u Tungsrama (niektóre PP4101 to ewidentnie E443H Philipsa). Ta zbieżność wyglądu niektórych lamp Philipsa, Tungsrama i Telefunkena frapowała mnie od dawna. Odpowiedź znalazłem jakiś czas temu przypadkiemm, szukajac informacji o historii lamp stalowych:
http://www.radiomuseum.org/forum/stahlr ... eil_1.html
http://www.radiomuseum.org/forum/stahlr ... eil_2.html
Wygląda na to, że najpierw Philips dogadał się z Telefunkenem w sprawie wymiany patentów, technologii i opanowania rynku europejskiego. Ponieważ mimo tego Tungsram i tak zaczął się wybijać stanowiąc niezłą konkurencję, zaprosili go do współpracy (z tego co pamiętam, na gorszych warunkach). I w zasadzie się udało, te trzy firmy wraz ze swoimi firmami zależymi miały praktycznie monopol na produkcję lamp w całej Europie. Dlatego niektóre lampy Philipsa były stemplowane Telefunkenem lub Tungsramem. Ciekawostką są będące w planach lampy serii 10 (po części stalowe), np. AZ12 miała być pierwotnie pośrednio żarzoną wersją lampy AZ1.
Wygląda na to, że najpierw Philips dogadał się z Telefunkenem w sprawie wymiany patentów, technologii i opanowania rynku europejskiego. Ponieważ mimo tego Tungsram i tak zaczął się wybijać stanowiąc niezłą konkurencję, zaprosili go do współpracy (z tego co pamiętam, na gorszych warunkach). I w zasadzie się udało, te trzy firmy wraz ze swoimi firmami zależymi miały praktycznie monopol na produkcję lamp w całej Europie. Dlatego niektóre lampy Philipsa były stemplowane Telefunkenem lub Tungsramem. Ciekawostką są będące w planach lampy serii 10 (po części stalowe), np. AZ12 miała być pierwotnie pośrednio żarzoną wersją lampy AZ1.
-
- 625...1249 postów
Witam !
Po zdjęciu plastra którym była owinieta prawdopodobna RENS 1204 lub RENS 1214 okazało się że jest wyprowadzony drucik tak jak do metalizacji -od katody . Nie wiem po co w takim razie to wyprowadzenie jeżeli lampa nie miała metalizacji . Sprawdziłem też omomierzem i zasilaczem prądu stałego prąd siatki - lampa wygląda na zupełnie przyzwoitą. Uporałem się też z kapką - czapką , znalazłem gdzieś starą z odzysku i wyprowadzenie w postaci śrubki M3 ma nawiercony otworek na wylot -tak że problem zamontowania nowej czapki przestał istnieć . Tyle tylko że mam ją czarnego koloru.
Pozdrawiam ed_net.
Po zdjęciu plastra którym była owinieta prawdopodobna RENS 1204 lub RENS 1214 okazało się że jest wyprowadzony drucik tak jak do metalizacji -od katody . Nie wiem po co w takim razie to wyprowadzenie jeżeli lampa nie miała metalizacji . Sprawdziłem też omomierzem i zasilaczem prądu stałego prąd siatki - lampa wygląda na zupełnie przyzwoitą. Uporałem się też z kapką - czapką , znalazłem gdzieś starą z odzysku i wyprowadzenie w postaci śrubki M3 ma nawiercony otworek na wylot -tak że problem zamontowania nowej czapki przestał istnieć . Tyle tylko że mam ją czarnego koloru.
Pozdrawiam ed_net.
-
- moderator
Dzięki, ale niestety w tym języku nie szprechamOTLamp pisze:Raczej nie, ta lampa jest ewidentnie sprzed 1937 r. Podobne przypadki zachodzą również u Tungsrama (niektóre PP4101 to ewidentnie E443H Philipsa). Ta zbieżność wyglądu niektórych lamp Philipsa, Tungsrama i Telefunkena frapowała mnie od dawna. Odpowiedź znalazłem jakiś czas temu przypadkiemm, szukajac informacji o historii lamp stalowych:

No cóż, różne zakulisowe umowy to jak widać nie dzisiejszy wynalazekOTLamp pisze:Wygląda na to, że najpierw Philips dogadał się z Telefunkenem w sprawie wymiany patentów, technologii i opanowania rynku europejskiego. Ponieważ mimo tego Tungsram i tak zaczął się wybijać stanowiąc niezłą konkurencję, zaprosili go do współpracy (z tego co pamiętam, na gorszych warunkach). I w zasadzie się udało, te trzy firmy wraz ze swoimi firmami zależymi miały praktycznie monopol na produkcję lamp w całej Europie. Dlatego niektóre lampy Philipsa były stemplowane Telefunkenem lub Tungsramem. Ciekawostką są będące w planach lampy serii 10 (po części stalowe), np. AZ12 miała być pierwotnie pośrednio żarzoną wersją lampy AZ1.

Zapewne kiedyś ją miała, czasami metalizacja odchodzi całymi płatami, niektóre (np. stare, szare Telefunkena) jakby pęcznieją i w niektórych egzemplarzach dają się zdjąć niemalże w całości.ed_net pisze: Po zdjęciu plastra którym była owinieta prawdopodobna RENS 1204 lub RENS 1214 okazało się że jest wyprowadzony drucik tak jak do metalizacji -od katody . Nie wiem po co w takim razie to wyprowadzenie jeżeli lampa nie miała metalizacji .
-
- 625...1249 postów
Dzięki za informacje, teraz tylko wystarczy dokupić radia do tych lamp !
Pozdrawiam ed_net
Pozdrawiam ed_net
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Skopiowałem sobie jeden Bajtrag(Przyczynek) z linku do R/M.
Sążnisty i dokładny do bólu,jak to niemieckie Bajtragi.
Jak się tylko pozbieram od przyziemnej egzystencjalnej działalności i zdrowie dopisze,to się wezmę za tłumaczenia tego Przyczynku o lampach "których nie było":-)dla Szerszego Gremium Forum naszego.
Skopiowałem sobie jeden Bajtrag(Przyczynek) z linku do R/M.
Sążnisty i dokładny do bólu,jak to niemieckie Bajtragi.
Jak się tylko pozbieram od przyziemnej egzystencjalnej działalności i zdrowie dopisze,to się wezmę za tłumaczenia tego Przyczynku o lampach "których nie było":-)dla Szerszego Gremium Forum naszego.