Pytanie o zakłady RFT

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

Pytanie o zakłady RFT

Post autor: s-waldek »

Witam. Pytanie może naiwne dla osób znających temat.
Czy firma-zakłady RFT powstały w byłym NRD, czy istniały wcześniej?
Moje pytanie zrodziło się z chęci ustalenia daty produkcji odbiornika radiowego-mojego nowego nabytku (za dobrą "flaszkę").
Jest to odb. RFT -STASFURT i nazywa się ROCHLITZ. Jest to supercheterodyna na lampach:
ECH11,EBF11,EF11,EL11, wskaźnik EM11 i prostownicza AZ11. Napisy na lampach sugerują datę na 1950r.
Niestety nie mam na razie żadnego zdięcia, a radyjko jest całkiem fajne.
Tymczasem wolę wydawać okazyjnie na stare radia, bo te będą drożeć, a fotoaparaty cyfrowe tanieją. :wink:
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S.
Wspomniane radio b. przypomina konstrukcją mojego SCHAUB-a z 1939r. prezentowanego z fotkami na forum.
Ostatnio zmieniony ndz, 20 marca 2005, 16:58 przez s-waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Pytanie o zakłady RFT

Post autor: jdubowski »

s-waldek pisze:Czy firma-zakłady RFT powstały w byłym NRD, czy istniały wcześniej?
Marka RFT jest NRDowska. Co do zakładów to część z nich istniała przed 1945r. i produkowała pod innymi markami.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

RFT- Rundfubk- und Fernsehenstechnik- to po prostu NRDowski odpowiednik naszej Unitry czy czechosłowackiej Tesli.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Pytanie o zakłady RFT

Post autor: tszczesn »

jdubowski pisze:
s-waldek pisze:Czy firma-zakłady RFT powstały w byłym NRD, czy istniały wcześniej?
Marka RFT jest NRDowska. Co do zakładów to część z nich istniała przed 1945r. i produkowała pod innymi markami.
A konkretnie należała do różnich firm, po wojnie zakłady zostały przejęte przez państwo i zjednoczone pod jedną nazwą. Jednak pierwsze modele przypominały pierwotne wyroby z okresu samodzielności zakładów (nic dziwnego, w końcu zakłady zostały przezjęte wraz z arkiem maszynowym, pracownikami, planami rozwoju itp) - w szczególności widać to w przypadku Graetza.