Mój kolega wspomniał coś ostatnio o wzmacniaczu słuchawkowym na lampach. I niby nic, ale jednak z ciekawości przejrzałem kilka schematów. Praktycznie we wszystkich słuchawki sprzęgnięto kondensatorem o znacznej pojemności, co niespecjalnie mi się podoba...
Pomyślałem więc nad rozwiązaniem powszechnie stosowanym we wzmacniaczach tranzystorowych z zasilaniem symetrycznym.
Pomysł wydaje się być niezły ale... zatrzymałem się z hukiem na pożenieniu takiego układu (schemat poglądowy poniżej) ze wzmacniaczem różnicowym, który "trzymałby za pysk" 0V na wyjściu.
Nie da się przecież podać -154V na anodę i 0V na siatkę...
Jasne, dwa wysokonapięciowe tranzystory PNP i wszystko się da, ale cały ubaw polega na tym, żeby uniknąć zastosowania tranzystorów. No może poza układem zabezpieczającym przed niespodziankami na wyjściu.
Czy koledzy mają może jakiś pomysły, czy po prostu "niedasie" i dlatego takie rozwiązanie układowe nie jest stosowane?
Wzmacniacz słuchawkowy - koncepcja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Wzmacniacz słuchawkowy - koncepcja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
Re: Wzmacniacz słuchawkowy - koncepcja
Czołem.
Dać to się da, ale nie ma sensu. Kondensator przecież niczemu nie przeszkadza, a przy jego braku jeżeli coś ci się rozjedzie w układzie, to zdemoluje słuchawki.
Jeżeli jesteś bardzo zdeterminowany, to masz wiele możliwości: układ z wyjściem różnicowym, przesuwanie poziomu napięcia stabilitronami, dzielnikami albo na inne sposoby - wzmacniacze prądu stałego (a o taki tu chodzi) wchodziły w skład różnorakich urządzeń pomiarowych, laboratoryjnych, komputerów analogowych - w takiej literaturze możesz je znaleźć. Robiono przecież nawet lampowe wzmacniacze operacyjne.
Pozdrawiam,
Jasiu
Dać to się da, ale nie ma sensu. Kondensator przecież niczemu nie przeszkadza, a przy jego braku jeżeli coś ci się rozjedzie w układzie, to zdemoluje słuchawki.
Jeżeli jesteś bardzo zdeterminowany, to masz wiele możliwości: układ z wyjściem różnicowym, przesuwanie poziomu napięcia stabilitronami, dzielnikami albo na inne sposoby - wzmacniacze prądu stałego (a o taki tu chodzi) wchodziły w skład różnorakich urządzeń pomiarowych, laboratoryjnych, komputerów analogowych - w takiej literaturze możesz je znaleźć. Robiono przecież nawet lampowe wzmacniacze operacyjne.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 625...1249 postów
Nie jestem aż tak bardzo zdeterminowany i dam sobie raczej spokój z tym wynalazkiem...
Elektrolit na wyjściu powoduje u mnie pewien dyskomfort psychiczny.
Co innego podać 20V na głośnik dużej mocy, a co innego ponad 100V na słuchawkę...
Choć fakt, i w tym przypadku można dodać prosty, tranzystorowy układ z przekaźnikiem odłączający słuchawki w kryzysowej sytuacji.
Myślałem też nad tym układem viewtopic.php?f=8&t=2783
Jakie popularne-śmieciowe lampy mogłyby pracować w stopniu "mocy"? ECC82 połączone równolegle? Z góry zaznaczam, że nie mam szuflady pełnej radzieckich triod średniej mocy ani "audiofylskich" lamp o miękkim dole i klarownej średnicy.
Elektrolit na wyjściu powoduje u mnie pewien dyskomfort psychiczny.

Choć fakt, i w tym przypadku można dodać prosty, tranzystorowy układ z przekaźnikiem odłączający słuchawki w kryzysowej sytuacji.
Myślałem też nad tym układem viewtopic.php?f=8&t=2783
Jakie popularne-śmieciowe lampy mogłyby pracować w stopniu "mocy"? ECC82 połączone równolegle? Z góry zaznaczam, że nie mam szuflady pełnej radzieckich triod średniej mocy ani "audiofylskich" lamp o miękkim dole i klarownej średnicy.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
Wisława S.
Wisława S.
Np. PCL82, PCL84, PCL85, PFL200zjawisko pisze: Jakie popularne-śmieciowe lampy mogłyby pracować w stopniu "mocy"? ECC82 połączone równolegle?