Czy robimy FAQ?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Czy uważasz inicjatywę FAQ za sensowną

Czas głosowania minął czw, 16 czerwca 2011, 17:29

A po co nam FAQ?
0
Brak głosów
I tak to co napiszecie będzie stekiem bzdur.
0
Brak głosów
Dobrze by było, ale nie dacie rady.
2
6%
Piszcie, jeżeli macie ochotę.
11
34%
Piszemy, pomogę (w wątku umieszczam informację w jakiej dziedzinie).
19
59%

Liczba głosów: 32

Jasiu

Czy robimy FAQ?

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Proponuję zmontować zespół i rozpocząć pisanie FAQ.
Na razie pomoc zadeklarowali:
* Kacper (KaKa) - transformatory.
* Tomek (tszcześn) - radioodbiorniki.
* OTLamp - radioodbiorniki, projektowanie układów m.cz.
* Wojtek bezpieczeństwo, normy, software do projektowania.
* SQL - ogólna pomoc w formatkach html, TeX (wzory?)
* AndrzejJ - domowy wyrób PCB, konstrukcja urządzeń.
* Fugasi - tłumaczenia, wyszukiwania.
* MaMut - β-tester :-)
* Boski Miszcz - w.cz., różne tematy ogólne.
* TooL46_2 - LaTeX, tłumaczenia.
* Wicker - obliczenia
* Romekd - różności
* Marcin K - telewizory

Proponuję przyjąć licencję Creative Commons:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl
Zezwala na nieograniczone tworzenie prac pochodnych, co eliminuje możliwość, że ktoś się obrazi i zabierze zwoje zabawki. Do rozważenia czy zezwalamy na wykorzystanie komercyjne (ja raczej nie widzę przeszkód).

Pozdrawiam,
Jasiu
Ostatnio zmieniony ndz, 12 czerwca 2011, 13:59 przez Jasiu, łącznie zmieniany 9 razy.
Alek

Re: Czy robimy FAQ?

Post autor: Alek »

Ideę popieram, ale czas mi raczej nie pozwoli czynnie się włączyć :(
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Chyba coś tam mógłbym też napisać w wolnych chwilach nt. radio retro, projektowania stopni mocy m.cz., postępowania z zabytkowymi częściami radiowymi :roll:
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Mogę pomóc, na ile będę potrafił w takich tematach jak:
- bezpieczeństwo
- normy
- zagadnienia związane ze znakowanie CE
- oprogramowanie wspomagające prace konstruktora
Wojtek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Jasiu pisze: Do rozważenia czy zezwalamy na wykorzystanie komercyjne (ja raczej nie widzę przeszkód).
O ile widzę, to na stronie którą podrzuciłeś stoi jak byk:

Wolno:

* kopiować, rozpowszechniać, odtwarzać i wykonywać utwór
* tworzyć utwory zależne
* użytkować utwór w sposób komercyjny

Zatem problem sam się rozwiązał. Myślę, że z jednego czy dwóch tekstów nikt nie stworzy od zaraz potęgi transformatorwej.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Jasiu

KaKa pisze: * użytkować utwór w sposób komercyjny
Jest też wersja niekomercyjna. Myślę jednak, że nie warto sobie zawracać głowy - na przykład rodzi to problemy określenia miejsca, w którym tak naprawdę zaczyna się wykorzystanie komercyjne.
Jasiu
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Ja mogę pomóc, mogę napisać coś o:
-Projektowaniu w EAGLE.
-Bascomie.
-Wykonywaniu PCB "w domu".
-Ogólnie o budowie urządzeń.
Pozdrawiam.
Ps. Fajna inicjatywa ;)
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

W sprawie licencji rodzi się jeden problem - remastering pod GNU Free Documentation License (czyli wydanie książki, zbiorczego pdf-a, i ochrona tegoż w całości).
W sprawie wykorzystania komercyjnego - zakazywanie lub określanie na co zezwolono a na co nie jest problematyczne w pewnych kwestiach. Do ochrony własności intelektualnej przed matactwami dużo lepiej przydają się licencje silnie copyleft. Problem z silnym copyleft jest taki że nie do końca się ze sobą nawzajem zgadzają.
Opcje:
Łagodna - CC-BY lub Artystyczna.
Średnia - Podwójne licencjonowanie CC-BY-SA i GNU FDL.
Restrykcyjna - Podwójne licencjonowanie CC-BY-NC-SA i GNU FDL.

Pozdrawiam :D

PS Dodaję już pewien okruszek ... mocno niekompletne ale wyjaśni o co mi chodzi z LaTeX-em. Oczywiście same wzory do wklejania również zrobię ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Panowie ja bym nie przesadzał znowu z tym licencjonowaniem. Robimy FAQ dla siebie i kolegów którzy dołączą kiedyś, tak aby sobie ułatwić życie. Przecież nie będziemy tam umieszczać opisu naszych niezwykłych wynalazków tylko chcemy uporządkować to co już jest na forum, coś dołożymy nowego, wrzucimy linki do podobnych tematów itp. - tak aby mozna było to w jednym miejscu szybko zobaczyć i aby zapobiec mnozeniu się kolejnych powtarzajacych się wątków. Tak ja to rozumiem. Jeżeli ktoś chce coś nowatorskiego opisać i dołożyc to sam musi rozważyć czy tego chce, bo sprawdzenie tego czy ktoś wykorzystuje podane informacje do celów komercyjnych jest w zasadzie niemozliwe i niby kto miałby sie tym zajmować?
Wojtek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

Pospolite ruszenie ruszyło . Pomysł FAQ na piątkę z plusem . To forum jest jednym z lepszych w Europie i zasługuje na to.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Jasiu

Wojtek pisze:Jeżeli ktoś chce coś nowatorskiego opisać i dołożyc to sam musi rozważyć czy tego chce, bo sprawdzenie tego czy ktoś wykorzystuje podane informacje do celów komercyjnych jest w zasadzie niemozliwe i niby kto miałby sie tym zajmować?
Chodzi przede wszystkim o coś zupełnie innego - by nikt nie powiedział, że się rozmyślił, a to je jego teraz wykasujmy ;-)
Jasiu
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Ano tak, jakoś cały czas zapominam o tym :roll: ale chyba nie ma co demonizować aż tak sprawy. Po prostu zrobmy to i tyle.
Ostatnio zmieniony czw, 9 czerwca 2011, 20:01 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Wojtek pisze:Panowie ja bym nie przesadzał znowu z tym licencjonowaniem. Robimy FAQ dla siebie i kolegów którzy dołączą kiedyś, tak aby sobie ułatwić życie. Przecież nie będziemy tam umieszczać opisu naszych niezwykłych wynalazków tylko chcemy uporządkować to co już jest na forum, coś dołożymy nowego, wrzucimy linki do podobnych tematów itp. - tak aby mozna było to w jednym miejscu szybko zobaczyć i aby zapobiec mnozeniu się kolejnych powtarzajacych się wątków.
W pełni się zgadzam :D Nie ma sensu roztrząsać czy komercyjne czy utwory zależne. Ale chcemy ograniczyć sytuację prawną czyli aktualne "homo-niewiadomo". Przy wybraniu jakiejkolwiek licencji i kliknięciu wyślij już nie można żądać wykasowania swego wkładu.
Wojtek pisze:Tak ja to rozumiem. Jeżeli ktoś chce coś nowatorskiego opisać i dołożyc to sam musi rozważyć czy tego chce, bo sprawdzenie tego czy ktoś wykorzystuje podane informacje do celów komercyjnych jest w zasadzie niemozliwe i niby kto miałby sie tym zajmować?
Jeśli ktoś coś takiego popełni, zawsze może oznaczyć że, swoją twórczość udostępnia na innej licencji. Swoją drogą "no-commercial" tracą sens jeśli nie jest się zrzeszonym.

A teraz wklejka do kopiuj/wklejkowania:

Kod: Zaznacz cały

[url=http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/][img]http://i.creativecommons.org/l/by/3.0/pl/88x31.png[/img][/url]
Ten <utwór/FAQ/post> jest dostępny na [url=http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/]licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska[/url].
Da w wyniku coś takiego:
Obrazek
Ten <utwór/FAQ/post> jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska.
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jako że w kwestiach technicznych są ode mnie o niebo lepsi forumowicze mogę pełnić rolę służebną :mrgreen: w zakresie: tłumaczenia przydatnych do FAQ tekstów z j. angielskiego i rosyjskiego, wyszukiwania zleconych tematów w sieci (dużo siedzę przy komputerze i mam czas), tworzenia rysunków, wyszukiwania ilustracji wszelakich oraz obróbki wszystkich tych rzeczy w Photoshopie.
_
MaMut
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: MaMut »

Pomysł moim zdaniem świetny! Jestem całkowicie za! Gdy odnajdę się glębiej w jakiejś dziedzinie na pewno się przyłączę. ;)
Lecz mogę aktualnie przyslużyć się jako pytajnik chcący dowiedzieć się jak najwięcej i najgłębiej. :)
Buduję swój pierwszy wzmacniacz lampowy. :D Poszukuję 4 sztuk IL 861, bądź 8 sztuk IF 860. :D