Serial "Historia Polskiego Radia" Rok produkcji: 1993r

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Serial "Historia Polskiego Radia" Rok produkcji: 1993r

Post autor: maciekb44 »

Swego czasu z jednym z kolegów z forum wykopaliśmy coś takiego:

"Historia Polskiego Radia" Rok produkcji: 1993r, Dane techniczne: 16 odcinków x ok. 19 min. Reżyseria: Maciej Józef Kwiatkowski, Jan Sosiński
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/4218819

Poszukiwania filmu w skrócie:
Film kręcony w Łódzkiej Filmówce, pojechałem tam, gdzie po pewnym okresie pertraktacji poszukali i nie znaleźli. Odesłano mnie do Rzeszowa, napisałem tam. Dość szybko odpisano, że filmu nie mają. Jednak pewna bardzo miła Pani zasugerowała, że film powinien znajdować się tu:

TVP w Warszawie
Ośrodkiem Dokumentacji i Zbiorów Programowych,
ul. Woronicza 17
00-999 Warszawa
http://www.bn.org.pl/informator2009/spis/tvpsa.html

Co ciekawe e-maile nie dochodzą, dodzwonić też się nie udało.
Warszawa wielkie miasto, aż boje się tam jechać :roll: Zresztą w tygodniu czas nie pozwala.
Teraz prośba do kolegów z forum mieszkających w Warszawie. A zwłaszcza kolegi tszczesn, który jak wiem ma coś wspólnego z TVP :wink:
Trzeba jechać i pomęczyć...
O Macieju Józefie Kwiatkowskim zapewne każdy słyszał. Przypuszczam, że serial wart obejrzenia.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Serial "Historia Polskiego Radia" Rok produkcji: 1993r

Post autor: anka »

Witam.Film jest "sumą" kilku książek M.J. Kwiatkowskiego z których na szczególną uwagę zasługują : "Narodziny Polskiego Radia-Radiofonia w Polsce w latach 1918-1929 " a także "Polskie Radio w konspiracji 1939-1944 r.". Kolegom którzy interesują się dziejami Naszego Polskiego Radia polecam ,wydaną w 2005 r. ,wielce interesującą książkę /szereg mało znanych faktów / dr. Ryszarda Miazka " Przeminęło z Radiem" /Opowieść o Zygmuncie Chamcu -założycielu i pierwszym dyrektorze Polskiego Radia / .
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

maciekb44 pisze:Co ciekawe e-maile nie dochodzą, dodzwonić też się nie udało.
Nie dziwię się. W kwestii udostępniania czegokolwiek, TVPrywatna dostaje białej gorączki gdy o coś ich prosić lub naciskać. A maile i telefony "przeszkadzają" Panom Prezesom. Maile ze zwykłych darmowych kont na portalach mają się odbijać (i tak trwa mać, pardon, ma trwać).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Może spróbuj w Archiwum Filmoteki Narodowej - W-wa ul. Chełmska. Tel. 22 8416101 lub alewandowicz@fn.org.pl
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: maciekb44 »

anka pisze:Witam.Film jest "sumą" kilku książek M.J. Kwiatkowskiego z których na szczególną uwagę zasługują : "Narodziny Polskiego Radia-Radiofonia w Polsce w latach 1918-1929 " a także "Polskie Radio w konspiracji 1939-1944 r.". Kolegom którzy interesują się dziejami Naszego Polskiego Radia polecam ,wydaną w 2005 r. ,wielce interesującą książkę /szereg mało znanych faktów / dr. Ryszarda Miazka " Przeminęło z Radiem" /Opowieść o Zygmuncie Chamcu -założycielu i pierwszym dyrektorze Polskiego Radia / .
Dobrze wiedzieć. Książki Kwiatkowskiego mam chyba wszystkie. Po mimo tego film też z chęcią bym obejrzał.
TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Może spróbuj w Archiwum Filmoteki Narodowej - W-wa ul. Chełmska. Tel. 22 8416101 lub alewandowicz@fn.org.pl
Można sprawdzić i ten trop, na początek jednak warto zapukać w drzwi na Woronicza, tak jak mi sugerowano.
Tak czy inaczej jest to Warszawa. Problem w tym, że nie mam kiedy jechać :/
Może jest ktoś chętny?
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jest jeszcze jedno "miejsce" ,Archiwum Akt Nowych /Warszawa ul. Hankiewicza 1../ W tych trzech wymieninych miejscach teoretycznie kopia filmu powinna się znajdować.Przy stosownym uzasadnieniu /student,historyk,medioznawca,dziennikarz../ film powinien być zainteresowanemu udostępniony do indywidualnego wglądu i zazwyczaj odbywa się to w warunkach "specjalnego nadzoru" ze strony "właściciela".
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

maciekb44 pisze:Swego czasu z jednym z kolegów z forum wykopaliśmy coś takiego:

"Historia Polskiego Radia" Rok produkcji: 1993r, Dane techniczne: 16 odcinków x ok. 19 min. Reżyseria: Maciej Józef Kwiatkowski, Jan Sosiński
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/4218819

Poszukiwania filmu w skrócie:
Film kręcony w Łódzkiej Filmówce, pojechałem tam, gdzie po pewnym okresie pertraktacji poszukali i nie znaleźli. Odesłano mnie do Rzeszowa, napisałem tam. Dość szybko odpisano, że filmu nie mają. Jednak pewna bardzo miła Pani zasugerowała, że film powinien znajdować się tu:

TVP w Warszawie
Ośrodkiem Dokumentacji i Zbiorów Programowych,
ul. Woronicza 17
00-999 Warszawa
http://www.bn.org.pl/informator2009/spis/tvpsa.html

Co ciekawe e-maile nie dochodzą, dodzwonić też się nie udało.
Warszawa wielkie miasto, aż boje się tam jechać :roll: Zresztą w tygodniu czas nie pozwala.
Teraz prośba do kolegów z forum mieszkających w Warszawie. A zwłaszcza kolegi tszczesn, który jak wiem ma coś wspólnego z TVP :wink:
Trzeba jechać i pomęczyć...
O Macieju Józefie Kwiatkowskim zapewne każdy słyszał. Przypuszczam, że serial wart obejrzenia.
Myślę, że mogę pomóc w tej sprawie. Wiadomość na pw.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

anka pisze: dr. Ryszarda Miazka " Przeminęło z Radiem" /Opowieść o Zygmuncie Chamcu -założycielu i pierwszym dyrektorze Polskiego Radia / .
Hmm... Ja się od jakiegoś czasu zastanawiam, czy jakieś historyczne (dziennikarskie?) śledztwo mogłoby dzisiaj, po tych wszystkich latach odsłonić tajemnicę losów Stanisława Odyńca, już po wyemigrowaniu do Argentyny...
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

[Hmm... Ja się od jakiegoś czasu zastanawiam, czy jakieś historyczne (dziennikarskie?) śledztwo mogłoby dzisiaj, po tych wszystkich latach odsłonić tajemnicę losów Stanisława Odyńca, już po wyemigrowaniu do Argentyny...]

Witam.W ubiegłym roku w czasie inauguracji Wystawy "Tu Polskie Radio 1925-20011" miałem okazję spotkać wnuka Dyrektora Chamca,p.Andrzeja Tarnowskiego.W czasie lużnej b.interesującej rozmowy mówił on o żalu i dezaprobacie Dziadka do działań w stosunku do Niego w ostatnim okresie Jego dyrektorowania.Zakulisowe partyjno-personalne rozgrywki pułkowników.....Jego następcą został Roman Starzyński /brat Stefana /.Było to w lipcu 1935r.Właśnie zakończył się w Warszawie Zjazd Międzynarodowej Unii Radiowej którego gospodarzem i organizatorem było Polskie Radio.Zygmunt Chamiec został wybrany jednym z 4-rech wiceprzewodniczących Unii Radiowej W dniu 6 lipca odbyło się z inicjatywy pracowników pożegnanie Dyrektora na którym wręczono Mu Jego /pokażnych rozmiarów / portret autorstwa znanego malarza Stefana Norblina.Po kilku dniach Zygmunt Chamiec opuścił Polskę na zawsze... I na koniec, historia po 85-ciu latach dopisała w dziele pierwszego Dyrektora Polskiego Radia piękny epilog.Portret Z. Chamca podarowany Mu przez pracowników w lipcu 1935 r. przekazany został przez Jego wnuka we wrześniu 2010 roku Polskiemu Radiu.

P.s Przyznam się ,że nieskromnie wykorzystałem"niecodzienną " okazję i w jej wyniku mam udokumentowane fotograficznie spotkanie z wnukiem Dyrektora na tle Jego podobizny/
Pozdrawiam