Wzmacniacz 2xEL84PP stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Wzmacniacz 2xEL84PP stereo
Wreszcie skończyłem nawijać transformatory... Praca od dawna odkładana z różnych powodów nabrała tempa. Aktualnie zastanawiam się nad wyborem właściwego wariantu chassis, skłonny jestem wybrać to - http://amptone.pl/product/Chassis-Custom350B,1200-105#. Ciekawe, czy przy ustawieniu transformatorów wyjściowych względem sieciowego tak,jak na fotografii (odległość rzędu 100 mm) nie wystąpi nadmierny przydźwięk sieci... Jeśli tak, będę musiał trochę się pobawić wyginaniem ekranu z grubej stalowej blachy. Dawcami rdzeni na transformatory wyjściowe były trafo sieciowe o mocy 70 VA, zaś sieciowy - przezwojony od radmora (moc 120 VA). Ciekawi mnie, czy po obciążeniu zasilacza napięcie anodowe spadnie poniżej 300 V - nawinąłem 235 VAC, bez obciążenia jest 320 VDC na kondensatorze. Jako pierwszy kondensator filtra dam chyba 330 uF/400V.
W miarę postępu prac będę zamieszczał stosowne informacje.
Kilka lat temu wykonałem klon JCM 800 na 2xEL34 - zagadał od razu bez żadnych problemów, brum ledwie słyszalny (żarzenie pierwszych lamp prądem stałym). Zastosowałem także automatyczne załączanie napięcia anodowego po rozgrzaniu katod.
W miarę postępu prac będę zamieszczał stosowne informacje.
Kilka lat temu wykonałem klon JCM 800 na 2xEL34 - zagadał od razu bez żadnych problemów, brum ledwie słyszalny (żarzenie pierwszych lamp prądem stałym). Zastosowałem także automatyczne załączanie napięcia anodowego po rozgrzaniu katod.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Re: Wzmacniacz 2xEL84PP stereo
Transformatory wyjsciowe nawijałem prymitywną nawijarką z licznikiem mechanicznym, uzyskałem dobrą symetrię, indukcyjność uzwojenia A-A wynosi ok. 9,5 H; drut na pierwotnym - DNE 0,16; wtórne - DNE 0,85. Liczby zwojów są zachowane we wszystkich sekcjach dokladnie co do jednego zwoju, nawijanie warstwowe z przekładkami uzyskanymi z kondensatora o izolacji papierowej (nasycone olejem transformatorowym).
-
- 250...374 postów
WitamAndrew pisze:Transformatory wyjsciowe nawijałem prymitywną nawijarką z licznikiem mechanicznym, uzyskałem dobrą symetrię, indukcyjność uzwojenia A-A wynosi ok. 9,5 H; drut na pierwotnym - DNE 0,16; wtórne - DNE 0,85
Ile czasu z zajęło Ci nawinięcie jednego transformatora? Czy to nawijarka ręczna?
-
- 250...374 postów
Tak, to zwykły "kręciołek" z korbką - nagwintowana śruba M12 ułożyskowana z mechanicznym licznikiem na końcu. Taki trafuś wyjściowy to kilka dni dorywczej pracy, dla kogoś bardzo cierpliwego...
-
- 1875...2499 postów
Jak łączyłeś sekcje?Andrew pisze:uzyskałem dobrą symetrię, indukcyjność uzwojenia A-A wynosi ok. 9,5 H; drut na pierwotnym - DNE 0,16; wtórne - DNE 0,85.
Jaką masz indukcyjność rozproszenia (zewrzyj wtórne i zmierz indukcyjność pierwotnego)?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
Witam. Uzwojenie pierwotne składa się z sześciu sekcji, wtórne - cztery. Nawijane ze zmianą kierunku. Pomiary prześlę później. Wykonanie ultralinear wg wskazówek na stronie Toma. Testy izolacji wypadły pomyślnie.
-
- 1875...2499 postów
Wtórne łączyłeś równolegle, a pierwotne szeregowo?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
...i jeszcze przekrój rdzenia - 12 cm2. Wtórne łączone szeregowo, pierwotne także.
Uzwojenie pierwotne liczy sobie w sumie 2x1200 zw. drutem DNE 0,16; wtórne 4x19 DNE 0,85.
Pomiar indukcyjności rozproszenia wykazał ok. 7 mH, ale nie jestem pewien dokładności pomiaru, gdyż miernik chyba trochę fiksuje, będę musiał sprawdzić go na jakiejś znanej wartości. Pomiar indukcyjności pierwotnego - podana wartość ok.9,5 H dotyczy jednej połówki uzwojenia, wcześniej podałem to jako pomiar całego przez pomyłkę.
Pozdrawiam.
Posty scalono
R.
Uzwojenie pierwotne liczy sobie w sumie 2x1200 zw. drutem DNE 0,16; wtórne 4x19 DNE 0,85.
Pomiar indukcyjności rozproszenia wykazał ok. 7 mH, ale nie jestem pewien dokładności pomiaru, gdyż miernik chyba trochę fiksuje, będę musiał sprawdzić go na jakiejś znanej wartości. Pomiar indukcyjności pierwotnego - podana wartość ok.9,5 H dotyczy jednej połówki uzwojenia, wcześniej podałem to jako pomiar całego przez pomyłkę.
Pozdrawiam.
Posty scalono
R.
-
- 250...374 postów
Jakie jest pasmo przenoszenia (-3dB) ?Andrew pisze:Pomiar indukcyjności rozproszenia wykazał ok. 7 mH, Pomiar indukcyjności pierwotnego - podana wartość ok.9,5 H
Czy można ten parametr (pasmo) wyliczyć, bez montowania układu?
-
- 1875...2499 postów
Na to są stosowne wzory, jakieś maksymalnie 15min szukania, w języku polskim za pomocą google.Michal_Pol pisze:Jakie jest pasmo przenoszenia (-3dB) ?Andrew pisze:Pomiar indukcyjności rozproszenia wykazał ok. 7 mH, Pomiar indukcyjności pierwotnego - podana wartość ok.9,5 H
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
Kaka, jestem ciekawy, jakie parametry uzyskiwałeś przy swoich transformatorach, chciałbym porównać ze swoimi wypocinami, interesuje mnie indukcyjność.
Dzisiaj wykonałem przekaźnik czasowy włączający napięcie anodowe, układ zmontowany w "pająku" działał prawidłowo, po wykonaniu PCB okazało się, że sąproblemy... Wynikły one z mojej wiary, że minitransformatorek niemieckiej firmy Hahn 2,3 VA ma napięcie wt. 18 V, tak przynajmniej deklaruje producent; okazało się, że Niemcy mieli tu na myśli 28 V i to pod obciążeniem pod obciążeniem... Musiałem rzeźbić na specjalnie wytrawionej plytce, a tego bardzo nie lubię...
Dzisiaj wykonałem przekaźnik czasowy włączający napięcie anodowe, układ zmontowany w "pająku" działał prawidłowo, po wykonaniu PCB okazało się, że sąproblemy... Wynikły one z mojej wiary, że minitransformatorek niemieckiej firmy Hahn 2,3 VA ma napięcie wt. 18 V, tak przynajmniej deklaruje producent; okazało się, że Niemcy mieli tu na myśli 28 V i to pod obciążeniem pod obciążeniem... Musiałem rzeźbić na specjalnie wytrawionej plytce, a tego bardzo nie lubię...
-
- 250...374 postów
Przy położeniu transformatorów jak na fotografii i włączeniu do sieci trafa zasilającego zmierzone napięcie indukowane w uzwojeniu pierwotnym transformatora wyjściowego bliższego sieciowemu wyniosło około 12 mV, co wydaje mi się wartością do przyjęcia (odległość około 110 mm).
-
- 250...374 postów
A oto płytka wzmacniaczy mocy oraz przekaźnik czasowy do włączania napięcia anodowego...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Daj zdjęcie od spodu płytki , elementy są coś za równolegle są ułożone