Tranzyston - zagadka!!

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tranzyston - zagadka!!

Post autor: gsmok »

Czy wie ktoś co to takiego "Tranzyston"?
Od razu odpowiadam- jest to walizkowy gramofon elektryczny ze wzmacniaczem typ WG-291.
Piszę o nim, gdyż własnie dostałem oryginalną instrukcję obsługi tego urządzenia. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że jakość wykonania tej instrukcji przypomina mi jakość wykonania mojego egzemplarza wzmacniacza Meloman.
Naprawdę mistrzostwo świata. Instrukcja składa się z trzech pożółkłych kartek z opisem wykonanym na maszynie do pisania. Na okładce przyklejony jest 'smark' w postaci świstka stanowiącego dokument uprawniający do naprawy gwarancyjnej. Aby zrobić skan okładki musiałem dwa dni poświęcić na odklejenie tego 'smarka'.
Fonika zrobiła sobie na pierwszej stronie fajny znaczek graficzny przypominający znak innej znanej firmy (jakiej?).
Obrazek
Opis w instrukcji jest praktycznie nieczytelny. Nie dlatego, że zakup wykonany został w 1969 roku, lecz dlatego, że wydawca miał gdzieś fakt, że użytkownik gramofonu nie będzie w stanie odczytać tekstu.
Drugą ważną ciekawostką jest to, że korzystanie z gramofonu obwarowane było jego smarowaniem co 50 godzin pracy. W tym celu do gramofonu dołączano torebkę igielitową ze smarem o nazwie LMP.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

To prawie stary Philips

Post autor: Adam Myslinski »

Tyle, ze tam byly trzy fale, po dwie gwiazdki i nie bylo wiosla, bo to nie Lodz!
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Dwie fale były! Ciekawe czy komukolwiek, nawet za wielką wodą, śniło się w tym czasie o Pepsi... :) I czy jakość wykonania samego gramofonu też przypominała jakość wykonania Melomana?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Pepsi?? Przecież to prawie że logo Philipsa.
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Adam Myslinski »

Vault_Dweller pisze:Dwie fale były!
A ja tam wiem swoje - byly trzy! :D - patrz zalącznik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hehehe, wszystko zależy od punktu odniesienia- za który ja przyjąłem Pepsi, a ty- Philipsa...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!